Mobilizarea impresionantă de forțe, la Cetatea Capidava

308
1
Mobilizarea impresionantă de forțe, la Cetatea Capidava - specialistii-1445184452.jpg

Articole de la același autor

Specialiști din întreaga țară lucrează de zor, în aceste zile, la cetatea Capidava. Alături de arheologii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, specialiștii Institutului de Arheologie "Vasile Pîrvan", Muzeului de Istorie Națională a României, Universității Naționale București și universităților din Sibiu și Târgoviște și-au dat mâna pentru finalizarea celui mai amplu proiect de restaurare. Lucrările au început în aprilie, iar termenul de finalizare este 31 decembrie 2015.

Directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Gabriel Custurea, a declarat că lucrările sunt impresionante: "Zidurile și turnurile au fost înălțate cu doi metri, chiar cu patru metri, în unele locuri. De asemenea, a fost refăcut și cheiul de acostare la cetate. Este o mobilizare de forțe, pe zi se lucrează cu peste 100 de oameni, iar ceea ce am reușit să scoatem la suprafață în aceste luni, în alte condiții, am fi realizat poate în 10 ani de campanii arheologice".

Alei suspendate din lemn, o instalație de iluminat, punct de informare turistică, o parcare modernă, toate vor face din Capidava un centru de interes pentru pasionații de istorie din întreaga lume. Dacă lucrările la cetate au fost realizate, până în acest moment, în proporție de peste 80%, arheologii speră ca, până la sfârșitul anului, dacă vremea va fi bună, să reușească să finalizeze cel mai amplu proiect derulat în zilele noastre. Arheologii spun că este o premieră națională, pentru că în țara noastră nu s-a mai reconstruit o cetate veche de 2.000 de ani.

Aceste lucrări de restaurare, consolidare, conservare și punere în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava fac parte din proiectul derulat de Consiliul Județean Constanța și cofinanțat din Fonduri structurale prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5, Domeniul de intervenție 5.1.

"74.236.948,56 lei este valoarea proiectului, iar contribuția Consiliului Județean este de 1.927.035,20 lei", a precizat Custurea. 

Comentează știrea

Maria
19 octombrie 2015
Stop! Oferta de lucru pentru voi se afla aici!

Stop! Oferta de lucru pentru voi se afla aici! Veti gasi mereu oferta noastra! Opriti-va acum si incepeti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5947 secunde