Mare dezamăgire. Cum au ajuns absolvenți cu masterate vânzători în mall-uri

2250
7
Mare dezamăgire. Cum au ajuns absolvenți cu masterate vânzători în mall-uri - danutjuganaru4-1427644047.jpg

Articole de la același autor

- Interviu cu Ion-Dănuț Jugănaru, directorul general al CCINA Constanța - 


Poate nu mulți știu că Ion-Dănuț Jugănaru, cel care se identifică cu Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, este și un apreciat mentor pentru generații de studenți ai Facultății de Științe Economie din cadrul Universității "Ovidius". La momentul semnării parteneriatului dintre CCINA și Inspectoratul Școlar Județean Constanța, conf. univ. dr. Jugănaru a făcut câteva remarci nu tocmai plăcute, dar extrem de reale vizavi de valoarea absolvenților de liceu din învățământul constănțean. 


- Ați deranjat oarecum, spunând lucrurilor pe nume. 


- Știu. Dar am o mare dezamăgire în privința multora dintre studenții care vin din preuniversitar cu mari lacune în cunoașterea operațiunilor aritmetice simple. Dacă la adunare se descurcă toți, la scădere s-ar putea să greșească vreunul, dar și la înmulțiri și mai ales la împărțiri e jale. Ei zic că nu mai au nevoie, pentru că există calculator și pe telefon. Păi și dacă te-a lăsat bateria... 


- Reintroducerea admiterii la facultate ar rezolva multe. 


- E-adevărat, numai că sunt prea puțini absolvenții de liceu capabili să mai treacă prin acea admitere. Apreciez mult faptul că s-au înăsprit condițiile în ultimii ani la Bacalaureat, în sensul că nu se mai poate copia, întrucât există acea supraveghere video, dar sunt mult prea mulți cei care nu trec și nu sunt motivați. Unii nici nu își mai propun să încerce. A fost o greșeală imensă desființarea școlilor profesionale. Într-un târziu și-au dat seama și le-au repus în funcțiune. Se vorbește tot mai mult de învățământul profesional dual după modelul german.


După părerea mea, în multe privințe, după 1990, noi am avut o involuție în învățământ și nu o evoluție, cel puțin din punctul de vedere al unui raport corect între teorie și practică. Absolvenții noștri sunt extrem de rupți de realitate, învață în școală - atât în preuniversitar, cât și în universitar - foarte multe lucruri, acumulează informații, dar nu știu să facă aproape nimic. Iar ca să poată ști, ar fi trebuit să existe niște stagii de practică. Ele fie sunt formale, fie sunt aproape inexistente. Când noi eram studenți la Turism, făceam practică în fiecare sezon turistic estival, șase săp-tămâni pe an cu contract de muncă, deci nu adeverință că a trecut studentul pe aici. Singura lor șansă este ca, voluntar, în timpul vacanțelor de vară, să meargă să lucreze undeva. Important este să nu se descu-rajeze de la primul refuz al unui agent economic. Din păcate, piața ofertei de muncă în Constanța este extrem de săracă, cele mai multe locuri de muncă nou create fiind în mall-uri. Mă doare sufletul să văd foști absolvenți de-ai mei, cu masterat, care lucrează într-un hipermarket cu salariu minim pe economie. 


- Dar nu e vina lor… 


- Este păcat de această investiție în educația lor făcută și de stat, dar și de ei în acei ani de studii superioare - licență plus masterat - ca să facă un lucru pe care l-ar fi făcut și unul cu studii medii. Un alt exemplu trist mi-a fost oferit de două foste maste-rande, care s-au prezentat la un târg de selecție pentru forță de muncă și nu au fost acceptate recepționere pentru că erau supracalificate. Din păcate, este un eșec al tuturor guvernelor din ’90 până încoace, în România, care nu au reușit să facă ceea ce trebuie pentru a se crea mai multe locuri de muncă. Nu s-a reușit o strategie coe-rentă de atragere a investitorilor care să creeze locuri de muncă, așa încât cele patru milioane de români să nu fie nevoite să plece să lucreze în străinătate. 


- Nu cumva și acesta este un motiv să nu-și mai dorească elevii să învețe? 


