Manifestările din Piața Ovidiu de Ziua Dobrogei, anulate

962
6
Manifestările din Piața Ovidiu de Ziua Dobrogei, anulate - manifestarianulate1878-1447259456.jpg

Articole de la același autor

Programul din Piața Ovidiu, pregătit pentru Ziua Dobrogei, în data de 14 noiembrie, s-a anulat din respect pentru victimele din "Colectiv". Astfel, slujba de Tedeum, susținută de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, defilarea de gardă, hora dobrogeană și spectacolul ansamblurilor folclorice românești și ale altor etnii din Dobrogea au fost anulate. Aceste manifestări erau programate sâmbătă, în intervalul 12-14.30.

Consiliul Județean și Consiliul Local se vor reuni sâmbătă, în sala Re-mus Opreanu, într-o ședință solemnă, la prânz, pentru a marca mo-mentul. Reprezentanți ai universităților, parlamentarii de Constanța, veteranii de război, personalități ale Dobrogei care au avut o contribuție la marcarea acestui eveniment vor fi invitați. Într-un cadru festiv vor fi înmânate plachete personalităților.

Slujba de tedeum se va ține la Catedrala Sfinții Apostoli "Petru și Pavel" și începând cu ora 11 va fi marcată Ziua porților deschise la muzeele constănțene. Până la ora 16, constănțenii pot vizita Muzeul de Artă, cel de Artă Populară, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, Muzeul Marinei Române și filiala Constanța a Muzeului Militar Național "Regele Ferdinand I". Tot de la ora 11, în Sala pictată a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, constănțenii pot admira expoziția de pictură și fotografie "Dobrogea Cazinou Constanța" și expoziția de fotografie "Cazinoul din Constanța", prezentată de Ordinul Arhitecților, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean, Cristinel Dragomir, în cadrul unei conferințe de presă.

Însemnătatea zilei de 14 noiembrie

Pe data de 14 noiembrie 1878 se împlinesc 137 de ani de la Reinte-grarea Dobrogei la statul român.

"Ziua de 14 noiembrie este o zi specială pentru dobrogeni. În anul 1878, Dobrogea a reintrat, oficial, în componența statului român modern, iar Congresul de pace de la Berlin, din iunie - iulie 1878, a recunoscut dreptul istoric al României asupra Dobrogei. La sfârșitul secolului al XIV-lea, Mircea cel Bătrân, domnitorul Țării Românești, își întinsese stăpânirea până la Marea Neagră. Dobrogea a intrat în componența Imperiului otoman după moartea sa, însă teritoriul ei nu a fost integrat total structurilor noului stăpân și, până în secolul al XVIII-lea, ea nu a fost decât o provincie de margine a imperiului. În anii 1877 - 1878, s-a desfășurat conflictul militar dintre Imperiul țarist și Imperiul otoman, al cărui principal scop a fost reorganizarea Țărilor Balcanice. Țara noastră a intrat în război pentru a-și cuceri independența proclamată în ziua de 9 mai 1877, pe câmpul de luptă. Congresul de pace de la Berlin, desfășurat în perioada 13 iunie - 13 iulie 1878, este forul care a re-cunoscut independența României, însă în mod condiționat. Este anul în care Dobrogea și Delta Dunării au intrat în componența statului român. În schimbul lor, Rusia a luat statului român cele trei județe din sudul Basarabiei: Cahul, Bolgrad și Ismail," a declarat cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful Muzeului "Callatis" din cadrul Complexului Cultural din Mangalia.

Comentează știrea

Patrocle
12 noiembrie 2015
Wooow

Mai bine al anulati pe IPS Teodosie , era mai bine !

Roman de roman sadea , scarbit de romanasi
12 noiembrie 2015
Pe data de 14 noiembrie 1878 se împlinesc 137 de ani de la Reinte-grarea Dobrogei la statul român

Cred ca era mai bine sa fim in continuare sub tutela Turcilor , mai bine circumscris de cat belit se statul roman !

Pintea
12 noiembrie 2015
Oras cenusiu

Pentru prostime manifestarile artistice sunt anulate .Din ce motiv este doliu national.Dumnezeu sa-i odihneasca pe copiii nevinovati care au murit , insa viata trebuie sa mearga inainte.Insa boierii de la Primarie si Prefectura mai organizeaza cheful din fondul de protocol cum se obisnuieste in asemenea ocazii ? Sper ca au decenta sa nu organizeze nici o paranghelie.

adi
12 noiembrie 2015
sarbatoarea Dobrogei

Pai daca polticieni penali vroiau sa faca Hoara si sa tina speach ce sa faca Consiliul Judetean si presedintele , a anulat bucuria de a celebra acest eveniment si a invocat respect si Momente solemne pentru victimele Colectiv.E elegant.DAR cu Banii dati la organizarea evenimentului cine ii da inapoi? sau cum ramane?

Constantean
12 noiembrie 2015
Ziua pacalelii

Si eu sunt curios ce s-a intamplat cu banii care oricum erau mai multi pentru promovare decat pentru organizare. Organizarea s-a anulat, dar eu am primit o fituica pe post de brosura cu niste informatii pe care le gaseste oricine pe net. Am mai vazut si vreo 2 banere prin oras cu scris "Ziua Dobrogei" fara data, fara an, cu niste struguri in fundal, probabil ca sa fie folosit si la alte evenimente. Si am mai vazut niste anunturi la TV Neptun. Asta ma face sa cred ca n-a fost decat un pretext sa se mai cheltuie niste bani acolo unde trebuie.

Pintea
12 noiembrie 2015
De acord

Daca era intelepciune la alesii nostrii la inceputul festivitatii se tinea un moment de reculegere in memoria tinerilor decedati, din program se scotea hora dobrogeană și spectacolul ansamblurilor folclorice românești și ale altor etnii din Dobrogea iar in locul lor 1-2 coruri interpretau melodii patriotice despre unire,un program de fanfara si totul era decent. Pacat de ziua frumoasa de sambata pacat de banii risipiti inutil.

Răspuns la: Ziua pacalelii
Adăugat de : Constantean, 12 noiembrie 2015
Si eu sunt curios ce s-a intamplat cu banii care oricum erau mai multi pentru promovare decat pentru organizare. Organizarea s-a anulat, dar eu am...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4477 secunde