Macheta navei „România” poate fi admirată la Muzeul Marinei

183
Macheta navei „România” poate fi admirată la Muzeul Marinei - macheta-1605631691.jpg

Articole de la același autor

Muzeul Marinei Române vă invită să admiraţi, luna aceasta, macheta navei cu vapori (zbaturi) „România”. Despre aceasta, specialiştii instituţiei spun că a fost botezată de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în memoria celor două Principate Unite. Nava a intrat în proprietatea statului în anul 1861, când s-a decis transformarea ei în navă militară, aceasta necesitând o serie de modificări la punte, suprastructură şi la căldări.



La acel moment, repararea navei s-a realizat pe un şantier din Linz, Austria, unde a fost armată cu patru tunuri uşoare. Ulterior, nava „România” a intrat oficial în serviciul Flotilei, în luna august 1864, primul ei comandant fiind căpitanul Anton Barbieri, care avea în subordine un echipaj de 33 de oameni. În primii ei ani de activitate, nava a fost folosită pentru călătoriile suveranului, fiind prima navă de război românească la bordul căreia a călătorit domnitorul Carol I.

„În anii Războiului de Independenţă (1877-1878), «România» a fost una dintre cele patru nave de război româneşti ataşate flotilei ruse de la Dunărea de Jos. Una dintre principalele misiuni îndeplinite de aceasta a fost executarea de transporturi pentru trupele terestre româno-ruse. După 1900, până la casare, nava a executat diferite transporturi şi misiuni de poliţie fluvială pe Dunăre, iar în timpul Primului Război Mondial a fost utilizată ca remorcher de transport”, au precizat muzeografii constănţeni.

La acest moment, macheta poate fi găsită în cadrul expoziţiei permanente a Muzeului Naţional al Marinei Române, în sala „Unirea Principatelor Române”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0937 secunde