De sărbătoarea națională a Republicii Armenia

"Mândria de a fi armean și bucuria de a fi împreună!"

975

21 septembrie 1991 - proclamarea independenței Armeniei prin dezmembrarea URSS - reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru Diaspora și, implicit, pentru comunitatea armeană din Constanța, considerată va doua ca număr de membri după București.
Au onorat cu prezența evenimentul celebrat, ieri, în sala mică a Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța, Aidun Curt Mola, subprefectul județului Constanța, reprezentanți ai comunităților elenă, bulgară, a evreilor și turcilor.
Au dorit să trăiască la unison importantul eveniment aproape toți armenii de la malul mării, mândri să poarte în piept tricolorul țării-mamă.
Despre a doua Republică Armeană, a vorbit părintele paroh Avedis Mandalian: "Ceea ce s-a întâmplat acum 20 de ani nu este decât rezultatul unui travaliu care s-a desfășurat la începutul secolului 20. Pentru că momentul nașterii Republicii Armenia este ziua de 28 mai 1918, ziua bătăliei de la Sardarapat asupra trupelor otomane, este locul renașterii poporului armean. A fost momentul crucial al istoriei poporului nostru. A fost momentul de a fi sau a nu fi. Iar poporul nostru a ales să lupte, să existe, să trăiască și să meargă mai departe. Nu contează haina care te îmbracă, inima trebuie să bată în trupurile fiecăruia cu aceeași dăruire. La mulți ani Armenia, la mulți ani omenie și omenire!".
A urmat prof. Mihai Chircor, care, în cuvântul său, a vorbit despre furtunile istoriei care au făcut ca astăzi poporul armean să fie răspândit în întreaga lume: trei milioane în Armenia și alte trei în lumea largă. A amintit cu tristețe de masacrul din 1915, când au murit 1,5 milioane de suflete creștine, de la copii din leagăn la bătrâni și care a fost urmat de un al doilea genocid, în care au murit aproape șase milioane de evrei.
Filmul documentar prezentat apoi de Carmen Dropol, vice-președinte al filialei constănțene a Uniunii Armenilor din România, a oferit o altă imagine a Armeniei actuale, fiind intitulat "Armenia - frumoasa din pădurea adormită".
În finalul frumoasei sărbători, sub îndrumarea secretarului cultural al uniunii, Arșaluis Gurău, le-au fost oferite celor prezenți câteva momente artistice deosebit de emoționante.

Dragi conaționali,
Din însorita Armenie, vă trimit un călduros salut dumneavoastră - tuturor membrilor comunității noastre - întruniți astăzi spre a sărbători Ziua Națională a Armeniei, precum și oaspeților veniți să împărtășească împreună cu noi această mare împlinire.
Cu inimile pline de bucurie și speranță, armenii de pretutindeni - atât cei din patria-mamă, cât și cei din Diaspora - aniversează astăzi (n.r. - ieri) 20 de ani de când țara noastră - printre primele din republicile unionale - și-a proclamat Independența față de fosta Uniune Sovietică, asumându-și propriul destin. Prezent la Yerevan într-un astfel de moment, cu ocazia unei conferințe ocazionate de această sărbătoare, gândul și sufletul meu sunt alături de voi, alături de toți cei care ne străduim să păstrăm viu spiritul armenesc, să păstrăm nestinsă flacăra iubirii de neam.
Mă gândesc, de asemenea, la prietenii noștri români, la minunata țară - România -, care este și țara noastră, la prietenia dintre Armenia și România, precum și la seculara noastră co-existență -  pașnică și senină - cu toate minoritățile dobrogene.
Fie ca celebrarea Zilei Naționale a Armeniei să fie încă un prilej de cunoaștere, de apropiere și de bună înțelegere între noi.
Dumnezeu să ocrotească Armenia și România și pe toți oamenii buni!

Cu tot respectul și considerația,
Hacic Garabet

Președinte al Sucursalei Constănțene a Uniunii Armenilor din România



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 21 Septembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Armenii constănțeni în sărbătoare
Miercuri, 21 Septembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : "Suntem ca o mare-mică familie!"
Pagina a fost generata in 0.1828 secunde