Mai puține ore la școală pentru elevi

646
Mai puține ore la școală pentru elevi - fotofondelevi-1557696507.jpg

Articole de la același autor

Sunt zile în care elevii de liceu și chiar de gimnaziu au câte șapte ore la școală. Pe lângă acestea, mai petrec cel puțin două ore pregătindu-și temele. În total, aceștia ajung să petreacă mai bine de opt ore învățând sau lucrând la diferite discipline. Mai mult chiar decât muncește un adult la birou! 


Un proiect de lege pentru modificarea Legii Educației încearcă reducerea orelor pe care elevii le petrec la școală. Inițiativa proiectului îi aparține președintelui Klaus Iohannis, care a trimis spre reexaminare în Parlament proiectul inițial de modificare a Legii Educației. 
Potrivit documentului, "numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este în medie 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, în medie 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și în medie 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare și evaluare, cât și pentru învățarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conținuturilor predate". 
În prezent, elevii învață 19-20 de ore pe săptămână la clasa pregătitoare, unde au maximum un opțional, 20-21 de ore la clasele I, a II-a și a III-a și 22 de ore la clasa a IV-a. Elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână. 
De asemenea, Legea Educației Naționale va mai fi modificată prin introducerea un nou articol ce vizează pregătirea cadrelor didactice. Astfel, "în cadrul programelor de formare continuă a personalului didactic se vor introduce sesiuni de informare/teme/cursuri de perfecționare asupra problemelor legate de violența psihologică - bullying, în vederea dobândirii de competențe în identificarea acestora și a capacității de aplicare a unor strategii educaționale potrivite". 


E nevoie de modificarea planurilor cadru 
Președintele Iohannis a considerat că proiectul prezintă unele neclarități. 
"Apreciem că orice modificare a numărului de ore alocat disciplinelor afectează automat și profilul de formare, conținuturile educaționale, modalitățile de predare, învățare și evaluare din învățământ precum și încadrarea cu personal. De aceea, legea ar trebui să antreneze, în mod corelativ, și modificarea planurilor-cadru și programelor școlare, dar și a manualelor școlare. Mai mult de atât, considerăm că punerea în practică a acestor noi dispoziții poate genera inclusiv modificarea normelor didactice aferente încadrărilor personalului didactic din învățământul preuniversitar. De aceea, apare ca necesară o evaluare prealabilă a impactului acestei noi reglementări asupra resursei umane din educație", explică Iohannis în cererea de reexaminare.
Proiectul de lege a fost adoptat, săptămâna trecută, de Camera Deputaților, în calitate de prim for sesizat, decizional pe inițiativa legislativă fiind Senatul. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8855 secunde