Mihai Eminescu, omagiat prin spectacole, expoziții și incursiuni literare

418
Mihai Eminescu, omagiat prin spectacole, expoziții și incursiuni literare - eminescu1-1452711074.jpg

Articole de la același autor

Pentru că mâine se împlinesc 166 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, numeroase instituții de cultură și de învățământ au început deja să-l comemoreze pe poetul nepereche.


La Cumpăna, elevii Liceului Tehnologic "Nicolae Dumitrescu", sub îndrumarea profesorului Corina Alina Sîrbu și a profesorului Marian Vintilă, îl vor omagia pe marele poet național prin momente literar-artistice ce cuprind recitări de poezii, eseuri, prin reconstituirea atmosferei basmelor și poeziilor lui Eminescu, precum și într-o expoziție de desene pe teme eminesciene. Istoricul de artă dr. Doina Păuleanu va deschide evenimentul dedicat marelui poet național, la care vor fi prezenți scriitori și oameni de cultură, re-prezentanți ai Bibliotecii Județene "I.N. Roman" Con-stanța, dar și reprezentanți ai administrației publice.
 
De asemenea, la Medgidia, Ziua Culturii Naționale va fi marcată printr-un spectacol inedit, găzduit de sala de spectacole a Casei de Cultură.


Și Uniunea Democrată Turcă din România mar-chează Ziua Culturii Naționale printr-un eveniment dedicat poeților Mihai Eminescu și Yunus Emre. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și se va desfășura în sala "Ovidiu" a Hotelului Ibis, mâine după-amiază, începând cu ora 16,15.


Programul este conceput ca o incursiune literară și artistică în universul operei Luceafărului poeziei româ-nești, Mihai Eminescu, dar și a lui Yunus Emre, unul dintre cei mai mari poeți mistici ai literaturii universale. În cadrul evenimentului vor fi premiați preșcolarii și elevii care s-au înscris în concursul lansat în luna decembrie de profesorii de limba turcă, în școlile constănțene, intitulat generic: "Sub bolta geniilor, Mihai Eminescu-Yunus Emre". 


Pentru concurs, preșcolarii au avut de pregătit un colaj, iar elevii claselor I - IV un desen inspirat de o poezie sau o poveste aparținând lui Mihai Eminescu sau Yunus Emre. Elevii claselor V - VIII și IX - XII au intrat în concurs cu un eseu sau cu o analiză literară, ambele inspirate de opera poetică a celor doi scriitori. Vor mai fi premiate și cele mai reușite traduceri, poezie sau proză din operele lui Mihai Eminescu sau Yunus Emre, realizate de profesorii de limba turcă. Juriul va fi format din inspectori de specialitate din cadrul ISJ Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 12 Ianuarie 2016
Stire din Cultură-Educație : Omagiu la Fântâna lui Mihai Eminescu
Pagina a fost generata in 0.7472 secunde