Admiterea la Universitatea "Ovidius"

Măsuri de securitate fără precedent la probele scrise!

Marţi, 22 Iulie 2014
1092
De astăzi, emoții pentru cei care își doresc să devină studenți: încep probele scrise pentru admiterea la Universitatea "Ovidius". 


Primii care intră în concurs sunt candidații la Facultatea de Medicină și Facultatea de Medicină Dentară. Aceștia vor da examen, astăzi, începând cu ora 9,00 dimineață. Pe toată perioada probei, toate activitățile administrative, didactice și ale comisiilor tehnice de admitere din corpurile A și B ale Campusului sunt suspendate. 


Cei mai mulți candidați s-au înscris pentru Medicină și Balneofizioterapie - kinetoterapie și recuperare, unde concurența este de doi pe un loc. Pentru celelalte facultăți, înscrierile continuă și în cursul zilei de astăzi, dar și mâine. Joi, 24 iulie, este programată proba orală pentru testarea aptitudinilor de creativitate și expresivitate, la Jurnalism, și proba de competență lingvistică la limba română. Iar restul probelor scrise, acolo unde nu se intră pe bază de dosar, vor avea loc vineri, 25 iulie. 


În premieră, conducerea Universității "Ovidius" a elaborat mai multe proceduri de siguranță pentru admitere. Aceste proceduri au urmărit în principal transparența, securitatea și corectitudinea examenelor de admitere. Ele au fost particularizate ulterior pentru fiecare facultate în parte, acolo unde admiterea se face pe baza probelor scrise, cu teste grilă. 


Subiectele, extrase computerizat și tipărite în noaptea dinaintea probei 
"În acest an, concursul de admitere la Facultatea de Farmacie va fi corect. În primul rând, pornim de la faptul că nimeni nu știe dinainte ce întrebări vor avea în față, la ora 9,00, candidații, întrucât subiectele sunt extrase, verificate și tipărite chiar în noaptea dinaintea probei. Nu poate interveni nicio persoană care să stabilească dacă o anumită întrebare este sau nu inclusă în teza de concurs. Specialiștii din comisia de subiecte verifică doar corectitudinea științifică a întrebărilor extrase computerizat. Întreaga activitate se desfășoară într-un mediu securizat, într-o sală destinată special în acest scop, fără nicio comunicare cu exteriorul. Aceste persoane care asistă la întocmirea subiectelor de concurs nu părăsesc incinta respectivă până când subiectele sunt distribuite în sălile de concurs, doar după o oră de la începerea probelor de concurs", explică prof. univ. dr. Gheorghe Țarălungă, președintele Comisiei tehnice de admitere de la Facultatea de Farmacie. 


Potrivit acestuia, caietele de concurs ajung în sălile de concurs în plicuri sigilate, astfel încât nu există obiectiv scurgerea de informații în legătură cu conținutul probelor de admitere. Un alt element de securitate este legat de faptul că din grila construită, care are câte 50 de subiecte pe fiecare disciplină de concurs, se generează computerizat aleatoriu patru variante de grilă de concurs. Acestea au în enunțul lor modificată aleatoriu, computerizat ordinea răspunsurilor din conținutul întrebărilor. 


Teste diferite pentru fiecare candidat 
La rândul său, conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu, decanul Facultății de Medicină, explică procedurile de securitate de la proba scrisă. 


"Subiectele sunt extrase absolut aleator de către calculator, astfel încât oricare dintre miile de grile din baza de date poate deveni subiect de concurs, fără ca cineva din afară să poată influența în vreun fel acest proces. Mai mult, în noaptea respectivă, aceste grile sunt procesate informatic de către specialiștii IT prezenți, pentru ca să se poată obține, la final, variante de teste aleatorii care să fie distribuite candidaților. Astfel, nu vor exista în sala de concurs candidați alăturați cu teze și respectiv cu suite de răspunsuri identice, element care ne asigură un grad mare de securitate și în săli. În plus, nu există absolut nicio pauză între momentul elaborării caietelor de concurs și examenul în sine, pentru că, în dimineața examenului, plicurile sigilate cu subiecte merg de la comisia de elaborare a subiectelor direct în sălile de concurs, fără nicio etapă intermediară", a precizat decanul de la Medicină. 


Prima admitere corectă după mai mulți ani 
"În acest an, avem o admitere corectă, spre deosebire de admiterea din vara lui 2012 și 2013, când fostul rector a încălcat aceste elemente de corectitudine, transparență și siguranță, prin neincluderea unor proceduri în regulamentul de admitere, așa cum rezultă din rapoartele de anchetă ale organelor statului. Subiectele de examen au fost atunci vândute cu mult timp înainte de data susținerii probei scrise, iar comisia de admitere a facultății nu și-a îndeplinit atribuțiile în conformitate cu atribuțiile legale", a mai spus prof. univ. dr. Gheorghe Țarălungă. 


Tot în premieră, caietele de concurs pe care le vor primi candidații vor conține specificațiile că este interzis accesul în sală cu telefoane mobile sau orice alte instrumente ce ar putea să îi ajute într-o tentativă de fraudă. Orice abatere de la prevederile procedurale are ca efect imediat eliminarea candidatului respectiv din concurs. 


Pagina a fost generata in 0.1884 secunde