Ministerul Educației: salariile profesorilor au crescut cu 140%. Ce se întâmplă cu sporul de suprasolicitare de 10%

183
Ministerul Educației: salariile profesorilor au crescut cu 140%. Ce se întâmplă cu sporul de suprasolicitare de 10% - cerinteprofesorielevi-1551271114.jpg

Articole recomandate

Salariile profesorilor au crescut cu 140% în ultimii ani, susține Ministerul Educației, într-un răspuns oficial la revendicările lansate de Federația Sindicatelor din Educație "Spiru Haret". FSE a cerut instituției să acorde sporul de suprasolicitare neuropsihică de 10% întregului personal didactic din învățământul preuniversitar.


Ministerul Educației spune că, "potrivit legii, se acordă sporul de suprasolicitare neuropsihică cadrelor didactice care predau cu normă întreagă sau parțială".

"Precizăm, în context, că în ultimii ani, salariile personalului din învățământul preuniversitar au înregistrat următoarele creșteri:

personalul didactic de predare – 140%

personalul didactic auxiliar – 119,5%

personalul nedidactic – 47,8%" – spune Ministerul Educației.

Creșterea salariilor brute a profesorilor a fost mult mai mare față de cea a salariilor nete, ca urmare a trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat de la 1 ianuarie 2018. Însă contribuția sindicală este raportată la salariul brut și, în medie, aceasta reprezintă 0,7-1% din salariul brut. Ministerul subliniază astfel, indirect, că sindicatele au avut creșteri substanțiale ale veniturilor provenite din aceste contribuții.

Legile educației cerute de sindicate și promise de Ecaterina Andronescu și de întregul guvern Dăncilă vor fi gata până pe 31 martie, pentru a putea fi lansate în dezbatere publică, mai spune Ministerul Educației, în răspunsul oficial la revendicările lansate de Federația Sindicatelor din Educație "Spiru Haret".

Ministerul Educației vorbește și despre problema tăierilor de ore de la liceele tehnologice, prin structura anului școlar 2019-2020.

"Proiectul de ordin a fost discutat în comisia de dialog social, fără Federația Sindicatelor din Educație "Spiru Haret", care nu a dorit să participe și a plecat de la discuții. Nu s-au aprobat restrângeri de activitate", spune Ministerul Educației.

"Prin ordinul ministrului Educației Naționale nr. 3.191/2019, a fost aprobată structura anului școlar 2019-2020, pentru tot sistemul de învățământ de stat. Până în prezent, învățământul tehnic și profesional avea prevăzute între 37 – 41 de săptămâni de curs, după caz, fiind necesară o echilibrare a duratei cursurilor, inclusiv pentru creșterea atractivității acestei forme de învățământ.

Totodată, este de subliniat faptul că, în anul școlar 2018-2019, în sistemul de învățământ preuniversitar din totalul de 215.833 de norme didactice de predare, 16.437 de norme sunt ocupate de personal didactic titular în regim de plata cu ora, iar 4.533 de norme didactice sunt ocupate de personal didactic fără studii corespunzătoare postului.

În raport cu numărul de norme ocupate în anul școlar 2018-2019 cu personal didactic titular încadrat în regim de plata cu ora (peste norma de bază), respectiv numărul de norme ocupate cu personal didactic fără studii corespunzătoare, Ministerul Educației Naționale apreciază că, în anul școlar 2019-2020, nu se vor înregistra restrângeri de activitate în rândul cadrelor didactice titulare", susține Ministerul Educației.


sursa: romaniatv.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5975 secunde