Muzeul "Ion Jalea", deschis pentru vizitatori. Ce puteți admira

597
Muzeul

Articole de la același autor

Pentru cei care aleg să se plimbe în următoarele două zile pe faleza Cazinoului, ei pot intra și la Muzeul de Sculptură "Ion Jalea", deschis între orele 9.00-17.00. Aici, vizitatorii pot admira superba colecție de opere de artă, alcătuită din statui, busturi, reliefuri, desene și schițe, care este expusă, încă de anul trecut, într-o formulă modernă, cu cele mai noi tehnici de prezentare și conservare.

Reamintim că Muzeul "Ion Jalea" a fost înființat cu lucrările donate de artistul plastic Ion Jalea (1887-1983): sculptură, desene și schițe, reliefuri, statui, busturi. Clădirea muzeului este monument istoric, construită în stil neoromânesc, între 1919 - 1920, avându-l ca arhitect pe Victor Stephănescu.

La parter și etaj sunt expuse opere originale și machete, lucrate în materiale și tehnici diferite. Tematica este variată: opere alegorice, schițe de front, portrete, compoziții monumentale etc. În fața casei, pe faleză, se află capodopera sa definitorie "Arcaș odihnindu-se".

"Îmbogățit în timp cu o altă generoasă donație a familiei donatorului, muzeul oferă publicului vizitator o sugestivă imagine a diversității creației lui Ion Jalea. Abordând cu aceeași stăpânire a mijloacelor de expresie toate genurile sculpturii, apelând la cele mai diferite surse de inspirație, Ion Jalea a lăsat posterității o impresionantă operă, mare parte expusă aici, la mal de mare. Operele bi și tridimensionale, realizate în piatră, marmură, bronz și gips, acoperă aria tematică a unei creații care jalonează arta modernă și contemporană a veacului trecut", ne-a declarat directorul instituției de cultură, Doina Păuleanu.

Prețul unui bilet este de 10 lei pentru adulți și 2,5 lei pentru elevi și studenți. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9137 secunde