Meșteșugul țesutului, adus la Constanța. Cum se obțin firele de borangic din viermii de mătase

424

Articole de la același autor

Muzeul de Artă Populară a continuat zilele trecute seria manifestărilor dedicate meșteșugurilor tradiționale, cu organizarea evenimentului cu tema "Țesutul - meșteșug, tradiție, artă".

Potrivit muzeografilor constănțeni, meșteșugul țesutului este o îndeletenicire străveche, rezervată prin excelență femeilor, care se ocupau în cadrul industriei casnice textile cu toate operațiunile necesare prelucrării fibrelor textile: torsul lânii, cânepii și bumbacului, obținerea borangicului, vopsitul firelor, urzitul, năvăditul și țesutul.

Ca urmare, la războiul de țesut s-au realizat toate categoriile de textile de interior: scoarțe, covoare, așternuturi de pat, perne, ștergare și fețe de masă, dar și piesele de costum popular: pânza cămășilor, marame, brâie, fote, catrințe și ițari. Țesăturile populare românești au atât funcție decorativă, cât și de uz casnic, astfel încât materialele, tehnicile de țesătură, cât și decorul sunt foarte variate, iar piesele de costum prezintă un specific zonal.

La manifestarea desfășurată pe platoul din fața muzeului au fost prezenți mai mulți meșteri populari din județul Neamț, Suceava, Covasna, Vâlcea etc., care au lucrat la războiul de țesut numeroase categorii de țesături tradiționale.

Spre exemplu, o țesătoare cunoscută din Mănăstirea Humorului, Suceava, Veronica Hojbotă, a fost prezentă la Constanța cu ștergare și fețe de masă țesute "năvădit" - tehnică specifică Moldovei, decorate la capete cu bogate alesături florale și geometrice, dar și cu pânză țesută pentru cămăși, fote din lână, brâie și traiste.

Soții Niculescu din Stoenești, Vâlcea sunt ultima familie de sericicultori din România. În ferma unde se cresc viermi de mătase se obțin firele de borangic cu care se țes în atelier, la război manual, ștergare, marame, dar și cămăși brodate ulterior după tradiția zonei Vâlcea. Creatoarea populară a venit la Constanța cu un război de țesut la care a făcut o serie de demonstrații de lucru.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.52 secunde