Mircea Cărtărescu ar fi printre finaliștii la premiile Nobel din 2020

224
Mircea Cărtărescu ar fi printre finaliștii la premiile Nobel din 2020 - mirceacrtrescu-1591435929.jpg

Articole recomandate

Enrique Redel, fondatorul editurii spaniole Impedimenta, care a publicat recent romanul "El cuerpo" al lui Mircea Cărtărescu, a anunțat că, între finaliștii la premiul Nobel pentru Literatură pe 2020, se află și scriitorul român.


"Academia Suedeză a redus la cinci principalii candidați pentru Nobelul de anul acesta. Mircea Cărtărescu este inclus, ca și alte dăți, în această listă selectă. Dar anul acesta probabil candidatura lui va avea mai multă putere, acum că tocmai a apărut în librăriile spaniole noua traducere a «El cuerpo» și că în Franța «Solenoid» a devenit un fenomen. Nu ne place să încurajăm pariurile, dar credem că, cel puțin, să facă parte din această selecție este un premiu suficient", a scris Redel pe Facebook.


Cinci finaliști, aleși din 200 de candidați
 
Potrivit unui articol publicat săptămâna aceasta în El Pais, Academia Suedeză a avut o listă inițială de 200 de candidați dintre care, în luna mai, au fost selectați cinci pentru premiul care va fi acordat în a doua joi din luna octombrie.


Din total, mai puțin de zece au fost scriitori europeni, potrivit unor surse din for - românul Mircea Cartarescu, ungurul László Krasznahorkai, franțuzoaica Nina Bouraoui, finlandeza Sofi Oksanen, norvegianul Jon Fosse și rusoaica Liudmila Ulitskaya.


Între aspiranți se numără kenyanul Ngugi wa Thiong’o, guatemaleza Maryse Condé și israelianul David Grossman.
Editorii și scriitorii consultați de ziarul spaniol insistă că Mircea Cărtărescu și László Krasznahorkai sunt candidați foarte puternici la această ediție a Nobelului.


Cei 18 membri ai Academiei care decid acordarea distincției studiază acum operele candidaților finaliști.


Cărtărescu a criticat deciziile luate de Comitetul Nobel
 
În toamna anului 2017, Mircea Cărtărescu declara că Nobelul pentru Literatură - care a revenit atunci scriitorului britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro - a fost acordat unui scriitor real. Totuși, decizia Comitetului Nobel a fost și de această dată "stranie", a mai afirmat el, dar este una care dă speranță.


"M-am dezobișnuit, în ultima vreme, să comentez deciziile Comitetului Nobel. Nici nu mai găsesc un punct de interes în aceste decizii. Ele sunt întotdeauna stranii. Ai un sentiment ca în Kafka. Fiecare decizie este ciudată pentru că nu poți găsi un fundament al fiecăreia. Dacă ar da cu banul ca să aleagă un candidat în fiecare an, distribuția câștigătorilor ar fi cam aceiași. Nu este un reproș, Comitetul își face datoria", a declarat Cărtărescu la FILIT 2017.


Sursa: stirileprotv.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8945 secunde