€ 4.7223
£ 5.2846
$ 4.1455

Mai multe ştiri online:

„Nașterea Domnului - Crăciunul, cel mai important eveniment din istoria omenirii“

Ştire online publicată Vineri, 22 Decembrie 2017. Autor: Mirabela ȘERBĂNESCU
Cel dintâi praznic împărătesc cu dată fixă, în ordinea firească a vieții Mântuitorului, este Nașterea, numită în popor și Crăciunul, sărbătorit pe 25 decembrie. Aceasta este data nașterii cu trup a Domnului nostru Iisus Hristos.

„Nașterea Domnului este cel mai important eveniment din istoria omenirii, pentru că la acel moment cerul și pământul se aflau în despărțire. Nașterea Domnului aduce înnoirea firii, este începutul mântuirii noastre, pentru că taina cea din veac ascunsă, acum se descoperă oamenilor. Îngerii o fac cunoscută și fiul lui Dumnezeu devine fiu al Fecioarei, cel fără de început primește un început și iată așa se naște ca om cel născut mai înainte de veci. Iată că veșnicia, prin Fiul lui Dumnezeu, se unește cu timpul ca timpul să fie sfințit. Cu această ocazie, le urez tuturor celor ce sunt credincioși, celor ce s-au pregătit pentru această sărbătoare să primească Nașterea Domnului cu bucurie. În casele dumneavoastră să fie lumină, pace, armonie, binecuvântare. Copiii să fie la părinți, finii să fie la nași, familiile să se unească, să se bucure de această sărbătoare. Începerea sărbătorii se face la Biserică. Sărbătoarea a început, de fapt, cu colindele și icoana care a poposit în casele dumneavoastră. Faceți acum sărbătoare și în case și în sufletele dumneavoastră. Să fie orice suflet și orice inimă cu iertare și bucurie. Să vă îmbrățișați unii pe alții, să lăsați și să uitați orice greșeli ale semenilor și iată Crăciunul, care este o sărbătoare a familiei, care i-a adus pe copii în casele dumneavoastră, care a adus colindătorii și icoana, să aducă și ieslea Betleemului în sufletul și în inimile dumneavoastră. Crăciun cu bucurie, cu pace, cu belșug în suflete, în casă, în inimă și pe masă și toți bucurându-ne să înțelegem, să simțim și să cântăm cu biserica «Hristos s-a născut, să-L slăvim! Hristos s-a născut, să ne înălțăm sufletul către cer! Hristos s-a născut și să-L păstrăm în suflete. La mulți ani, tuturor!»”, a transmis IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

„Scutecele lui Iisus“, pe mesele creștinilor

De asemenea, de Crăciun, ca în orice zi de mare sărbătoare, familia trebuie să se adune în fața mesei îmbelușugate. Astfel, pe lângă tradiționalele bucate din porc pregătite pentru masa de Crăciun, încă mai există obiceiul (păstrat și acum de bătrâni) ca în seara premergătoare Ajunului, femeile să pregătească „scutecele lui Iisus”, numite și „pelincile Domnului” sau „pelincile lui Hristos”, care sunt niște turte cu nucă însiropate cu miere sau zahăr.

În Dobrogea, turtele pentru pelinci, din făină și apă, se întindeau pe vremuri pe masa rotundă tradițională cu trei picioare și apoi se rumeneau pe plită. Între timp, un membru al familiei, de obicei un copil, pisa într-o covată mică din lemn miez de nucă, ce apoi era amestecat cu zahăr.

„În Ajunul Crăciunului, înainte de a răsări soarele, gospodina așeza pe fiecare turtă un strat de nucă, apoi stropea fiecare foaie cu un sirop făcut din apă și zahăr, până la terminarea turtelor și a nucilor pisate. Acest desert deosebit de aromat era dăruit colindătorilor care umblau cu «Bună dimineața la Moș Ajun», dar și copiilor din casă.

În unele părți din Moldova, turtele se umpleau cu spuma care rezulta din fierberea semințelor de cânepă zdrobită cu zahăr, numită tradițional julfă. Cânepa românească, folosită odinioară de țăranii români în industria casnică textilă, nu se mai cultivă”, a explicat directorul Muzeului de Artă Populară, Maria Magiru. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.742 secunde