Ministrul Culturii: Se va încerca deschiderea muzeelor, librăriilor, bibliotecilor

130
Ministrul Culturii: Se va încerca deschiderea muzeelor, librăriilor, bibliotecilor - originalgov0380-1588172472.jpg

Articole recomandate

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a afirmat miercuri că, după ridicarea stării de urgență, într-o primă etapă se va încerca deschiderea muzeelor, librăriilor, galeriilor de artă, bibliotecilor, dar și a activității de producție cinematografică, teatrele fiind printre ultimele care vor primi public, conform agerpres.ro.


"Sigur că teatrele sunt printre ultimele care vor fi deschise, dacă vor mai fi deschise anul acesta, dar noi vom propune Guvernului să fie o primă etapă prin care să încercăm deschiderea muzeelor, librăriilor, galeriilor de artă și a bibliotecilor", a declarat Gheorghiu.


El a precizat că o primă măsură care va trebui să fie implementată de către instituțiile de cultură amintite este de a nu se permite o ocupare mai mare de 50% din capacitatea fiecărei instituții.


"O altă măsură ar fi realizarea de circuite pentru a direcționa fluxul vizitatorilor cu păstrarea distanței de siguranță, astfel încât să fie securizat din punct de vedere epidemiologic spațiul, ca și instalarea de tuneluri dezinfectante, ori cu pulverizatori, ori cu raze UV, ca și oferirea, la intrare, a unor materiale de protecție, gen măști etc", a spus ministrul.


Potrivit acestuia, pentru desfășurarea unor evenimente, precum vernisaje sau lansări de carte, vor fi impuse aceleași norme, "acolo unde spațiul permite".


"Acolo unde instituția funcționează într-un spațiu generos, avem posibilitatea de a implementa aceste norme. Unde sunt muzee mai mici, case memoriale, cu siguranță că acolo nu vom putea asigura securitatea nici a vizitatorilor și nici a personalului instituției și atunci nu vom putea deschide. Din ce am văzut, în Uniunea Europeană, ca și opinie exprimată de personalul specializat, ar fi necesar un spațiu de 20 de metri pătrați pe persoană, pentru a asigura 'o zonă safe', ca să spun așa", a explicat ministrul.


Bogdan Gheorghiu a informat că Ministerul Culturii are în vedere să propună permiterea reluării producțiilor cinematografice, o condiție fiind participarea la filmări a doar 50 de persoane, aceasta incluzând actori, regizor, personal tehnic etc.


Ministrul Culturii a mai precizat că propunerile instituției vor trebui să fie agreate, într-o primă fază, de Ministerul Sănătății și de premierul Ludovic Orban, decizia finală urmând să fie luată la nivelul de Executivului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8456 secunde