Mizerabilul destin al Festivalului Mamaia reînvie beleaua Grădinii "Perla"

Ştire online publicată Vineri, 22 Iulie 2016. Autor: Simona ANGHEL
Se împlinesc șase ani de când „Mamaia Copiilor“ este de fapt… „Constanța Copiilor“, din cauza nesimțirii și a dezinteresului pentru cultură ale unor pușcăriabili. 


În loc ca astă-seară să luăm loc într-o grădină de vară pentru a asista la cea de-a doua zi a celei de-a XVI-a ediții a Festivalului de creație și interpretare „Mamaia Copiilor” - o manifestare perpetuată dintr-o ambiție de a demonstra că nu mor caii când vor câinii -, ne întoarcem în fotoliile Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța. 


„Așteptăm ziua în care Teatrul de vară din Mamaia se va reface și va fi returnat publicului din întreaga țară, pentru că el nu aparținea doar publicului constănțean. A găzduit cele mai frumoase și cele mai îndrăgite spectacole pe o scenă de vară. Așteptăm ziua în care ne vom întoarce la Mamaia, pentru a reda acest festival copiilor și copilăriei.


Îi mulțumesc domnului Ungureanu că este și va fi alături de noi pentru realizarea acestui festival”, mărturisea, descumpănit, Liviu Manolache, directorul festivalului. 


„Nu m-am gândit la resurse, după cum știți, Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța se autofinanțează. Nimeni nu a dat 1 leu: nici Consiliul Județean, nici Primăria, absolut nimeni nu ne sprijină. Nu o facem pentru profit, ci doar să vedem cum acoperim cheltuielile”, a adăugat directorul Casei de Cultură, Gheorghe Ungureanu. 


„Festivalul nu este un moft“ 
„În România, a face a 16-a ediție a unui festival este un succes. Noi românii avem prostul obicei de a face cu brio o ediție inaugurală, poate două-trei, după care, cu egal succes, lucrurile intră în desuetudine, un fiasco. Pun în antiteză ce înseamnă această mani-festare cu ceea ce s-a întâmplat la Festivalul Mamaia, care s-a împotmolit la cea de-a 50-a ediție. Mizerabilă această situație. La fel s-a întâmplat și cu Cerbul de Aur… a dispărut și el”, remarca și compozitorul Adrian Ior-gulescu, președintele juriului festivalului, fost ministru al Culturii. 


Continuând în aceeași notă, și compozitorul Vi-orel Gavrilă, membru al juriului, își exprima regretul de a fi fost desființată Ma-maia mare… „întrucât unul dintre rolurile Fes-tivalului Mamaia copiilor era să-i pregătească pen-tru o altă scenă. Câști-gătorii premiilor aveau unde să se ducă și să se reprezinte mai departe acolo. Din câte îl știu eu pe domnul Manolache, se va zbate foarte mult să convingă autoritățile locale de necesitatea reînființării Festivalului Mamaia, acolo unde veneau mulți turiști, iar evenimentul atrăgea un numeros public”, este de părere Gavrilă. 


Întrebat dacă a făcut demersuri pentru reluarea Festivalului Mamaia, Liviu Manolache a declarat că a vorbit „cu cei care puteau să aibă dorința de a face, respectiv Primăria și Consiliul Județean, le-am explicat necesitatea nedistrugerii Teatrului de vară din Mamaia și sper într-un verdict sănătos al celor care decid acest lucru, urmând ca apoi să intre într-o renovare și transformare ca să poată deveni unul dintre cele mai frumoase teatre de vară de pe litoralul românesc. Pentru că tatăl meu a fost unul dintre dirijorii acestui festival și pentru că am cu-noștință de acest fenomen din copilărie și cu toate acele vedete ale muzicii românești și nu pot să-mi șterg din minte ceea ce a existat bun, aici la malul mării. Și dacă le distrugem pe toate, unde ajungem? De aceea îmi doresc să se reia Mamaia mare și ca acești copii care mă întreabă la 16 ani ce fac eu, unde merg mai departe? Atenție, festivalul nu este un moft, ci un concurs care trebuie să dea valori unei națiuni”. 


Reamintim că Teatrul de vară „Perla” s-a aflat ani la rând în custodia Consiliului Județean Constanța, iar administratorii ei n-au mai dat doi bani pe această locație cu o capacitate de 1.100 de locuri. Pentru a scăpa de răspundere, CJC a decis, în 2014, pe baza unui protocol, să treacă răspun-derea la Consiliul Local Municipal Con-stanța, dar anul trecut, în luna noiembrie, a revenit la Consiliul Județean. 


Întrebat, ieri, dacă are în vedere… ruina acestui teatru de vară, Horia Țuțuianu, președintele CJC, a declarat, pentru „Cuget Liber”, că săptămâna viitoare se va întâlni cu Comisia de cultură pentru a evalua situația. 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Eveniment
luni, 20 mai Foto : Vine! Foto cu Radu Mazăre în cursa TAROM Paris - București 37474 vizite, 0 comentarii Vine! Foto cu Radu Mazăre în cursa TAROM Paris - București
Actual
vineri, 24 mai Foto : Veste bună pentru români. Când se anunță următoarea minivacanță 2266 vizite, 0 comentarii Veste bună pentru români. Când se anunță următoarea minivacanță
Politică
marti, 21 mai Foto : UPDATE. Radu Mazăre, dus la Penitenciarul Rahova 1922 vizite, 0 comentarii UPDATE. Radu Mazăre, dus la Penitenciarul Rahova
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8748 secunde