Moștenirea lui Custurea! Muzeul de Istorie, o "corabie" în derivă

Marţi, 26 Aprilie 2016, 19:44
987
Cu o prestație jenantă în mandatul din 2015 la conducerea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, notată cu 5,87 la evaluarea anuală a managementului, Gabriel Custurea a reușit să se… autoexcludă, ceea ce nu s-a izbutit anul trecut, când, la concursul pentru această funcție, mai tânărul candidat Costin Scurtu a fost eliminat "mișelește", în opinia multora.

La ora actuală, Muzeul de Istorie (MINAC) este condus, interimar, de directorul adjunct Traian Cliante. Întrebat, ieri, dacă își dorește să candideze la iminentul concurs, acesta a fost categoric: "Nu, în niciun caz! În schimb, am trei colegi din generația mai tânără pe lângă care fac demersuri personale pentru a-i convinge să candideze. Avem oameni foarte bine pregătiți, care, cu un pic de rodaj, ne-ar putea oferi surprize dintre cele mai plăcute. Partea administrativă este într-adevăr din ce în ce mai complicată, dar tinerii sunt foarte bine puși la punct la capitolul tehnologie modernă și, cu puțin sprijin, atât din partea Consiliului Județean, dar și al Ministerului Culturii, vor putea face față. Din păcate, tinerii despre care vorbesc nu sunt convinși de puterea și forța pe care o au și de legăturile pe care și le-au stabilit cu colegi valoroși din țară. Sunt decenii bune de când cei care cunosc arheologia dobrogeană au condus acest muzeu".

Întrebat care sunt prioritățile sale în cele maxim 120 de zile de interimat, Traian Cliante a declarat că trebuie pregătite pentru sezonul estival obiectivele turistice, precum Histria ori Capidava, dar și completarea expozițiilor cu circuite de vizitare.

Consiliul Județean nu are pe nimeni… pregătit

Conform raportului de activitate al fostului director Gabriel Custurea, MINAC are, la ora actuală, 94 de angajați (din 100 de posturi) - 38 cu studii superioare și 32 cu studii de specialitate arheologie-istorie, respectiv 17 doctori, cinci experți pe Legea 182/2000, nouă experți, patru specialiști și patru debutanți înscriși în Registrul Arheologilor.

Ieri, am încercat să aflăm de la câțiva dintre angajați pe cine ar susține la conducerea MINAC. Dincolo de faptul că încă este măcinat de grupuri de "interese", colectivul muzeului ar dori pe cineva dintre ei. Surse din muzeu afirmă că este posibilă chiar o luptă între doi poli de interese, respectiv omul pe care Consiliul Județean Constanța l-ar avea pregătit și colegul susținut de mare parte dintre angajații MINAC, și anume Gabriel Talmațchi.

Am încercat să aflăm de la Maria Magiru, șeful Comisiei de cultură din cadrul Consiliului Județean Constanța, pe cine ar avea "pregătit" această instituție. "Pe absolut nimeni, ba chiar CJC și-ar dori să se înscrie cu proiecte manageriale cât mai mulți candidați și să câștige cel mai bun", a declarat Maria Magiru. Întrebată ce părere are despre candidatul pe care și-l doresc angajații, respectiv Gabriel Talmațchi, același șef de la cultură a afirmat că îl susține, pentru că a creat o părere foarte bună.

Cât despre dorința lui Gabriel Talmațchi (43 ani) de a-și depune candidatura la șefia MINAC… "este o decizie grea, pentru care trebuie să iau în calcul mai mulți factori, ce nu țin neapărat numai de locul de muncă", a declarat, pentru "Cuget Liber", tânărul arheolog.

Ce a lăsat în urmă fostul director

Conform aceluiași raport de activitate semnat Gabriel Custurea, MINAC, cu toate spațiile sale expoziționale, este vizitat de circa 80-90 de mii de turiști anual. Din păcate, întreaga clădire a muzeului, monument istoric, necesită reparații capitale (schimbarea tâmplăriei - uși, ferestre -, repararea și consolidarea celor două portice laterale, schimbarea acoperișului în totalitate și a lemnăriei de susținere). Aula "A. Rădulescu", dedicată festivităților de anvergură, rămâne mai puțin vizitată, în ideea prezervării frescei monumentale, care și așa necesită grabnice cinci intervenții de restaurare.

Edificiul Roman cu Mozaic necesită refacerea clădirii de protecție și consolidarea monumentului, ca și restaurarea pavimentului antic. Muzeul Cetății Histria necesită, de asemenea, lucrări importante de reparații și igienizare (văruit, vopsit, reamenajare expoziție), cu atât mai mult cu cât în anul 2014 s-a sărbătorit centenarul săpăturilor arheologice de aici.

Și Muzeul de la Adamclisi necesită reparații și amenajări importante - acoperiș, văruit, vopsit interior, instalație de iluminare adecvată și instalație sanitară nouă. Monumentul Rupestru de la Murfatlar necesită mari investiții pentru o clădire protectoare și amenajarea în preajmă a unui muzeu. Programul de cercetări arheologice sistematice în momentul de față cuprinde un număr de 10 șantiere care acoperă, în mod uniform, epocile istorice de la neolitic până la evul mediu. Șapte dintre acestea au primit în ultimii ani finanțări în cadrul PNCA din partea Ministerului Culturii.

v v v

"Din cauza lipsei unui program pentru dezvoltarea resurselor umane, în anii 2010-2014, în cadrul colectivului de specialiști ai MINAC apare o cezură între generații și, astfel, 14 sectoare întregi nu vor mai fi acoperite în următorii doi-cinci ani (ex: epigrafia greco-romană, necropolele Tomisului).

Sigur, instituția poate să funcționeze, dar va deveni mai ales un depozit de patrimoniu (de multe ori cu piese necunoscute) și un prestator de servicii arheologice și nu un for științific de recunoaștere internațională, cu un patrimoniu cunoscut, admirat și, de ce nu, invidiat. De asemenea, caracterul educativ se va limita la prezentarea sălilor de expoziție și monumentelor fără ca acestea să fie modernizate și aduse la standarde de calitate de nivel, cel puțin, mediu", se mai arată în același raport.

Dar dvs. ce-ați făcut, domnule Custurea, în atâția ani de conducere? Vă spunem noi, ați ales să vă descurcați cât puteți, numai să nu deranjați! 

Pagina a fost generata in 0.4899 secunde