€ 4.734
£ 5.2448
$ 4.2129

Mai multe ştiri online:

Micii pianiști, premiați la Concursul Național „Piano Art”

Ştire online publicată Miercuri, 12 Iunie 2019. Autor: Mirabela ȘERBĂNESCU
Avem o mulțime de copii talentați și, de foarte multe ori, aceștia sunt răsplătiți pentru munca pe care o depun, zi de zi. Spre exemplu, la ediția a IV-a a Concursului Național de Interpretare Pianistică „Piano Art”, organizat de Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada”, copiii au susținut un superb recital la pian. 


Conform regulamentului, participanții au avut de interpretat două piese de factură diferită ca stil și gen, executate din memorie, durata pieselor fiind diferită de la o categorie la alta. Pentru fiecare categorie, s-au acordat premiile I, II și III, iar câștigătorii premiilor I au avut de interpretat o piesă din repertoriu, aleasă de juriu, pe care au interpretat-o în cea de-a doua zi a concursului, în disputa lor pentru câștigarea marelui trofeu. 


Concurenții au fost prezentați de Andreea Mara Berechet, eleva Centrului Cultural Județean „Teodor T. Burada”, de la clasa de pian, coordonată de prof. Galina Manea. 


Juriul a fost alcătuit numai din somități: prof. univ. dr. Daniel Goiți, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, lect. univ. dr. Delia Pavlovici, din Cadrul Universității Naționale de Muzică București, și maestrul Radu Ciorei, prim dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”. 


Cum s-a făcut premierea? Prestațiile participanților au fost analizate, după elementele de limbaj, cum ar fi tonalitatea, echilibrul ritmic, tempo, nuanțe, structură, armonie, dar și modul de interpretare al micilor pianiști. „Totodată, s-a urmărit și dozarea judicioasă a efectelor de pedală, putându-se astfel remarca un tușeu catifelat, perlat, cristalin sau dur, sacadat sau mecanic. Repertoriul ales de candidați a corespuns în primul rând vârstei, dar și trăsăturilor individuale ale viitorului pianist”, a declarat directorul artistic al Centrului „Teodor T. Burada” și coordonator al evenimentului, Silvia Țigmeanu. 


Prestații deosebite 
Festivitatea de premiere a avut loc după o scurtă gală, care a debutat cu interpretarea pieselor câștigătorilor premiilor I, iar la scurt timp, grupul vocal „Giocoso” a prezentat un program deosebit. 


Grupul vocal „Giocoso” a luat ființă în anul 2010. Grupul este alcătuit din 15 copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani și a avut până acum numeroase manifestări artistice, bucurându-se de mare succes. 


Principalele premii au ajuns la Ioana Mădălina Mainea, Antonia Bianca Popa, Maria Zenaida Pantazi, Amalia Mocanu, Iris Maria Panait, Maria Diana Neamțu, Alexandra Tudor Ghiță, Alexandru Constantin Țârdea, Matei Ardeleanu, Eser Musledin, Diana Hârâci, Teodora Minea și Sandra Lazarovici. 


Concursul a culminat cu momentul decernării marelui trofeu care i-a revenit lui Musledin Eser, elev în cadrul Liceului Cobadin, coordonat de prof. George Viorel Călin, care a interpretat cu o sensibilitate deosebită partitura „6 Dansuri romanești”, partitură ce aparține marelui compozitor Bela Bartok. 
În cadrul concursului s-au înscris, în total, un număr de 53 de candidați, iar în afara celor care au câștigat premiile I, II și III, toți copiii au fost motivați prin acordarea de mențiuni. 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7457 secunde