"Nașterea Domnului - Crăciunul, cel mai important eveniment din istoria omenirii"

1196
7

Articole de la același autor

Cel dintâi praznic împărătesc cu dată fixă, în ordinea firească a vieții Mântuitorului, este Nașterea, numită în popor și Crăciunul, sărbătorit pe 25 decembrie. Aceasta este data nașterii cu trup a Domnului nostru Iisus Hristos.

"Nașterea Domnului este cel mai important eveniment din istoria omenirii, pentru că la acel moment cerul și pământul se aflau în despărțire. Nașterea Domnului aduce înnoirea firii, este începutul mântuirii noastre, pentru că taina cea din veac ascunsă, acum se descoperă oamenilor. Îngerii o fac cunoscută și fiul lui Dumnezeu devine fiu al Fecioarei, cel fără de început primește un început și iată așa se naște ca om cel născut mai înainte de veci. Iată că veșnicia, prin Fiul lui Dumnezeu, se unește cu timpul ca timpul să fie sfințit. Cu această ocazie, le urez tuturor celor ce sunt credincioși, celor ce s-au pregătit pentru această sărbătoare să primească Nașterea Domnului cu bucurie. În casele dumneavoastră să fie lumină, pace, armonie, binecuvântare. Copiii să fie la părinți, finii să fie la nași, familiile să se unească, să se bucure de această sărbătoare. Începerea sărbătorii se face la Biserică. Sărbătoarea a început, de fapt, cu colindele și icoana care a poposit în casele dumneavoastră. Faceți acum sărbătoare și în case și în sufletele dumneavoastră. Să fie orice suflet și orice inimă cu iertare și bucurie. Să vă îmbrățișați unii pe alții, să lăsați și să uitați orice greșeli ale semenilor și iată Crăciunul, care este o sărbătoare a familiei, care i-a adus pe copii în casele dumneavoastră, care a adus colindătorii și icoana, să aducă și ieslea Betleemului în sufletul și în inimile dumneavoastră. Crăciun cu bucurie, cu pace, cu belșug în suflete, în casă, în inimă și pe masă și toți bucurându-ne să înțelegem, să simțim și să cântăm cu biserica «Hristos s-a născut, să-L slăvim! Hristos s-a născut, să ne înălțăm sufletul către cer! Hristos s-a născut și să-L păstrăm în suflete. La mulți ani, tuturor!»", a transmis IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

"Scutecele lui Iisus", pe mesele creștinilor

De asemenea, de Crăciun, ca în orice zi de mare sărbătoare, familia trebuie să se adune în fața mesei îmbelușugate. Astfel, pe lângă tradiționalele bucate din porc pregătite pentru masa de Crăciun, încă mai există obiceiul (păstrat și acum de bătrâni) ca în seara premergătoare Ajunului, femeile să pregătească "scutecele lui Iisus", numite și "pelincile Domnului" sau "pelincile lui Hristos", care sunt niște turte cu nucă însiropate cu miere sau zahăr.

În Dobrogea, turtele pentru pelinci, din făină și apă, se întindeau pe vremuri pe masa rotundă tradițională cu trei picioare și apoi se rumeneau pe plită. Între timp, un membru al familiei, de obicei un copil, pisa într-o covată mică din lemn miez de nucă, ce apoi era amestecat cu zahăr.

"În Ajunul Crăciunului, înainte de a răsări soarele, gospodina așeza pe fiecare turtă un strat de nucă, apoi stropea fiecare foaie cu un sirop făcut din apă și zahăr, până la terminarea turtelor și a nucilor pisate. Acest desert deosebit de aromat era dăruit colindătorilor care umblau cu «Bună dimineața la Moș Ajun», dar și copiilor din casă.

În unele părți din Moldova, turtele se umpleau cu spuma care rezulta din fierberea semințelor de cânepă zdrobită cu zahăr, numită tradițional julfă. Cânepa românească, folosită odinioară de țăranii români în industria casnică textilă, nu se mai cultivă", a explicat directorul Muzeului de Artă Populară, Maria Magiru. 

Comentează știrea

666
22 decembrie 2017
4567

Înseamnă că N-AȚI IEȘIT ÎN LUME ! Mică mai e lumea voastră, popalăilor !!

