Modificări aduse din prima zi a semestrului II. Cursuri pe baza scenariilor de anul trecut

1328
Modificări aduse din prima zi a semestrului II. Cursuri pe baza scenariilor de anul trecut - fondmodificari-1641837654.jpg
Deja ieșirile în spațiul public ale ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, creează o adevărată tensiune, în contextul în care, de la începutul acestui an școlar, am asistat la schimbări de pe o zi pe alta ale scenariilor din învățământul românesc.

După o lună de școală, pe fondul creșterii ratei de infectare cu Covid-19, din 25 octombrie elevii intrau într-o vacanță forțată, până pe 5 noiembrie, la finalul căreia, pe 8 noiembrie, ministrul ieșea cu decizia ca școlile să se deschidă acolo unde rata de vaccinare a cadrelor didactice este de peste 60%. A venit apoi modificarea structurii anului școlar 2021-2022, pe fondul acestei „pauze”, care a adus eliminarea vacanței intersemestriale.

Luni, 10 ianuarie, același ministru Cîmpeanu anunța revenirea la scenariile prevăzute în ordinul comun 5338/19 noiembrie 2021 Ministerul Educației – Ministerul Sănătății, așa încât orele să se desfășoare cu prezență fizică acolo unde rata de infectare este de sub trei la mie, chiar dacă rata de vaccinare a personalului nu atinge pragul de 60%. Se așteaptă raportarea din ziua de vineri, 14 ianuarie, pentru a se lua o decizie.

Având în vedere că au fost schimbate regulile cu privire la durata carantinării, Cîmpeanu a afirmat că este nevoie şi de o updatare a ordinului comun cu noile reguli la nivel naţional.

Asta în timp ce reprezentanții elevilor din Consiliul Național al Elevilor își exprimă dezamăgirea față de modul în care guvernanții tratează situația actuală, generată de apariția valului 5 al pandemiei de COVID-19, având în vedere că autoritățile au anunțat că nu vor exista teste pe bază de salivă pentru elevi nici în această săptămână.

Totodată, au solicitat Ministerului Educației și Ministerului Sănătății introducerea unui algoritm de calcul care să stea la baza deciziei privind modul în care se vor desfășura orele de curs, care să cuprindă mai mulți parametri: vaccinarea elevilor și a profesorilor, incidența din localitate, supraaglomerarea claselor, posibilitatea testării rapide în școală,

infrastructura (măști, dezinfectant, distanțare fizică) etc.

Activitate suspendată în 27 de clase din județul Constanța

Luni, 10 ianuarie, prof. Sorin Mihai, inspector școlar județean, informa că 34 de elevi și un preșcolar au fost depistați pozitivi la testele efectuate, conform datelor transmise vineri, 7 ianuarie, de Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța. De asemenea, din datele centralizate tot vineri de către Inspectoratul Școlar Județean Constanța, 27 de clase din județ au activitatea suspendată la nivelul unității de învățământ, ca urmare a cazurilor depistate pozitiv.

Luni, 10 ianuarie, rata de infectare în municipiul Constanța era de 2,59 la mia de locuitori. Cu rate îngrijorătoare erau și Agigea (2,36), Costinești (2,88), Lumina (2,16). La Poarta Albă se înregistrează cea mai mare rată de infectare – 10,89.

În ceea ce privește rata de vaccinare a personalului din învățământul constănțean, ultima statistică făcută publică de IȘJ Constanța la data de 17 decembrie 2021 a relevat faptul că mai există unități cu 0% vaccinare. Așadar, acum aproape o lună, raportau 0% cadre vaccinate grădinițele din localitățile Stupona, Tariverde, Târgușor, Urluia, Vâlcle, Olteni și Movilița, precum și din școlile din localitățile Movila Verde, Vâlcele și Canlia.

Poate că între timp situația a suferit modificări. Vom afla vineri, 14 ianuarie, când se așteaptă raportarea pe baza căreia se vor stabili scenariile de funcționare a unităților de învățământ din județul Constanța.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4854 secunde