Membru al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Universității "Ovidius"

390
2
Membru al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Universității

Articole de la același autor

La propunerea Consiliului Facultății de Teologie Ortodoxă "Sfântul Apostol Andrei", Senatul Universității "Ovidius" din Constanța acordă înaltul titlu de Doctor Honoris Causa, profesorului univ. dr. Gheorghe Vlăduțescu, de la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității din București, membru titular al Academiei Române. Festivitatea va avea loc mâine, 21 ianuarie 2015, de la ora 10.00, la Sala Senatului din Campusul universitar.

Academicianul Gheorghe Vlăduțescu este unul dintre cei mai importanți profesori din România contemporană care predă în domeniul filosofiei universale. Contribuțiile sale majore sunt legate de cercetarea operei lui Aristotel cu conceptele și categoriile ei majore, contribuții completate în același timp de osteneala traducerii ei în limba română.

Un al doilea domeniu al studiilor teoretice din preocupările sale îl reprezintă filosofia medievală, în special cea legată de problema universaliilor, începând cu Fericitul Augustin și ajungând până la Abelard și Toma d’Aquino. O atenție specială a arătat-o față de principalele tendințe din filosofie, anume personalismul și neo-tomismul, fapt ce s-a concretizat prin publicarea câtorva lucrări de referință în domeniu. Cea din urmă direcție, dar nu mai puțin semnificativă, în preocuparea sa din domeniul filosofic - problema filosofiei istoriei ca disciplină filosofică, este unul dintre subiectele sale de studiu cele mai captivante.

Noblețea personalității Domnului Academician Gheorghe Vlăduțescu se relevă în devotamentul de profesor dedicat filosofiei care i-a marcat caracterul și opera, îmbogățind-o în pofida capriciilor vremurilor și dincolo de acestea. Profesorul de filosofie și-a păstrat menirea atât ca invitat la Centrul de Studii asupra Filosofiei Grecești "Leon Robin" de la Sorbona, cât și ca Secretar de Stat pentru Culte în cadrul Ministerului Culturii și Cultelor (1990-1995), dar și în calitatea de Membru și de Vice-președinte al Academiei Române (2002-2006), ori Membru al Comitetului de Onoare în Asociația Internațională pentru Apărarea Libertății Religioase de pe lângă Consiliul European și Unesco (din 2009).

Pentru întreaga activitate desfășurată cu devotament în domeniul filosofiei a fost distins cu Premiul Academiei Române "Vasile Conta" (1974) pentru lucrarea Introducere în filosofia Evului Mediu. În anul 2002 a fost decorat cu ordinul Steaua României în Grad de Cavaler. 

Comentează știrea

olimpia
21 ianuarie 2015
Super-oferta de lucru pentru toti!

Din ce in ce mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

IULIAN
16 mai 2015
Dezvoltatori Afacere

Folosit corespunzător, creierul nostru incredibil ne poate conduce de la sărăcie la bogăție. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea "Succesul în viață". Căutăm urgent colaboratori part–time care vor să câștige bani în timpul liber, într–un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5402 secunde