Expoziție omagială la Galeria de Artă "Virgil Coman"

"Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de excepție"

270

Articole de la același autor

Timp de mai bine de patru săptămâni, Galeria de Artă "Virgil Coman" din pasajul de la Tomis găzduiește

o expoziție foto documentară de excepție, dedicată

Marii Uniri.

Evenimentul, inițiat de Asociația de Identitate Culturală Contemporană (AICC) și Asociația Culturală Wild Art, își propune să prezinte contribuția elitelor la înfăptuirea României Mari, ilustrată prin 18 personalități care au supraviețuit celui de-Al Doilea Război Mondial și care au avut parte, totodată, și de un destin tragic, fiind oameni închiși, ostracizați în închisorile comuniste.

Expoziția, intitulată "Martirii Marii Uniri. Destinele unei Generații de Excepție", cuprinde "fapte și evenimente puțin cunoscute despre înaintașii noștri care au jucat un rol crucial în evenimentele premergătoare unirii sau chiar în momentele fierbinți ale proclamațiilor Unirii", așa cum a afirmat istoricul Mihai Liviu Floroiu, coordonatorul expoziției.

Scopul acesteia este de a prezenta, într-o formă științifică, accesibilă și concisă, prin mijloace moderne de atragere a publicului, biografiile și gândirea politică a personalităților emblematice care au avut un rol fundamental la construcția Marii Uniri.

Prezența expoziției "Martirii Marii Uniri. Destinele unei Generații de Excepție" în Galeria de Artă "Virgil Coman" relevă visul anului 1918, destinele unor oameni care au reușit să înfăptuiască România Mare, într-un mod pe cât de tulburător și dramatic, pe atât de măreț.

"Parteneriatul cu Asociația Identitate Culturală Contemporană, realizat prin Inomar Cluster, reprezintă o onoare și un mare câștig pentru Galeria de Artă «Virgil Coman» și comunitatea constănțeană", este de părere Laura Stroe, președintele Asociației Culturale Wild Art.

La vernisajul expoziției, au cântat copiii minunați ai corului Callatis al Centrului de Formare și Perfecționare Vocal-Instrumentală Mangalia, îndrumați de profesorul Traian Broască. De asemenea, a fost prezentă și comunitatea armânilor din Constanța, prin Ansamblul de Dansuri Tradiționale Iholu, care promovează identitatea și valorile armânilor prin muzică și dans.

Expoziția poate fi vizitată la Galeria de Artă "Virgil Coman" până pe 15 decembrie 2018.

★ ★ ★

Marea Unire din 1918 a fost și rămâne, după opinia celor mai mulți istorici, actul cel mai sublim al voinței naționale care a marcat istoria și destinul poporului român. "Măreția ei - remarca istoricul Florin Constantiniu - stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera niciunui om politic, a niciunui guvern, a niciunui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române, realizate într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile conștiinței unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici pentru a-l călăuzi cu inteligenta politică remarcabilă spre țelul dorit".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7496 secunde