Minunea îngropată în pământul Constanței

894
Minunea îngropată în pământul Constanței - pictura-1322081697.jpg

Cavoul cu "Orant" de la Egreta, un edificiu de mare valoare și importanță al Constanței, care se află într-o stare avansată de deteriorare, ne dezvăluie o poveste inedită.

În interior, cavoul dispune de o cameră mortuară dreptunghiulară, acoperită de o boltă pe peretele din spate, iar în centrul camerei, se află amenajată o mică nișă, la 187,5 cm de sol. Din datele aflate până acum, se pare că e vorba de un mormânt de familie, ce datează din secolul IV, el fiind utilizat până în secolul V și VI, moment în care este distrus.
Investigația de recunoaștere a picturilor monumentului a scos la iveală un decor de picturi nebănuit de bogat, care au fost ascunse în pământ. Compoziția întregului cavou este foarte clară: panouri cu imitație de marmură gri-albăstrui și semi-panouri pictate cu roz, fiind separate unele de celelalte prin pilaștri cu capiteluri corintice.
O scenă remarcabilă se află poziționată pe peretele din stânga, unde este pictat, pe panoul central, un superb banchet ce conturează o ținută vestimentară feminină.
Scena din panoul din dreapta relevă existența unei picturi, pe un perete galben, ce se concentrează în silueta unui servitor îmbrăcat în haine negre, cu o hartă deasupra umărului său. Acesta a fost singurul personaj cu adevărat identificat și fotografiat. În urma unei anchete mai amănunțite, s-a constatat că silueta reprezintă un vrăjitor, într-o scenă pictată ce pornește din tavan.

Acest monument este de o importanță primordială pentru arta primelor comunități creștine din Constanța antică.
Descoperirea și conservarea acestor monumente funerare de artă de la sfârșitul Imperiului Roman ridică un interes deosebit față de patrimoniul omenirii. Existența acestui mormânt este amenințată de umiditate în proporție de 100% și de către circulația vehiculelor care trec prin zona unde este situat cavoul.
Unele plăci de picturi sunt deja căzute și necesită de urgență reparații și lucrări de consolidare, altfel pictura se va irosi definitiv.
Momentan, nu poate fi deschis publicului spre vizualizare decât dacă va fi consolidat, însă de proiecte de restaurare nu s-a auzit încă nimic.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 24 Noiembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Sărbătoarea Sfintei Ecaterina
Pagina a fost generata in 2.0563 secunde