Mii de pelerini din întreaga țară, la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Peștera Sfântul Andrei

309
Câteva mii de pelerini din întreaga țară au participat, astăzi, la mănăstirea ce poartă hramul Sfântului Andrei din comuna constănțeană Ion Corvin, la Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, împreună cu un sobor de preoți.

Mulți dintre ei au venit la mănăstire încă de joi seară, iar noaptea a trecut fără incidente, oamenii preferând să stea la slujbă în biserică, să vegheze în peștera mănăstirii ori să doarmă în mașini.

Ceremoniile au început vineri, la ora 08.00, când a fost sfințită capela amenajată în peștera Sfântului Apostol Andrei, după care Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Teodosie, împreună cu un sobor de preoți, a început Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată pe esplanada amenajată în partea de miazăzi a bisericii mari a mănăstirii.

La festivități au fost prezenți și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei - IPS Teofan, Arhiepiscopul Râmnicului - IPS Gherasim, Mitropolitul de Mitilini (Grecia) - IPS Iacob, Mitropolitul de Lesbos (Grecia) - IPS Hrisostom, Episcopul Caransebeșului - PS Lucian, Episcopul Sloboziei și Călărașilor - PS Vincențiu, Episcopul Severinului și Strehaiei - PS Nicodim, Episcopul Vicar de la Arhiepiscopia Râmnicului - PS Emilian Lovișteanul, Episcopul de Bănceni (Ucraina) - PS Longhin, Episcopul de Stobiski, Secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare - PS Naum, și Episcopul Vicar Patriarhal al Patriarhiei Bulgariei - PS Ioan.

După slujbă a fost sfințit Aghiasmatarul zidit deasupra izvorului, care a primit numele de "Paraclisul Izvorului Sfântului Apostol Andrei".

Tot în cinstea acestei sărbători au fost aduse de la Mitropolia Mitilini din Grecia și moaștele Sfântului Apostol Iacob - ruda Domnului, iar pelerini s-au putut închina la aceste moaște, precum și în fața relicvariului ce conține o parte din moaștele Sfântului Apostol Andrei, dăruite în anul 2003 de către Mitropolia Kefaloniei din Grecia.

Sărbătoarea va continua, vineri, în municipiul Constanța, la Casa de Cultură, unde se va desfășura Concertul tradițional de colinde închinat apostolului Andrei. Pe scenă vor urca, de la ora 17.30, corala "Armonia" a Arhiepiscopiei Tomisului, corala "Teodoxa", corala "Cuvânt Bun", Orchestra de muzică populară elenă din Mitilini, Grupul bizantin "Sf. Vasile cel Mare", Corul "Gherontie Nicolau" al Facultății de Teologie Ortodoxă din Constanța și Corul Seminarului Teologic "Dionisie Exiguul".

Prăznuit în fiecare an în ziua de 30 noiembrie, creștinătorul românilor se bucură de o evlavie deosebită în rândul credincioșilor. Întreaga țară, dar în special Dobrogea, este în sărbătoare, deoarece în această provincie se află peștera în care a viețuit întâiul ucenic al Mântuitorului Hristos. Istoriografia, bazată pe izvoare literare, arată că, după tragerea la sorți, Sfântul Apostol Andrei a primit misiunea de a predica Evanghelia Mântuitorului Hristos și în vechea provincie a Dobrogei. Potrivit cercetătorilor, locul în care a sălășluit și s-a rugat a fost peștera unde, actualmente, există o mănăstire. Locașul de cult este unicat în spațiul monastic, incluzând primul altar creștin de pe teritoriul românesc. În apropierea mănăstirii se află un izvor, care, asemeni celui de la mănăstirea Dervent, este făcut de Sfântul Apostol Andrei, lovind cu toiagul în piatră.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3527 secunde