Mai multe ştiri online:

Mormântul de incinerație - exponatul acestei luni, la Muzeul de Istorie

Ştire online publicată Sâmbătă, 10 Septembrie 2016. Autor: Cuget Liber Online.
În cadrul seriei „Exponatul lunii”, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este prezentat inventarul unui mormânt de epocă romană timpurie, descoperit anul acesta, în luna iunie, în perimetrul anticului Tomis.

Mormântul cu inventarul corespunzător datează din secolul I p.Chr. și a fost descoperit la o adâncime de circa 3,20 m față de actualul nivel de călcare, într-o zonă ce pare să fi fost un cvartal de locuințe dintr-un cartier al orașului Tomis, localizat între sediul actualului Tribunal Constanța și statuia Lupei Capitolina, zonă în care au fost efectuate, în intervalul aprilie - iulie, cercetări arheologice preventive.

Mormântul este orientat pe direcția est-vest și reprezintă până în acest moment cea mai veche intervenție antropică din perimetrul cercetat. Este un mormânt de incinerație, având groapa ovală și ușor albiată, ofrandele fiind depuse în șanțul de tiraj, fără protecție de țigle. Din cenușa rugului au fost recuperate, pe lângă oasele calcinate ale defunctului, un număr de patru vase ceramice, fragmentele unui opaiț ceramic și un unguentarium mic de sticlă, spart parțial.

Inventarul recuperat constă din următoarele tipuri de vase, comune în epocă și frecvent utilizate în ritul funerar: ulcior, kantharos, bol și castron.

Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

Social
miercuri, 17 iulie Foto : Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!" 8699 vizite, 0 comentarii Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!"
Tehnologie
miercuri, 17 iulie Foto : Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe! 4053 vizite, 0 comentarii Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe!
Cultură-Educație
miercuri, 17 iulie Foto : Mândria școlii constănțene.  Elevii de 10 ai județului! 2783 vizite, 0 comentarii Mândria școlii constănțene. Elevii de 10 ai județului!
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7647 secunde