€ 4.734
£ 5.2448
$ 4.2129

Mai multe ştiri online:

Muzeul de sculptură "Ion Jalea", deschis pentru vizitatori

Ştire online publicată Sâmbătă, 23 Septembrie 2017. Autor: Mirabela ȘERBĂNESCU
Pentru iubitorii de artă, Muzeul de sculptură „Ion Jalea” este deschis și în week-end, până la ora 17.00. Aici, vizitatorii pot admira superba colecție de opere de artă, alcătuită din statui, busturi, reliefuri, desene și schițe, care, începând cu vara aceasta, este expusă într-o formulă modernă, cu cele mai noi tehnici de prezentare și conservare. 


Reamintim că Muzeul „Ion Jalea” a fost înființat cu lucrările donate de artistul plastic Ion Jalea (1887-1983): sculptură, desene și schițe, reliefuri, statui, busturi. 


Originar din Dobrogea, marele maestru al sculpturii românești Ion Jalea, a cărui activitate artistică a străbătut peste șapte decenii, a donat în anul 1968 orașului de care era atât de legat spiritual și mai ales afectiv, Constanța, un număr de 108 lucrări ce constituie actuala colecție. 


„Îmbogățit în timp cu o altă generoasă donație a familiei donatorului, muzeul oferă publicului vizitator o sugestivă imagine a diversității creației lui Ion Jalea. Abordând cu aceeași stăpânire a mijloacelor de expresie toate genurile sculpturii, apelând la cele mai diferite surse de inspirație, Ion Jalea a lăsat posterității o impresionantă operă, mare parte expusă aici, la mal de mare. Operele bi și tridimensionale, realizate în piatră, marmură, bronz și gips, acoperă aria tematică a unei creații care jalonează arta modernă și contemporană a veacului trecut”, ne-a declarat directorul instituției de cultură, Doina Păuleanu. 


De asemenea, în incinta acestui muzeu, tema religioasă, mitologică și simbolică, investigația vieții rurale, compoziția cu figuri sunt domeniile sale predilecte. 


În același timp, între genurile artei sunt preferate portretul expresiv și reprezentativ, nudul, în general feminin, figura istorică și alegorică, a subliniat Doina Păuleanu. 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 8.7579 secunde