„Mircist” medaliat cu bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică

1014
„Mircist” medaliat cu bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică - mircist2-1637780527.jpg

Articole de la același autor

Un elev de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” Constanţa, Victor Ioan Dumbravă, a obținut medalia de bronz la ultima ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică 2021. Mircistul este clasa a XII-a şi este coordonat de prof. Adrian Eracle Nicolescu.

Competiția, aflată la cea de-a 14-a ediție, s-a desfășurat în perioada 13 - 21 noiembrie 2021 și a presupus participarea la patru probe individuale: proba de analiză a datelor (3 ore), proba teoretică (5 ore), proba observațională (45 de minute) și proba de fizică solară (2 ore). La acestea s-a adăugat și o probă pe echipe de prelucrare a datelor.

Prin complexitatea programei, care acoperă o arie foarte vastă de cunoștințe (fizică, matematică, astronomie observațională, tehnici de analiză experimentală), IOAA este specială între Olimpiadele Internaționale de Științe pentru elevi de liceu. „Din cauza situației sanitare la nivel mondial, Columbia, țara organizatoare, a decis să adapteze olimpiada din acest an la un format hibrid: fiecare ţară și-a reunit lotul de elevi într-un singur centru de concurs, supravegheat atât fizic cât și audio-video. Apoi, lucrările elevilor au fost corectate de comitetul științific al olimpiadei, iar rezultatele au fost trimise către delegațiile naționale. Comitetul internațional, aflat la prima organizare a unui astfel de eveniment în format online, a reușit să ofere participanților un concurs echilibrat și corect”, explică prof. Janetta Daniela Bărăitaru, de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”.

Echipa României, formată din elevi din toată țara (Constanța, București, Galați, Bacău, Maramureș, Timișoara, Suceava), a obținut o medalie de aur, două de argint, șase de bronz, precum și o mențiune onorabilă, performanță ce o clasează între primele țări din lume în clasamentul pe națiuni, la olimpiadă participând în total 63 de delegații. „Îl felicit pe Victor Ioan Dumbravă pentru succesul internațional, care dă continuitate tradiționalei performanțe mirciste”, a transmis prof. dr. Vasile Nicoară, directorul CNMB.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3812 secunde