Moșii de vară, ziua pomenirii morților!

492
Moșii de vară, ziua pomenirii morților! - mosiidevara-1307714689.jpg

Articole de la același autor

Conform calendarului creºtin-ortodox, înainte de Duminica Rusaliilor sunt "Moºii de varã", sãrbãtoare dedicatã pomenirii morþilor. Cu aceastã ocazie, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuþi la cele veºnice.

Biserica Ortodoxã a consacrat sâmbãta, ca zi de pomenire a mor-þilor. Douã dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate în chip special pomenirii gene-rale a morþilor: Sâmbãta dinaintea Duminicii lãsatului sec de carne (a Înfricoºatei Judecãþi) ºi Sâm-bãta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbãta Rusaliilor).

Ambele zile poartã în popor ºi denumirea de "Moºi" (cea dintâi: "Moºii de iarnã", cealaltã "Moºii de varã"), pentru cã în ele se face pomenirea pãrinþilor, moºilor ºi strãmoºilor noºtri cei adormiþi.

"Moºii de varã", þinuþi în sâmbãta Rusaliilor, este unul dintre cele mai importante momente ale cultului morþilor. Înainte se credea cã sufletele morþilor, dupã ce au pãrãsit mormintele în Joia Mare ºi au zburat slobode timp de 50 de zile, se întorc în lumea subteranã în sâmbãta Rusaliilor. Pentru ca aceastã reîntoarcere sã se des-fãºoare fãrã incidente, oamenii sãvârºeau rituri de înduplecare ºi de îmbunare a spiritelor morþilor: îm-podobeau gospodãriile ºi mormin-tele cu ramuri de tei ºi fãceau po-meni fastuoase, practici ce s-au pãstrat pânã astãzi.

De Rusalii se dau de pomanã vase de lut, cãni, strãchini ºi vase de lemn (cofe), împodobite cu flori ºi umplute cu lapte, vin sau apã. În unele sate bucovinene "Moºii de varã" încep încã în dimineaþa sâmbetei de Rusalii, când pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor. Dar ritualul de pomenire are loc mai ales în cimitire, unde mor-mintele sunt curãþate ºi împo-dobite din timp, iar lumânãrile ard întreaga perioadã în care se desfãºoarã ceremonialul de pomenire. Împãcarea sufletelor morþilor ºi întoarcerea lor fãrã incidente în morminte depind de bogãþia ofrandelor (pomenilor) ºi de respectarea ritualului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3006 secunde