Mai multe ştiri online:

Mirciștii strălucesc din nou! Bronz la Balcaniada de matematică și premii internaționale la literatură

Ştire online publicată Miercuri, 10 Mai 2017. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Luna mai a venit cu rezultate minunate pentru elevii Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”. Tinerii constănțeni au strălucit la concursurile internaționale la care au participat și au adăugat noi medalii în palmaresul deja uriaș al unității de învățământ. Mihai Iliant a adus la Constanța medalia de bronz de la Balcaniada de matematică, iar mai multe eleve și-au adjudecat premii importante la Concursul European al Tinerilor.

Veteran al competițiilor de matematică, Mihai Iliant este elev în clasa a X-a și nu a ratat ocazia nici anul acesta de a prinde o medalie, chiar dacă a fost cel mai mic concurent al ediției de seniori a Balcaniadei. Acum se pregătește în lotul lărgit al olimpiadei internaționale de matematică, unde va susține, în zilele următoare, mai multe baraje.

La Balcaniada din Macedonia, Mihai a făcut parte din echipa națională formată din șase elevi și, împreună, au câștigat o medalie de aur, două de argint și trei de bronz.

„A fost un concurs greu, nu știam la ce să mă aștept, pentru că este prima dată când concurez la seniori și problemele sunt dificile. De altfel, una dintre ele a fost chiar foarte grea și a făcut departajarea pentru cei mai buni participanți”, a explicat elevul constănțean.

Mihai se pregătește cu profesorul Gabriela Constantinescu încă din clasa a V-a și speră să se califice în lotul restrâns pentru Olimpiada Internațională de Matematică, de la Rio de Janeiro. Recunoaște în glumă că lucrează la matematică 25 de ore pe zi, opt zile pe săptămână, dar se implică și voluntar în clubul „Sport pentru autism”.

„Să lucrezi cu Mihai este o adevărată provocare, este foarte frumos, incitant, dar și o responsabilitate foarte mare, pentru că trebuie să mă pregătesc special, să-i aduc provocări noi. El este un copil foarte bun, crescut cu respect față de școală și este bun la toate materiile, însă îi prevăd un viitor strălucit în matematică, mai ales că aceasta o regăsim acum în aproape toate domeniile”, spune profesorul Gabriela Constantinescu.

La rândul său, Mihai spune că va aprofunda în continuare matematica, dar încă nu s-a hotărât dacă va urma facultatea în țară sau în străinătate.

Le-au luat italienilor toate premiile

Însă la „Mircea” nu învață numai viitorii matematicieni ai lumii, ci și viitori scriitori și poeți. Trei eleve din casele a X-a și a XII-a au impresionat juriul la Concursul European al Tinerilor din Italia și le-au luat aproape toate premiile.

„Din 2003, derulăm proiectul internațional Marco & Alberto Ippolito, organizat de Federația Națională a Profesorilor din Italia. Anul acesta, țara noastră a fost reprezentantă de CNMB. Grupul de lucru a fost format din 27 de elevi cu lucrări calificate la secțiunile poezie, eseu și fotografie, iar 17 elevi au realizat o cercetare sociologică pe care au transpus-o într-un film. România a obținut premii la fiecare secțiune”, explică prof. Irina Ermolaev, coordonatorul echipei de la „Mircea”.

Astfel, Adelina Mihaela Cernescu a câștigat premiul întâi la fotografie, Cristiana Gheorghe, premiul al doilea la poezie, iar Delia Miruna Hârbu, premiul al doilea la poezie.

De asemenea, tot la „Mircea” a ajuns mențiunea de onoare la secțiunea cercetare sociologică, pentru lucrarea cu tema „Dezvoltarea abilităților de viață în școală - deziderat sau realitate”. În plus, au fost mai oferite două mențiuni de onoare, Adelinei Cernescu, pentru eseu, și Andreei Ștefan, pentru poezie, și o mențiune specială Cristianei Gheorghe, pentru eseu. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8557 secunde