Ministrul Educației, anunț de ultimă oră despre reintroducerea examenului de ADMITERE la LICEU

760
Ministrul Educației, anunț de ultimă oră despre reintroducerea examenului de ADMITERE la LICEU - 646x4041-1545993344.jpg

Articole recomandate

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a declarat, într-un interviu pentru HotNews.ro, că nu vrea examen de admitere în liceu, așa cum cer multe dintre liceele centenare, scrie realitatea.net


Ministrul argumentează că admiterea computerizată este unul dintre lucrurile care merg bine în sistemul de educație. Andronescu vorbește și despre introducerea examenului diferențiat de Bacalaureat, dar și despre posibilitatea revenirii evaluării la terminarea clasei a X-a. Sistemul de treaptă a fost introdus în ultimii ani ai comunismului, iar la finalul clasei a X-a, elevii susțineau un examen la materiile de bază din primii doi ani de liceu.


Ecaterina Andronescu a mai declarat că va crește numărul locurilor pentru școlile profesionale, care este o cerință a angajatorilor. "Avem deja situația statistică din toată țara și numărul locurilor cerute de angajatori s-a dublat față de anul trecut. Deci nu avem să nu ținem seama de acest lucru", a spus ea.

Ministrul Educației a vorbit din nou și despre necesitatea "cursurilor remediale", care trebuie să înceapă din anul 3 și să continue până la clasa a VIII-a. "Noi nu putem să-i lăsăm pe acești copii atât de rămași și cu ecartul acesta de la ce ar trebui să știe atât de mare. Deci din punctul acesta de vedere, lucrurile sunt limpezi", a susținut Andronescu.

În legătură cu admiterea în liceu, Ecaterina Andronescu a precizat că, din 2001, de când se face repartizarea computerizată a absolvenților de gimnaziu în liceu, liceele bune au devenit și mai bune, pentru că i-au primit pe cei mai buni elevi. Ea a lansat însă ideea reintroducerea sistemului de treaptă la liceu.

"Uitați-vă dvs. vara după ce se face repartizarea computerizată și o să vedeți că sunt licee în București unde ultima medie trece de 9.50, ultima medie. Ca urmare, să declanșăm examen de admitere în liceu mi se pare absolut de neacceptat. Poate să gândim o trecere de la clasa a X-a la a XI-a, pentru că trece de la învățământ obligatoriu la învățământul... dar până atunci o să devină tot liceul învățământ obligatoriu. Poate niște evaluări intermediare ar trebui", a afirmat ministrul Educației.

Andronescu susține în continuare și ideea examenului diferențiat de Bacalaureat: "Bacalaureatul național trebuie să rămână bacalaureat național, pentru că, dacă ne uităm la liceele din această țară, dacă ne uităm la structura liceelor, o să constatăm că sunt liceele teoretice și nu numai unde promovarea este peste 90% la examenul de Bacalaureat, deci se poate. La liceele acestea nu avem nevoie de pregătire remedială. Vom avea nevoie acolo unde problemele se impun, cum ar fi la liceele tehnologice unde nu ia nimeni Bac-ul și atunci poate transformăm acel liceu într-o școală profesională. Nu exclud nici acest lucru, pentru că nu putem să ne permitem să dăm copii nepregătiți societății. Societatea românească nu are cum să arate mai bine decât arată sistemul de învățământ astăzi".

"Deci Bacalaureatul național va rămâne bacalaureat național. Personal nu cred că trebuie să stricăm bacalaureatul național așa cum este, merge bine, cei care promovează fac față mai departe. Deci practic n-aș opta pentru modificarea bacalaureatului național. Dar la liceele tehnologice, unde vă spuneam că promovarea este mică, să gândim pentru absolvenții lor un Bac diferențiat. Cine vrea să se înscrie la un bacalaureat național, dacă se simte în stare promovează Bac-ul național, are acces în universitate. Cine nu se simte în stare să susțină un bacalaureat național să susțină un bacalaureat tehnologic sau profesional și să aibă acces doar în școala post liceală", a mai declarat Andronescu, scrie realitatea.net



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3786 secunde