Muzeul de Istorie riscă să piardă finanțarea. "Patrimoniul național nu se cară cu roaba!"

1386
Muzeul de Istorie riscă să piardă finanțarea.

Articole de la același autor

Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța (CJC), Claudiu-Iorga Palaz, este nemulțumit de situația de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC). El spune că instituția de cultură ar aștepta ca acțiunea de inventariere și mutare a exponatelor ce fac parte din patrimoniul național să fie făcută de către muncitorii firmelor care vor fi desemnate pentru reabilitarea acesteia. 


Consiliul Județean a demarat un proiect prin care are în vedere reabilitarea și restaurarea muzeului din vechea cetate Tomis, valoarea acestuia ajungând la suma de aproximativ 20 milioane de lei. Din păcate, subliniază Claudiu Palaz, în demararea și implementarea proiectului se confruntă cu o mare problemă: nu s-a făcut, încă, inventarierea exponatelor muzeului, iar mutarea acestora în locuri sigure și protejate, MINAC ar vrea să le facă, practic, cu roaba! 
"Conducerea muzeului insistă ca obligația mutării exponatelor să se facă de către constructorul care va câștiga proiectul, fapt total greșit și neprofesionist. Mai mult, consider că această condiție a caietului de sarcini va duce la refuzul constructorilor de a participa la proiect. Nimeni nu își asumă (dacă nu este specialist în conservarea exponatelor) să mute exponatele din patrimoniul național fără o inventariere clară, deoarece acestea «se pot evapora» pe timpul transportului sau mutării lor. Sau cumva asta se dorește? Solicit de urgență conducerii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța să acționeze în mod profesionist și să dispună urgent inventarierea clară a patrimoniului național și totodată să-și asume mutarea exponatelor cu personal specializat. Patrimoniul național nu se cară cu roaba! În condițiile în care nu vor acționa profesionist, sunt direct răspunzători de blocarea proiectului Consiliului Județean Constanța", a declarat vicepreședintele CJC. 


Degradarea clădirii muzeului, semnalată foarte des 
De partea cealaltă, directorul MINAC, cercetătorul științific Sorin Colesniuc, a declarat, pentru "Cuget Liber", că protecția, conservarea și valorificarea patrimoniului sunt principalele lor obiective, mai ales în condițiile în care degradarea clădirii muzeului a fost semnalată în nenumărate rânduri proprietarului, respectiv Consiliul Județean. În acest sens, a precizat Colesniuc, a existat tot timpul o corespondență între muzeu și Consiliul Județean Constanța. 
"Câștigarea celor trei proiecte inițiate de Consiliul Județean Constanța, privind reabilitarea clădirii MINAC, a Edificiul Roman cu Mozaic și a restaurării și conservării mormântului pictat, de tip Hypogeu, a reprezentat o speranță pentru rezolvarea acestor probleme vitale pentru modernizarea instituției muzeale la standardele secolului XXI. 
Planul de inventariere a patrimoniului mobil (peste 400.000 de bunuri culturale) a fost demarat înainte de semnarea contractului de finanțare și are ca termen de finalizare sfârșitul acestui an. În conformitate cu adresa CJC nr. 2438 din data de 30 ianuarie 2019, termenul de inventariere dat de CJC era până la începerea lucrărilor, iar cea mai optimistă estimare privind demararea lucrărilor la cele două obiective (MINAC și Edificiul Roman cu Mozaic) vizează mijlocul anului 2020. Prin urmare, inventarierea patrimoniului muzeal se află în grafic. 
Problemele au fost semnalate de MINAC prin adresa nr. 177 din 23 ianuarie 2019, înaintată către CJC, prin care am subliniat necesitatea asigurării de spații securizate pentru patrimoniu și spații pentru desfășurarea activității personalului. Până în prezent, «Graficul de realizare propus de proiectantul documentației tehnico-economice faza PT» nu ne-a fost pus la dispoziție", a precizat directorul MINAC. 
El a subliniat că, prin aceeași adresă nr. 177, înaintată către CJC, le-a solicitat o firmă specializată în transportul securizat al patrimoniului mobil. 


Obligațiile specialiștilor muzeului 
"Specialiștii au rolul să supravegheze transportul cu pază securizată, respectiv Jandarmeria. MINAC nu a solicitat constructorului, de altfel necunoscut în acest moment, să preia sarcina de mutare a exponatelor, ci a cerut CJC prin respectiva adresă ca această responsabilitate financiară și de selecție a firmei specializate să rămână în sarcina aplicantului, respectiv Consiliul Județean Constanța. Specialiștii muzeului au obligația de a supraveghea împachetarea și transportul în siguranță a patrimoniului, sub paza Jandarmeriei, conform legislației în vigoare. Subliniem că aceste proceduri de manipulare securizată a patrimoniului mobil, conform legislației în vigoare, au fost respectate de toate instituțiile muzeale reabilitate în ultimul deceniu prin fondurile UE sau ministeriale. Mai mult decât atât, conștienți fiind de faptul că patrimoniul muzeal reprezintă o problemă de siguranță națională, MINAC a contactat din timp și alte instituții abilitate, respectiv Direcția Județeană de Cultură și Patrimoniu și Poliția de Patrimoniu. 


Ne rezervăm dreptul de a atrage atenția asupra diferențelor de stil și conținut dintre textul comunicatului de presă emis săptămâna aceasta de vicepreședintele CJC și conținutul adresei 17.803 din 4 iulie 2019. În timp ce comunicatul de presă este scris tendențios și special pentru a manipula emotiv publicul, adresa menționată este scrisă într-o manieră concisă, neutră și spre strictă informare. Dacă ținem cont de ultima frază din comunicatul de presă, se pare că se încearcă aruncarea responsabilității unei eventuale eșuări a proiectului pe spatele MINAC. Având în vedere acuzațiile nefondate și nedrepte apărute în spațiul public, ne exprimăm profunda îngrijorare privind derularea proiectelor al căror beneficiar nu este doar muzeul, ci întreaga comunitate", a adăugat Sorin Colesniuc. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4619 secunde