Marele scriitor Mircea Cărtărescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității "Ovidius"

463
1

Articole de la același autor

Evantaiul personalităților care poartă cu onoare titlul de Doctor Honoris Causa al Universității "Ovidius" a fost completat, în cursul zilei de ieri, cu numele marelui scriitor Mircea Cărtărescu. 


Acesta a primit titlul pentru întreaga activitate în domeniul literaturii și științelor umaniste. "Deschidem astfel o frumoasă colaborare și suntem extrem de onorați să-l avem alături de noi pe cel mai tradus scriitor român în străinătate", a declarat rectorul Sorin Rugină. Acesta i-a înmânat lui Mircea Cărtărescu și o plachetă onorifică cu patronul spiritual al universității, marele poet Ovidiu.


La rândul său, Mircea Cărtărescu s-a arătat extrem de emoționat și surprins de titlul primit: "Este o onoare deosebită și total neașteptată și de aceea cu atât mai prețioasă pentru mine. Primesc acest titlu cu toată recunoștință, ca pe una dintre cele mai prețioase dovezi de apreciere și încredere din întreaga mea carieră!". 


Modest, Cărtărescu a spus că nu se compară cu marii scriitori, dar că toată literatura sa este pură inspirație. "În urma unor comparații care au fost făcute cu mari scriitori ai lumii, trebuie să vă spun cu cea mai mare sinceritate că eu nu mă compar cu ei, că-mi cunosc lungul nasului cum se zice, știu foarte bine la ce pot spera și la ce nu pot spera și mai ales știu foarte bine că literatura nu este un lucru pe care să fii mândru, nu este lucru pe care să îl privești cu orgolii. Ceea ce ai scris tu nu este produsul minții tale, ci este un extraordinar dar care ți se face. Nu este vorba despre un merit al tău, dimpotrivă, cu cât ești tu mai mic cu atât scrierea ta are șanse să fie mai mare", este de părere autorul


"Un Iphone este mai important decât cultura!"


Toți cei prezenți la ceremonie, nu numai că au avut ocazia să cunoască un Cărtărescu glumeț și neobosit în a da autografe, dar au avut șansa să participe la o oră inedită de literatură. Scriitorul a vorbit timp de o oră, cu pasiune și dedicație, despre literatură, ca un edificiu construit de "ingineri" precum Tolstoi și Balzac, înfrumusețat de artiști precum Flaubert și Nabocov, maeștri în chimia cuvintelor, desăvârșită și sfințită de zei precum Homer, Dostoievski și Kafka. 


Așa am aflat că poezia trebuie citită când suntem numai noi cu noi înșine și că poezia contemporană este lipsită de sentimentalism. "Vestea rea este că poezia agonizează, vestea bună este că poezia agonizează dintotdeauna. Azi avem o civilizație fără cultură. Un Iphone este mai important decât cultura, avem cultură fără arte, arte fără literatură și literatură fără poezie, această Cenușăreasă care stă în colț, într-o rochie ruptă, mânjită de cenușă", a mai spus Mircea Cărtărescu.


Comentează știrea

SRI
9 mai 2017
DOTTORE

Da pe avortatl de mazare ..buhaiul de n constantinescu ..vanghelie ..mitrea ..consulul medelin voicu tiganu cand vor fi facuti ..dottore honoris causa ? acum cat mai sunt in viata dupa ..li se vor face statui ....

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5125 secunde