Moaștele vindecătorului de boli incurabile, Sfântul Martir Rafael, aduse spre închinare la Constanța

2618
Moaștele vindecătorului de boli incurabile, Sfântul Martir Rafael, aduse spre închinare la Constanța - 67c8325eb3b85f412759cdb7b7f25362.jpg
Sâmbătă, 2 octombrie, moaștele Sfântului Martir Rafael din Insula Lesbos (localitatea Thermi) vor fi aduse în Constanța de către Mitropolitul Iacob de Mitilini. La ora 14.00, Sfin-tele Moaște vor fi întâmpinate de către Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în Piața Ovidiu, de unde vor fi purtate în procesiune la Catedrala Arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel". Credincioșii vor putea cinsti sfintele moaște pe tot parcursul serii și al nopții, timp în care preoții vor oficia slujba de Priveghere.
De asemenea, duminică, 3 octombrie, ora 8.00, Înaltpreasfințitul Teodosie, împreună cu Mitropolitul Iacob de Mitilini, va târnosi paraclisul "Sfânta Treime" de lângă Casa de Cultură Constanța, slujbă urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii. Cu acest prilej, aici vor fi duse spre închinare moaștele Sfântului Martir Rafael, care vor fi readuse, după Sfânta Liturghie, la Catedrala Arhiepiscopală, unde vor rămâne până luni dimineață.
Cunoscut drept vindecător al unor boli grave, Sfântul Rafael era originar din insula Itaca, fiind crescut în credință și beneficiind de o educație aleasă datorită tatălui său, Dionysos. După ce a devenit călugăr, a fost hirotonit preot, și a fost cinstit cu rangul de protosinghel și apoi de arhimandrit cancelar.

Drumul anevoios al sfințirii
Detalii despre viața și patimile Sf. Martir Rafael ne-a oferit părintele protosinghel Maxim Vlad. Conform informațiilor părintelui, în 1453, Sf. Rafael se afla ca monah în Macedonia, fiind însoțit în această călătorie spirituală de către ucenicul său și urmașul său în duh, diaconul Nicolae. În 1453, acesta s-a retras din calea turcilor care invadaseră Macedonia, în localitatea Thermi din insula Lesbos. Aici a început să viețuiască ca monah într-o mănăstire închinată nașterii Maicii Domnului, devenind starețul duhovnic al acestei mănăstiri.
În 1463 insula Lesbos a fost atacată de turci, iar Sf. Rafael, împreună cu Sfinții Nicolae și Irina, fiica de 12 ani a primarului din localitatea Thermi, au fost supuși la chinuri îngrozitoare, dându-și sufletul în marțea luminată de după Paște, pe 9 martie 1463.
"Din biografia Sfântului aflăm că turcii l-au târât fără milă, de păr și de barbă, l-au legat de un copac, l-au bătut cu cruzime și l-au lovit cu sulițele pe care mai înainte le înroșiseră în foc. În cele din urmă, l-au ucis într-un mod atroce, tăindu-i capul prin gură cu fierăstrăul.
Sf. Nicolae și-a dat și el duhul în mâinile lui Hristos, fiind chinuit de păgâni. Trupurile celor trei martiri au fost descoperite într-un mod extraordinar. Sfânta Irina, fecioara de 12 ani, a fost și ea trecută prin chinuri extraordinar de mari, sfârșindu-și viața prin ucidere, iar trupul său a fost ars. În urma săpăturilor, au fost descoperite osemintele sale calcinate".
Cei trei sfinți au început să se descopere prin vedenii creștinilor din Mitilini și din împrejurimi, unul dintre cei care au avut parte de o astfel de experiență fiind Mitropolitul Iacov, care a început să cerceteze viețile martirilor. Cultul lor a luat amploare în ultimii 50 de ani, ridicându-se multe biserici și mănăstiri în cinstea celor trei sfinți.

Vindecați prin credință
De-a lungul timpului, credincioșii ortodocși și-au pus speranțele în puterile tămăduitoare ale martirilor, existând mărturii ale celor care s-au vindecat de boli grave, precum cancer sau tumori. "Sfinții nu și-au încheiat lucrarea doar prin a se descoperi oamenilor, ci au intervenit în mod minunat în viața multor creștini. Practic, sunt considerați la fel de importanți ca Sf. Nicolae, Sf. Spiridon sau alți sfinți taumatur-gi", precizează părintele Maxim.
Tot părintele ne-a spus că există un număr foarte mare de oameni care au fost vindecați prin intervenția minunată a acestor martiri ai lui Hristos: "Minunile sfinților sunt incredibile. Este consemnată o mărturie a unui grecoaice creș-tine care locuia în Australia, Demetra Pantu, bolnavă de cancer pulmonar. Ea s-a rugat Sf. Rafael cu mare credință, care, într-o seară, i s-a arătat sub înfățișarea unui ieromonah (preot călugăr). În acea seară s-a însănătoșit, medicii au examinat-o apoi și nu au mai găsit nimic.
O creștină povestește că în 1978 a născut un copil și că, din cauza unei greșeli medicale, a rămas paralizată de la brâu în jos. Timp de 15 zile nu s-a putut mișca. Soțul ei i-a adus untdelemn din candela Sf. Rafael și apă de la izvorul sfințit din mănăstirea ce îi poartă hramul. În ziua în care și-a făcut semnul crucii și a băut untdelemnul și apa sfințite, a început să se miște. Mai sunt relatate vindecări de cancer la sân, de piatră la rinichi, de sciatică sau tumori".
Moaștele Sf. Martir Rafael au fost purtate în procesiune și în județul Tulcea, dar și la Vatra Dornei, pentru ca în aceste zile să fie aduse în fața credincioșilor constănțeni. "Avem bucuria să ne închinăm la moaștele Sf. Rafael, să-i cerem ajutor pentru nevoile noastre, pentru sănătatea sufletească și trupească și să-I mulțumim lui Dumnezeu că a binecuvântat umanitatea cu acest dar al descoperirii moaștelor și a vieții lui minunate", a concluzionat părintele Maxim Vlad.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 01 Iunie 2010
Stire din Cultură-Educație : Trei religii, un singur Dumnezeu
Pagina a fost generata in 0.9701 secunde