Mari surprize pregătite pentru constănțeni, la Muzeul de Artă. "Este un element de civilizație!"

304
Mari surprize pregătite pentru constănțeni, la Muzeul de Artă.

Articole de la același autor

La acest moment, Muzeul de Artă din Constanța este închis publicului, instituția de cultură urmând a-și redeschide porțile abia din data de 23 ianuarie. Vă întrebați din ce motiv? Ei bine, după mai bine de un an, timp în care au fost așteptate tot felul de autorizații, un deziderat al muzeografilor a devenit realitate: vor avea un lift care să faciliteze accesul persoanelor vârstnice sau persoanelor cu handicap la etajele superioare. 


Directorul muzeului, criticul de artă Doina Păuleanu, a declarat, pentru "Cuget Liber", că, până când acest lift va deveni funcțional, mai durează însă puțin. La acest moment, ea speră ca, la primăvară, toți iubitorii de artă să se poată deplasa de la un etaj la altul cu liftul. 


"Desigur, noi vom deschide muzeul, așa cum am anunțat, din data de 23 ianuarie, dar în interior se va lucra în continuare, ca să putem pune înapoi lucrările pe pereți, pentru că în locul respectiv a fost spart pavimentul. Apoi, mai trebuie făcută casa liftului jos. Lumea urca foarte greu la etajul III, iar atunci când aveam și o expoziție, era dificil și pentru noi să cărăm lucrările până acolo. Deci, vom deschide muzeul când nu se va mai face praf, urmând ca după aceea să înceapă montarea liftului", a precizat criticul de artă. 


Întrebată dacă această investiție era absolut necesară, Doina Păuleanu a precizat că da. 
"Am făcut un efort, pentru că trebuia făcut. Așa este civilizat, nu să pui omul să urce trei etaje", a adăugat ea. 


Scurt istoric 
Înființat în anul 1961 cu un patrimoniu modest, aparținând vechilor pinacoteci din Constanța și Balcic (deschise în anii 1935, respectiv 1937), Muzeul de Artă oferă publicului peste un secol din evoluția picturii, sculpturii și graficii românești, încercând în același timp să arate și să fixeze, prin opere de referință, locul și rolul Dobrogei, al peisajului de inspirație marină în contextul creației naționale. 


La ora actuală, clădirea adăpostește un patrimoniu de peste 7.800 de lucrări, din care sunt expuse permanent în jur de 1.500, atât la sediul din Constanța, cât și în cele două secții din oraș și județ, Muzeul de Sculptură "Ion Jalea" și Muzeul de Artă "Dinu și Sevasta Vintilă" de la Topalu. 


Opere de artă repartizate pe trei etaje 
În buricul orașului, clădirea adăpostește opere de artă pe toate cele trei nivele ale celor două clădiri, legate între ele. Precizăm că prima construcție, datată 1895, are elemente de decorație exterioară în stil neoclasic, în timp ce cealaltă, modernă, a fost ridicată între anii 1980 - 1982. 


În prima clădire, la parter, sunt puse în valoare lucrări de referință semnate de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu și Ioan Andreescu. Ștefan Luchian este prezent cu câteva naturi moarte cu flori. Expunerea parterului muzeului este, apoi, completată cu opere semnate de mari sculptori ai aceleiași epoci: Ioan Georgescu, Ștefan Ionescu Valbudea, Friederic Storck, Dimitrie Paciurea. 


La etajul I, simeza unei vaste săli "Pallady" susține nu mai puțin de 35 de lucrări datorate artistului: naturi statice și nuduri de excepție, ca și peisaje inspirate de malul mării la Constanța, semn al prezenței sale aici în 1913. Tot aici pot fi întâlnite portrete mici și compoziții semnate de Ion Jalea, Cornel Medrea și de alți sculptori. 


Etajul II prezintă amplu "Grupul celor 4", alcătuire de referință a artelor anilor 1924 - 1933: Nicolae N. Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Francisc Șirato și sculptorul Oscar Han. 


În clădirea a doua se întâlnesc compoziții, portrete și peisaje într-o suită de opere semnate de Camil Ressu, Sabin Popp, Ion Theodorescu Sion și alții. În alte săli, sunt prezenți Vasile Popescu, Dimitrie Ghiață, Ion Țuculescu, Lucian Grigorescu. Unele opere datorate lui Corneliu Mihăilescu, M. H. Maxy, Magdalena Rădulescu, Marcel Iancu (aceștia fiind câțiva dintre reprezentanții de seamă ai "anvangardei") fac legătura cu arta contemporană a lui Ion Musceleanu, Spiru Chintilă, Ion Pacea, Ion Sălișteanu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.844 secunde