Liviu Chilian
22 decembrie 2017
Craciunismul

Mai sunt comunități restrânse de Romani in fosta Romanie, pentru care Crăciunul este o sărbătoare sfântă, si nu una comerciala după modelul decadent din Jewnglishtan si Jewrope. Sărbătoarea Sfântă a Nasterii Mântuitorului a fost transformată in craciunism de catre Jewnglishtanezii Apuseni dupa al doilea razboi mondial; craciunism adoptat de Jewropeni in anii '970 si de catre Catzeii lui Churchill, recte Est-Jewropenii, dupa 1990. Cei mai...craciunisti, din pacate, devenind Rromarlanii, cei mai dizgrațiosi suboameni pe Terra. --- Am fost la Bethlehem si Nazareth, asezari Harape acum. Am cumoscut Harapi ce m'au INDRAGIT instantaneu. In Bethlehem am fost introdus de catre taximetrist la un ghid local pe care l'am văzut, apoi, in documentare istorice facute de Americani Adevarati. M'a ajutat si dus in Biserica Nasterii Mântuitorului, unde se presupune ca S'a Nascut Mântuitorul, in timpul liturghiei Armene. Uimitor! Am filmat toata slujba! Biserica e a Armenilor. La Nazareth Locurile Sfinte sunt administrate de Greci. Este un izvor secat unde venea Sfânta Maria. Si Biserica Ei. Langa Nazareth era un sat Bethlehem unde, de fapt, S'a Nascut Yeshu ben Joseph. Din nefericire, "biserica" din fosta Romanie e decazuta!! Si ii ajuta pe anticrestinii politicastri si merdialqaedani kapIUDAlisti NAIMITI străinilor in frunte cu Zsidanii Christosoctoni, sa EXTERMINE Neamul Romanesc. Prin comportament, folosind doar o retorica vulgară, popimea kapIUDAlistizata a pierdut legatura sfântă cu Turma! Copiii nu mai au sansa sa SIMTA adevăratul Crăciun - Sărbătoare Sfântă, asa cum inca mai simteam noi, in anii 1960, desi..."comunismul" era in mare voga. Ce n'au reusit "comunistii", au reusit Jewnglishtanezii. Au impus craciunismul pe Pământul fost Romanesc! Doamne! Pune harapnicul pe vipere!! Amin!

senzational
22 decembrie 2017
cel mai important eveniment al istoriei...

si sunt interesati doar ..379 de oameni. Restul si-au vandut sufletul lui mos craciun. IIsus nu inseamna nimic pentru ei...doar bradul, sarmalele, carnatii...si chilotzii rosii. Neam crestin...cica...

nae
23 decembrie 2017
daca conteaza

Isus de fapt s-a nascut in luna martie in vremea recesemantului ordonat de irod,25 decembrie a fost aleasa ca sarbatoare in urma conclavului de la niceea,ca sa perpetueze o sarbatoare pagana prilejuita de solstitiu de iarna

cfghjkl
23 decembrie 2017
Sfânta feșteleală

Bă,prăpădiților, aveți în cap închipuirile popalăilor ! Ce vă desenează pă păreții bisericilor ca la ANALFABEȚI ! Aveți în cap gașca de smintitori de minți și suflete ! Colindele sunt numa popești, săprijinitoare ale catapeteasmei în sutiene Tryumph (cupa XL), pe toc-cui dă paișpe ! Colindele - alt FURT al sfintei noastre bisericele sfinte a fost act folcloric "de peste an" (încă) din protoistoria românilor când nu "se născu... " pe 25 dec etc... !

Gigi
24 decembrie 2017
Ne patineaza mintea ...

S-a nascut un om acum peste doua mii de ani in urma ! Ei , si ? Chiar daca a avut o existenta exemplara - o afirma contemporanii - nici nasterea , nici moartea sa , nu sunt relevante pentru intreaga omenire . A se vedea terorismul islamist fata de evrei , fata de crestini , si nu numai ... Ca locuitor al acestei planete , mult mai relevant pentru umanitate , apreciez a fi momentul caderii din copac a celebrei Lucy din Kenya , in urma cu peste trei milioane de ani ... Ca sa nu intru intr-o dezbatere inutila privind alte si alte momente importante , precum filosofia greaca , marile descoperiri geografice , Renasterea , Reforma , Iluminismul , etc.,etc.... Ar vrea ei , calugarii si popalaii pomohaci si barladeni si spagoveni si tanasesti , sa se raporteze intreaga istorie umana , la un moment banal , firesc si natural , dar umflat cu pompa pravoslavnica ,,romarlaneasca'' , pana dincolo de bunul simt comun ...

Draculea
24 decembrie 2017
Hoții

Cât despre FURTUL trafiției colindei și colindatului de către aceeiași "sfinți părinți" adică POPALĂI, citiți de pe Wikipedia despre colinde și vă edificați. H(u)oții, homalăii au furat și acest produs de esență LAICĂ, venită din proto-românism, transmisă de țărăni (de unde vine apelativul Țară), de slavi călugăroi, grec apoi, ascunși prin munții noștri ! Alogeni, "migratori" din veac medieval, cărora producțiile laice românești (mai ales colindele !) le producea greață, fiind catalogate ca "eresuri".

Pagina a fost generata in 1.4552 secunde