Mărire și decădere - Povestea Hanului Balcan din Centrul Constanței

4394
6
Așezat pe o stradă foarte cunoscută, cu o arhitectură impresionantă dar într-un stadiu avansat de degradare, Hanul Balcan de pe Ștefan cel Mare zace în mizerie, devenind "hotel de lux" pentru maidanezii din zonă și ghenă de fiță pentru mizeria de nedescris adunată în curtea interioară. Clădirea se află pe lista monumentelor Constanței, și, ca un făcut, împărtășește crunta soartă a tot ce poartă amprenta istoriei în urbea tomitană: ruină și decădere.

La începutul secolului XX, la Constanța, una dintre cele mai emblematice clădiri începea să răsară. Potrivit legendelor urbane, misteriosul proprietar, căci nimeni nu l-a cunoscut, a comandat unui arhitect să con-struiască o casă de vacanță, și a plecat într-o călătorie de afaceri.

Când s-a întors și a văzut con-strucția, proprietarul a considerat că cel mai bine ar fi să o transforme într-o cârciumă, căci după cum se vede și în imagini, curtea interioară este asemenea unei terase.

Astfel a luat naștere "Hanul Balcan". În scurt timp aici a ajuns să se adune toată "spuma" Constanței. Iar prețurile erau pe măsură, ridicându-se cu mult peste posibilitățile oamenilor de rând.

Însă, atrași de farmecul și faima Hanului, constănțenii făceau economii severe, doar ca pentru măcar o dată "în viață" să poată călca pragul "cârciumii".

"Îmi amintesc cum toată lumea vorbea despre luxosul han de care nu te poți apropia. Oamenii care călcau pragul cârciumii erau îmbrăcați fin, și aveau tot timpul foarte multe documente la ei, pesemne că discutau afaceri. Noi oamenii de rând, care nu aveam posibilități să intrăm acolo, ne mulțumeam să privim de la distanță. Însă, cum orice trebuie încercat măcar o dată în viață, într-o lună am făcut economii drastice și am mâncat doar o masă pe zi, în loc de trei, apoi mi-am permis să merg cu soția la cârciumă. M-am simțit într-un loc cu totul și cu totul nou, parcă respiram și alt aer, și într-adevăr nu eram îmbrăcați potrivit căci atrăgeam toate privirile asupra noastră", a declarat, pentru "Cuget Liber", Gheorghe Ardealul, un constănțean care locuiește în apropierea Hanului Balcan.

Un alt vecin spune că în urmă cu 20 de ani, Hanul Balcan devenise una dintre cele mai bune pizzerii ale Constanței, iar prețurile începuseră să fie accesibile oricărui buzunar.

Din nefericire, nu există atestate, și nici documente care ar putea clarifica a cui a fost clădirea, cine ar trebui să aibă grijă de ea, căci stadiul de degradare este foarte avansat.

În lista monumentelor istorice ale județului Constanța Hanul Balcani figurează la loc de cinste, în schimb, pe site-ul Direcției Județene pentru Cultură nu există. Tot din gura vecinilor aflăm că hanul este proprietate privată acum, iar proprietarul este din București. Revenim din nou la proprietari misterioși, căci nimeni nu știe cum s-au numit cei care au deținut până acum această clădire.

"Ultima dată când a fost cineva aici, se întâmpla în urmă cu patru ani, când Hanul Balcan a fost spart de hoți. Au fost atunci distruse și furate toate bunurile din han, potrivit spuselor polițiștilor de atunci, și astfel, dintr-un restaurant de lux la care lumea doar visa să ajungă, astăzi a rămas un morman de gunoi, cu ușoare urme de arhitectură bizantină", ne povestește dezamăgit un angajat din zonă.

Fiind proprietate privată, pe misteriosul proprietar nu-l obligă nimeni să renoveze sau să restaureze clădirea. Câinii nu pot decât să "mulțumească" pentru această nepăsare.

Comentează știrea

vasi
3 aprilie 2012
monumentele constantei

nu este nici primul si (din pacate) nici ultimul loc, cladire ori monument al Constantei in aceasta mizerabila situatie.TREBUIE sa-i multumim lui mazariche si acolitilor sai din ad-tia municipiului si (mai ales) sa-l trimitem unde-i locul!

nelu
3 aprilie 2012
oras de cacat

faza cu nemancatul o luna-doua ptr a merge 2 ore la o carciuma de bashini e valabila shi-n ziua de azi...

Pacat
3 aprilie 2012
Centru Constanta lipsa

Constanta este singurul oras din Romania fara centru. Mergeti nu la Brasov sau Timisoara unde deja centrele sunt f evoluate dar orase ca Buzau, Turnu Severin, Slatina, numai vorbesc de Craiova etc au centre civilizate si pline de oameni tot timpul zilei

verdi
4 aprilie 2012
nepasare sau interese ascunse

Proprietari sunt cunoscuti la FISC. Sigur e cineva care teoretic are de platit impozite pe acel loc. Nu exista legi care sa scoata la vanzare cladirile pt. care nu s-a platit impozit ani la rand?

anonim
5 mai 2012
minciuni

stau la cateva case de hanu balcan si nu e adevart ce se zice in articol.din batrani de pe strada si din spusele lor din acele vremuri cand hanul a fost construit,a existat un proprietar bancher albanez care a construit de la un colt la altul acele case inclusiv hanul balcani care in prin perioada anilor 40` a plecat in tara lui din nu stim ce motive donand statului roman toate casele si hanul,doar cladirea de pe colt a antoniadis vanzando fratilor antoniadis care si acestia in cativa ani a donato tot statului roman...si cu asta am incheiat.iar cine zice ca exista un proprietar minte...

alina
24 iunie 2012
ne-am saturat

Vreau liniste si curatenie si pe Stefan cel Mare...Constantin Bratescu...nu mai vorbesc de Peninsula. M-am saturat de tigani , caini....M-am saturat.... Sa ii integreze indienii...natie cu care seamana atat de bine....lasati-ne in pace.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 24 Martie 2012
Stire din Social : Casele fantomă ale Constanței
Marţi, 28 Februarie 2012
Stire din Social : Istoria ciuruită a Constanței
Marţi, 01 Noiembrie 2011
Stire din Eveniment : Locuiesc într-o groapă de gunoi
Pagina a fost generata in 1.0362 secunde