- Am predat la Facultatea de Științe Economice din prima promoție, fără întrerupere, și am putut să văd și evoluții, dar și involuții. În anii ’90, erau niște copii foarte bine motivați, care cam știau ce vor de la viață. Acum i-am întrebat și mi-au răspuns că așteaptă să li se întâmple ceva. Le-am spus că ei trebuie să contribuie cu ceva, dar constat că nu sunt dornici. S-au împuținat cei care veneau la mărire de notă și eu am apreciat mult acești studenți. Sunt extrem de dezamăgit că nu sunt ambițioși. Nici în familie, nici în societate, nimeni nu i-a împins să fie cei mai buni, așa încât cei mai mulți se complac într-o mediocritate. 


Comentează știrea

Sindbad
30 martie 2015
Steaua fara nume...

Dle profesor, hai sa punem punctul pe i. Cine trebuia sa ofere conditii ptr atragerea investitorilor la nivel local ? Avand capacitati de transport multi-modale, de ce la Cta nu s-au creat locuri de munca cu valoare adaugata mare? De ce nu spuneti lucrurilor pe nume, cu subiect si predicat, ca sa inteleaga si tot boboru' ?

Cu studii suprioare,sluga la privat
30 martie 2015
cu masterat,poti lucra la ...pat!

In Constanta,in toate ziarele,la rubrica "Angajari",-angajeaza fete pentru "STUDIOU" Videochat,salariu 500 eoro+Comision frumos dupa ziuz de "MUNCA" ,in conditii "GRELE-Gr.1 de munca",pentru ca ,noi,constantenii,avem si "MODEL",suntem mari consumatori vizuali ,ori,virtuali de SEX! Oricum,suntem...."ASA" lucrati "pe la spate,de toti PARVENITII ,ajunsi "patroni",ori mari INTERLOPI".

Un fost ENTUZIAST si MOTIVAT pentru munca depusa...IN COMUNISM!
30 martie 2015
MUNCA,MUNCA,,,.SI IAR MUNCA!

Daca as fi fost la PUTERE,as confisca TOATA AVEREA" obtinuta cu multa TRUDA si "IMAGINATIE" ,de la 'INTERLOPI", "BARONI LOCALI","OAMENII DE AFACERI" ,dupa care,i-as trimite sa se angajeze in meseriile pentru care au fost pregatiti,nu sa stea in iinchisori de LUX, pe banii oamenilor CINSITI,remunerati cu,mai putin de salariul minim pe economie,care cheltuiesc aceste venituri pe taxe si impozite ! UNDE ESTI TU,TEPES,DOAMNE,CA,PUNAND MANA PE "EI"?.....,.

gligoreion
30 martie 2015
sclavi

Noi nu avem patroni ci stapani de sclavi. Nu va jucati cu rabdarea romanului

corina
30 martie 2015
oferte

Atât timp cât vei continua să susții în mintea ta imaginea schimbărilor pozitive pe care ți le dorești, acestea vor continua să se petreacă în viața ta. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea "Te-ai născut bogat". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email [email protected]

xyz
30 martie 2015
elevi

Facultatea trebuie sa fir rezervata numai pentru elevii premianti . Asa putem avea un viitor bun . Eu cu diploma mea de Bac de 6,74 )))) la SNC puteam sa devin un doctor ! cu bani , nu este corect.

economie
31 martie 2015
Economie

Facultatile de economie si drept in tara noastra sunt producatoare de someri pe banda rulanta. Ultra populate si finantate din bugetul de stat acestea nu aduc nici o contributie la dezvoltarea Romaniei. Daca vi se rupe inima ca absolbenti de Master la economie vand la mall cred ca singura solutie e sa inchideti masterul. Care e idea cu acest master?

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 25 Februarie 2015
Stire din Economie : Cod roșu pentru mediul de afaceri
Miercuri, 11 Martie 2015
Stire din Economie : Parteneriat de afaceri româno-turc
Sâmbătă, 21 Februarie 2015
Stire din Economie : Curs de comunicare interpersonală
Pagina a fost generata in 1.3398 secunde