Mircea Cărtărescu, propus pentru Nobelul din 2015

84
Mircea Cărtărescu, propus pentru Nobelul din 2015 - mirceacartarescu-1419245642.jpg

Articole de la același autor

El este scriitorul propus de Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România (USR) pentru premiul Nobel pentru literatură în 2015, potrivit unui anunț publicat pe site-ul USR. 


Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România, întrunit pe 19 decembrie, sub conducerea președintelui Nicolae Manolescu, "l-a desemnat pe Mircea Cărtărescu, în unanimitate, candidat la premiul Nobel pentru literatură în 2015", se arată pe site-ul USR.


Din Comitetul Director al USR fac parte Nicolae Manolescu, președintele USR, Varujan Vosganian, prim-vicepreședintele USR, Gabriel Chifu, vicepreședintele USR, Adrian Popescu, membru din partea Filialei Cluj, Cassian Maria Spiridon, președintele Filialei Iași, Dan Mircea Cipariu, președintele Filialei București - Poezie, Aurel Maria Baros, președintele Filialei București - Proză, și Mircea Mihăieș, membru din partea Filialei Timișoara. Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, la București. 


A urmat cursurile Facultății de Filologie a Universității din București și a debutat ca poet, publicând câteva volume de versuri, marcate de spiritul a ceea ce critica literară a numit "generația optzecistă". Treptat, s-a îndepărtat de poezie, dedicându-se aproape exclusiv prozei. Povestirilor din "Nostalgia" le-au urmat un scurt roman ("Travesti", 1994) și apoi unul în trei volume, "Orbitor" (1996 - 2007), privit de critică drept un reper al prozei românești contemporane. Trei volume de publicistică completează chipul scriitorului cu cel al unui observator lucid al cotidianului românesc. Cărțile sale au fost premiate de Academia Romană, Uniunea Scriitorilor din România și din Republica Moldova, Asociația Scriitorilor Profesoniști din România (ASPRO), Asociația Scriitorilor din București, Asociația Editorilor din România, precum și de revistele Cuvântul, Ateneu, Flacără, Tomis și Ziarul de Iași. 


Volumele sale au fost nominalizate în Franța pentru premiile Médicis étranger, Prix Union Latine. Romanul "Nostalgia" a primit, în 2005, premiul "Giuseppe Acerbi", Castel Goffredo, Italia. Cărtărescu a fost invitat la târguri de carte prestigioase, precum cele de la Paris, Frankfurt, Leipzig, Goteborg și Torino. Mircea Cărtărescu a fost decorat, în 2010, cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler, o prestigioasă distincție acordată de statul francez în domeniul culturii. În 2006, scriitorul a fost decorat de președintele României cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Mare Ofițer. În ultimii ani, scriitorul Mircea Cărtărescu s-a numărat printre favoriții la premiul Nobel pentru literatură, potrivit caselor de pariuri internaționale. În 2014, Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România (USR) l-a propus pe Mircea Cărtărescu, alături de Nicolae Breban, Norman Manea și Varujan Vosganian, pentru premiul Nobel.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 13 Decembrie 2014
Stire din Sănătate : Ce buget primește sănătatea în 2015
Vineri, 12 Decembrie 2014
Stire din Sănătate : Cum va arăta bugetul CNAS, în 2015
Marţi, 09 Decembrie 2014
Stire din Social : Anul 2015 vine cu angajări!
Pagina a fost generata in 0.4509 secunde