Măsura comasării școlilor va avea efecte dezastruoase! Profesorii se opun

898
1
Măsura comasării școlilor va avea  efecte dezastruoase! Profesorii se opun - masuricomasare-1516895306.jpg

Articole de la același autor

Federația Sindicatelor din Educație încearcă să-i sensibilizeze pe politicieni cu privire la problemele din învățământul românesc. Reprezentanții profesorilor au trimis o scrisoare deschisă, prin care atrag atenția că eventuala comasare pe care Ministerul Educației Naționale o plănuiește va avea efecte dezastruoase.

"Ne adresăm dumneavoastră, tuturor celor care ați ocupat și ocupați funcții de decizie în această țară, deoarece, indiferent de culoarea politică, prin hotărârile luate în ultimii 28 de ani cu privire la soarta învățământului românesc, ați declanșat și mențineți un proces de degradare continuă a acestui sistem. Consiliul Național al Federației Sindicatelor din Educație «Spiru Haret» vă atenționează în mod public că măsurile manageriale, financiare, de personal și fiscale cu care bombardați în mod haotic școala românească au, pe termen lung, efecte dezastruoase asupra întregii societăți. Membrii noștri de sindicat, alături de elevi și părinți, adică exact cei care resimt în mod direct și constant consecințele deciziilor guvernamentale privind sistemul public de educație - vă atrag atenția că ceea ce numiți viziune educațională nu este decât o politică bazată pe sărăcie", se arată în scrisoarea trimisă de FSE.

Probleme majore în sistem

Sindicaliștii consideră că măsurile comasării vor duce la creșterea abandonului școlar și a analfabetismului.

"Costul standard per preșcolar/elev neacoperitor și trecerea plății salariilor personalului din învățământ din sarcina autorităților locale în sarcina Ministerului Educației Naționale, fără o pregătire temeinică, au generat probleme majore în sistem: se comasează unități de învățământ, în special în mediul rural, exclusiv din motive financiare, fără să vă întrebați ce se va întâmpla cu elevii din zonele respective sau cu forța de muncă înalt calificată pe care o disponibilizați! Este aberant să credeți că un părinte își va trimite zilnic copilul la grădiniță sau la școală la distanță de 10-15 km depărtare! Nu faceți decât să creșteți rata abandonului școlar și, în consecință, a nivelului de analfabetism! Probabil că veți găsi un articol de lege care vă justifică aceste comasări, dar ele tot abuzive rămân!", sunt de părere cei de la FSE.

"Educația costă!"

Aceștia mai pun în discuție și imposibilitatea de a mai face performanță în niște clase supraaglomerate.

"În numele respectării costului standard, sacrificați colegiile naționale și unitățile de învățământ vocațional, inclusiv resursa umană înalt calificată, boicotând performanța. Da, educația costă! Dar țara și generațiile viitoare vor resimți cât costă lipsa ei! Însă, pare că pe dumneavoastră, politicienii, nu vă interesează cu adevărat această realitate! În numele generațiilor de copii și tineri care ar trebui să beneficieze de un sistem educațional normal (este un drept constituțional, pe care o societate democratică s-a obligat să-l respecte), în numele părinților care își doresc copii capabili să facă față provocărilor profesionale generate de o societate în continuă schimbare, în numele cadrelor didactice care vor să-și practice profesia în condiții de normalitate într-un sistem cu adevărat funcțional și de calitate: Stopați comasările și desființările de școli, clase și grupe și, implicit, disponibilizările de personal! Faceți ceea ce este cu adevărat necesar pentru ca sistemul educațional să funcționeze și să permită performanțe, altfel ne condamnați, ca societate, pentru următoarea jumătate de secol! Asigurați finanțarea sistemului de învățământ conform prevederilor Legilor Educației. Investind în educație, combateți cu adevărat sărăcia!", încheie Consiliul Național al FSE. 

Comentează știrea

Bravo POP
26 ianuarie 2018
Ne asteptam sa se sparga buboiul!!!

S-au trezit in sfarsit si cei care trebuia sa mai verifice macar prin sondaj cum isi fac de cap directorii pe care tot ei i-au numit prin scoli. E o debandada totala si un jaf la drumul mare prin scolile constantene ( si nu numai)... Asta pentru ca de cativa ani de zile nimeni din ISJ nu a mai verificat scolile macar o data pe an . I-au lasat sa-si faca de cap si acum s-au trezit ca e maaare risipa. Foarte bine! Verificati si ce salarii iau unii profesori si analizati nivelul claselor -veti fi surprinsi cat si-au facut datoria ...dar au drepturi...indatoriri nu mai au deloc! Pentru ca nu le mai cere nimeni!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4625 secunde