Absolvenții șaguniști au avut șansa unui curs festiv impresionant

Mihai Daraban: "Noi, românii, trebuie să învățăm spiritul de conchistador"

972
3
Mihai Daraban:

Articole de la același autor

Ieri, în aula Universității "Andrei Șaguna", a avut loc cursul festiv dedicat celor 50 de absolvenți ai Facultății de Științe Economice care astfel și-au luat rămas bun de la anii studenției, într-un cadru impresionant. 


Promoția va purta numele lui Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, care le-a oferit cu acest prilej o prezentare a ceea ce înseamnă sistem cameral, economie națională, poziționarea geo-politică a României din punct de vedere economic, cât și despre economia globală.


Dovedind o impresionantă memorie, neavând la îndemână un discurs scris, Mihai Daraban a trecut în revistă istoria apariției camerelor de comerț, care reprezintă singura entitate de business a cărei titulatură se găsește în peste 40.000 de locații din lume. 
"Nu am avut convingerea mult timp că guvernanții noștri ar avea nevoie de camerele de comerț, cum au și dovedit că nu au avut nevoie de bursa de valori în privatizări", a spus Daraban.


În prezentarea economiei românești așa cum este ea, absolvenții șaguniști au avut șansa unei radiografii cum poate n-au cunoscut-o în anii studenției. 


"Din păcate, situația nu este deloc roză pe ceea ce înseamnă componenta au-tohtonă, pentru că există foarte puțini jucători în România pe care ne putem baza în ceea ce înseamnă cucerirea unor piețe externe. Comerțul exterior al României este 70% către comunitatea europeană, pe care l-aș numi comerț intracomunitar, 15% pentru țări europene non UE și 15% pentru restul lumii. E drept că economia noastră este una reconfigurată după 2007, momentul intrării noastre în UE. La ora actuală, la Registrul Comerțului avem 681.375 de societăți active în România, iar din acestea au depus bilanțuri 656.881. Nu mă întrebați unde-i diferența. Asta ar fi poate cea mai mică problemă, fiind una generalizată. Vorbind de jucătorii economici pe care ne bazăm, cu cifră de afaceri între 10 și 20 milioane euro, avem 1.572 societăți, din care 886 sunt ro-mânești. Între 20 și 50 milioane euro cifră de afaceri avem 903 societăți, din care 386 românești, între 50 și 100 milioane de euro - 272 de societăți, din care 76 românești, iar peste pragul de 100 milioane avem 275 de societăți, din care 88 străine și doar 49 cu capital privat românesc. Oficial, avem 22.146 de exportatori în România, dar primii 100 de exportatori fac 49,8% din exportul țării noastre, din aceștia doar trei sunt firme cu capital românesc. Vă spun toate acestea pentru că eu în spațiul public vorbesc foarte mult de capitalul autohton. Nu pot să neg faptul că stabilitatea macro-economică a României se datorează capitalului străin. Marii angajatori ai țării noastre sunt cu capital străin, chiar și în județul Constanța, cel mai mare angajator fiind Daewoo Mangalia. Trebuie să vă pună pe gânduri în special pe dvs. ca viitori economiști, pentru că se pune problema ce putem face pentru revigorarea acestui mediu de afaceri. Problema este cât mai așteptăm să ne bată lumea la ușă? Noi trebuie să ne facem lecțiile și să învățăm să avem acel spirit de conchistador pe care din păcate românii nu-l au. Regretabil este că pe agenda guver-nanților se găsește stabilirea numărului de câini la o stână, și noi nu avem o lege a parteneriatului public privat, noi nu avem legea holdingului și nu în ultimul rând noi nu avem o lege a lobby-ului. Sunt priorități absolute pe care parlamentarii ar trebui să și le asume, iar noi să avem aceste mecanis-me pe care să ne putem bizui", a continuat discursul același erudit economist, adăugând alte și alte prețioase statistici.


La final, prof. univ. dr. Aurel Papari i-a oferit lui Mihai Daraban diploma de membru onorific al Senatului Universității "Andrei Șaguna", cu rugămintea de a-și face timp să mai ofere asemenea lecții de economie.


Comentează știrea

Aztecul și Maiashul
17 mai 2016
Conghizdatorii.

Foarte utile shi edificatoare date oferite de noul shagunist, demne de un pur urmash al hoardelor ce ne-au macelarit stramoshii.

Shagunist
17 mai 2016
Shawormist

din aceeasi pasta, si studentii si speaker-ul.

Voicu
17 mai 2016
pe cind promotia prim secretar Marina

La ,,universitatea,,asta a inteles careva termenul de,, conchistador,, foflosit de Daraban? Mai bine le povestea despre fabrica MUNCA,unde a lucrat mama sa sau despre Santierul naval Constanta unde, a muncit tatal sau.Avind asemenea referinte , Stanca ,Constantinescu si altii din PSD,l-au promovat. Acum ii critica .Asa e in politica.Acum e liberal convins,de aia a venit la traseistul si oprtunistul de Papari, alt PSDist vopsit.Promotia Daraban.... te umfla risul la ce ii trece lui Papari prin cap,doao,doar o mai primi de lins ceva.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7275 secunde