Moliere îl trimite pe "Bolnavul închipuit" la teatru

630
Moliere îl trimite pe

Articole de la același autor

"Bolnavul închipuit" al lui Moliere este piesa ce va fi jucată vineri , 9 februarie, începând cu ora 19.00, de actorii Teatrului de Stat din Constanța (TSC).

Potrivit reprezentanților TSC, spectacolul amintit reprezintă o pagină de aur a dramaturgiei universale, un spectacol plin de vitalitate și veselie, la care publicul se amuză copios și în care veselia se naște din jocul actoricesc și bogăția mijloacelor de creare a situațiilor comice.

Din distribuție fac parte: Marian Adochiței, Dana Dumitrescu, Georgiana Mazilescu/Clara Ghiuvelechian, Florina Stănculeț/Paula Prodan, Luiza Martinescu, Andu Axente, Laura Iordan Adrian/Mirela Pană, Andrei Cantaragiu, Lana Moscaliuc, Adrian Dumitrescu, Florentin Roman, Georgiana Bumbac, Iza Bumbac, Alice Safta, Tamara Pricop. Regia poartă semnătura lui Cristian Gheorghe, scenografia îi aparține Lăcrămioarei Dumitrașcu, coregrafia Oanei Pisaroglu, iar muzica este semnată de Inga Postolache.

"Bolnavul închipuit" este o ultimă creație a lui Moliere, operă aflată la limita dintre comic și tragic. Nota de final este dată de dispariția autorului, care a murit la a patra reprezentație a ei. Bolnav, el s-a apărat prin râs de propriile slăbiciuni fizice, dar și de teama de moarte. Solicitat în mod frecvent la curte, dar împins și de plăcerea sa de a crea spectacole pline de fast, pe gustul regelui, Moliere realiza și juca roluri de prim rang în propriile comedii-balet cu o vădită plăcere.

"Bolnavul închipuit" este un tip ilustrativ de operă de acest gen, jucată în plin carnaval (10 februarie 1673) pe scena de la Palais Royal. După cea de-a patra reprezentație, pe 17 februarie 1673, are un acces de hemoptizie și moare după spectacol. Totuși, deși aflat la limita dintre comic și tragic, "Bolnavul închipuit" este un spectacol fermecător prin umorul fin și delicat pe care-l degajă, care cucerește, cu fiecare reprezentație, inimile spectatorilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3773 secunde