Paradoxul învățământului românesc:

Meseriași cu trei clase de profesională și șomeri cu facultate

2036

Articole de la același autor

Facultățile sunt fabrici de șomeri, liceele teoretice scot absolvenți fără bacalaureat, iar piața muncii suferă teribil din cauza lipsei de meseriași. Ori tinerii se văd toți directori, cu salarii de mii de euro, ori sistemul de învățământ încă nu este conectat la realitățile economice. La Constanța, patronii din turism se plâng că nu au oameni, că nu au cu cine lucra, iar în licee, clasele speciale rămân goale pentru că nu se înscriu copiii. Învățământul românesc trăiește între două paradoxuri.

Ieri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța, s-a deschis Târgul de oferte educaționale în învățământul profesional. Timp de cinci zile, elevii au șansa de a afla ce pot să facă după terminarea claselor gimnaziale și ce meserii pot învăța.

"Sperăm ca tinerii noștri și familiile lor să aibă o cât mai mare deschidere pentru acest învățământ profesional. Din păcate, de multe ori, învățământul profesional nu este prima opțiune. După absolvirea acestei școli profesionale de trei ani, elevii ies cu o calificare, o meserie pe care o pot practica imediat ce termină școala, își pot continua studiile, pot finaliza studiile liceale și, bineînțeles, pot ajunge în învățământul superior. Nu aceasta este o problemă. Nu ar trebui să împărțim cumva aceste două trasee educaționale, liceu tehnologic și școală profesională, într-o formă negativă", este de părere inspectorul școlar general prof. Gabriela Bucovală.

Aceasta încurajează elevii să opteze pentru a învăța o meserie, în loc să opteze pentru un liceu teoretic sau unul tehnologic.

"Mulți se întreabă dacă mai pot apoi să meargă la facultate. Aceasta este alegerea fiecărui tânăr care, la 14, 15 ani, când termină clasa a VIII-a, se vede nevoit să-și ia viața în mâini și poate fi influențat de așteptările, de dorințele familiei și poate este un pic debusolat. Părerea mea este că fiecare trebuie să analizeze cu foarte mare atenție vocația și înclinațiile copilului. Nu este suficient să îți dorești ceva și să îți forțezi copilul să meargă pe drumul pe care tu, ca adult, l-ai înțeles. Pentru că acel drum s-ar putea ca lui să nu i se potrivească. Tu ți-l dorești ca adult, tânărul încearcă să facă pe plac familiei și poate ajunge să termine un liceu, să nu își dorească mai departe să meargă în învățământul superior și la 19, 20 de ani să se trezească debusolat, încercând atunci să își caute o meserie", consideră șeful ISJ Constanța.

Fug de munca în turism

Potrivit prof. Gabriela Bucovală, în anul școlar 2018 - 2019, s-au ocupat o mare parte din locurile la învățământul profesional de trei ani, existând, în prezent, peste 1.000 de elevi înscriși în clasa a IX-a. Foarte mulți băieți au optat, de exemplu, pentru meseria de mecanic auto, dar și pentru cea de sudor.

Însă, clasa de învățământ dual de lucrător în turism de la Liceul Teoretic "Carmen Silva" din Eforie Sud nu s-a mai făcut, din lipsă de doritori, cum nu s-a făcut nici clasa de lucrător în turism de la Liceul Tehnologic "Miron Costin" din Constanța. Asta deși angajatorii s-au plâns toată vara că nu au oameni.

"Elevii noștri caută în special bucătar, ospătar și cofetar-patiser. Probabil că elevii au diverse informații referitor la salariu, au auzit că aceste categorii profesionale sunt bine retribuite, oriunde s-ar duce, atât în țară, cât și în-afară, și unii chiar vin din pasiune. Își găsesc loc de muncă, dacă sunt serioși și doresc să muncească. Mulți, până la sfârșitul examenului de certificare, sunt deja angajați", ne explică prof. Semra Curtomer, directorul Liceului Tehnologic "Miron Costin".

"Ei ies cu meseria în mână!"

Șanse extrem de mari de a-și câștiga propriii bani imediat după băncile școlii sunt și pentru elevii de la Liceul Tehnologic "Dimitrie Leonida" Constanța.

"În-afară de bursa profesională de 200 de lei, pe care o primesc de la statul român, noi avem și doi parteneri, Exclusiv Auto Group și Dacia, care își cooptează viitorii angajați prin noi. Noi le oferim partea teoretică, ei propun partea practică, două zile pe săptămână, și, în plus, le oferă și o bursă, în funcție de fiecare copil. La 17 ani, ei ies cu meseria în mână, și service-urile îi cooptează și îi angajează. Este o penurie foarte mare de mecanici auto. Noi avem cinci clase de școală profesională în clasa a IX-a, față de liceu, unde avem trei clase. Pentru că acesta este viitorul. Este o meserie foarte căutată", apreciază și profesorul inginer Ion Înaltu, de la Liceul "Dimitrie Leonida".

Și meseria de sudor, atât de hulită mulți ani la rând, este din ce în ce mai căutată de tineri.

"Pentru liceu, propunem clase de tehnician electromecanic, turism și alimentație publică, iar pentru școala profesională avem o clasă de sudori și o clasă de lucrători hotelieri. Pentru sudori, avem parteneriat cu Șantierul Naval Constanța, unde copiii fac practică, deci acolo învață meseria, iar fetele fac practică la diferite hoteluri, de exemplu Ibis. Ei au posibilitatea după ce termină cei trei ani de școală profesională să-și continue studiile la liceu, la seral. Practic, sunt avantajați pentru că dimineață se pot duce la serviciu și după amiază se pot duce la cursuri. Părinții trebuie să înțeleagă că nu toți copiii sunt capabili să termine o facultate și că, de multe ori, a ști o meserie este mult mai de preț", consideră Diana Badea, inginer tehnologia sudurii în cadrul Liceului Tehnologic "C.A. Rosetti" Constanța.

Cu facultate și fără loc de muncă…

Prezent la deschiderea târgului de meserii, directorul general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, prof. Dănuț Jugănaru, îi îndeamnă pe tineri să meargă pe acest traseu profesional.

"Economia românească avea foarte mare nevoie de forță de muncă pregătită și acesta este îndemnul pe care trebuie să îl urmați. Am văzut, din păcate, absolvenți de facultate, uneori și de masterat, care nu își găseau de lucru în domeniul profesional pentru care s-au pregătit pentru că sunt prea mulți absolvenți la anumite specializări. Pe de altă parte, am văzut tineri care au absolvit școala profesională, au un loc de muncă stabilit, din ce în ce mai bine plătit", îi sfătuiește Dănuț Jugănaru pe elevii constănțeni. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5807 secunde