Maria Anghel, mircista campioană la şah. O poveste despre talent, ambiţie, dedicaţie şi multă muncă

1049
Maria Anghel, mircista campioană la şah. O poveste despre talent, ambiţie, dedicaţie şi multă muncă - fondmariaanghel2-1626978917.jpg

Articole de la același autor

O adolescentă de 17 ani din Constanţa scrie istorie la şah, după ce, săptămâna aceasta, a devenit din nou campioană naţională la juniori. Maria Anghel şi coechipierele sale au câştigat trei medalii de aur, deşi au concurat împotriva celor mai bune echipe din ţară, la o categorie de vârstă cu mult peste vârsta lor. Dincolo de performanţă se ascunde însă multă muncă, mii de ore de antrenament, talent şi dedicaţie.

Campionatele Naţionale de Şah pe Echipe pentru copii, juniori şi tineret, la categoriile 8 – 20 de ani) la şah clasic, şah rapid şi blitz s-au desfăşurat, între 12 şi 20 iulie, la Iaşi. Constănţeanca Maria Anghel şi colegele sale, Denisa Bucur, Ana-Maria Pelin şi Milena Apostu, au reprezentat Clubul Dinamo Bucureşti Centrul Sportiv Braşov la categoria tineret, fete 20 ani. Echipa feminină a reuşit o performanţă uriaşă la nivel naţional, câştigând trei medalii de aur, devenind astfel triple campioane naţionale pe echipe, la toate cele trei probe: şah clasic, şah rapid şi blitz.

Maria a descoperit şahul la vârsta de cinci ani şi jumătate, la şapte ani participând la primul concurs – Campionatele Naţionale de juniori, la categoria de vârstă fete 8 ani, unde a obţinut două medalii, aur la proba de şah rapid şi argint la proba de şah clasic.

Maria recunoaşte că pasiunea pentru şah i-a insuflat-o tatăl ei, regretatul profesor universitar Anghel Panait, totul începând dintr-o joacă şi continuând pe zi ce trece cu o dorinţă tot mai mare de a face performanţă. Au urmat diverse participări la campionate naţionale şi internaţionale. Aşa se face că, în prezent, palmaresul său numără zeci de medalii, premii şi cupe adunate în ultimii ani, cele mai multe pentru locul întâi.

În momentul de faţă, Maria este dublu legitimată la două cluburi sportive: Palatul Copiilor Constanţa, unde a şi început pregătirea pentru performanţă, şi Clubul Sportiv Dinamo Bucureşti Centru Sportiv Braşov. Ea are un coeficient ELO de 1900.

Se pregăteşte pentru Facultatea de Medicină

În spatele acestor reuşite extraordinare stau însă talentul, dedicaţia şi foarte multe ore de muncă. „Programul de antrenament este unul strict. Trei zile pe săptămână fac pregătire cu antrenorul lotului naţional de senioare Ciprian Nanu, iar, în restul zilelor, lucrez individual în funcţie de timpul pe care îl am, minimum două ore pe zi”, ne-a povestit Maria.

Adolescenta reuşeşte însă să îmbine foarte bine şahul cu şcoala, fiind în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa. „Acest sport a făcut-o să devină un copil muncitor care dă dovadă de stăpânire de sine în momentele dificile, de autocontrol, de talent şi multă muncă, lucruri extrem de importante atât în acest sport al minţii, cât şi la şcoală”, ne-a mărturisit mama Mariei, Ştefania Anghel.

Ţinând cont de experienţa acumulată în cele peste zece campionate europene şi mondiale la care a participat, având ambiţia şi profilul unei sportive perseverente, Maria îşi doreşte să intre în elita Şahului Mondial, dar nu îşi va neglija nici performanţele şcolare, ţinând cont că peste doi ani va susţine examenul de admitere la Facultatea de Medicină.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4461 secunde