Lupta cu abandonul școlar și sărăcia: "Îți dau 50 de lei dacă nu lipsești de la grădiniță"

1871
19

Articole de la același autor

Cei 50 de lei pe care Asociația Ovidiu Ro îi acordă familiilor sărace din România pentru a le ajuta să-și ducă la grădiniță copiii a devenit Legea 248 - a tichetelor sociale "Fiecare copil în grădiniță", și care ieri a constituit subiect de dezbatere la Colegiul Național de Arte "Regina Maria" din Constanța.

De fapt nu atât prilej de dezbatere, cât de informare a directorilor de grădinițe și școli care au în structură acest gen de unități cu privire la pașii care sunt de urmat pentru aplicarea cât mai corectă a acestei noi legi.

Așa cum spuneam și în alte ediții, proiectul pilot a fost demarat în iulie 2010 de Fundația Ovidiu Ro, fiind coordonat de Leslie Hawke, mama celebrului actor de la Hollywood - Ethan Hawke.

Destinat copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani care provin din familii al căror venit net pe membru nu depășește 248 lei, tichetul, sub forma unui cupon valoric, folosește pentru achiziționarea de haine sau rechizite. Întrebată de părinți dacă este nevoie să justifice cumpărăturile făcute, prof. Simona Anghel, de la Grădinița nr. 16, a aflat ieri chiar de la reprezentantele asociației că nu este cazul. "Tot ce li se cere este să nu absenteze nicio zi, altfel li se ridică dreptul în luna respectivă la cei 50 de lei", a răspuns reprezentanta Asociației Ovidiu Ro.

Înscrierea în program este permanentă astfel încât familiile își vor putea înscrie copiii la grădiniță și după începerea anului școlar, iar tichetul se acordă începând cu luna în care preșcolarul a îndeplinit criteriile de frecvență. Copiii eligibili pentru acest program vor fi identificați de asistenții sociali din primării, pe baza unui dosar social. Stimulentul acordat sub formă de tichet social este acordat pentru perioada septembrie - iunie, pe bază de cerere și declarație pe proprie răspundere completată de părinți sau de per-soanele care răspund legal, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul. Declarația este standard. Cei care primesc deja beneficii sociale care atestă încadrarea sub pragul de venit nu mai trebuie să facă un nou dosar, ci copiii lor devin automat eligibili.

De menționat că acei copii care nu dețin acte sau nu au un reprezentant legal vor primi cei 50 de lei de la Asociația Ovidiu Ro.

Circa 1.000 de beneficiari în județul Constanța

Prof. Liliana Svinarciuc, directorul Liceului Teoretic "Decebal", declara ieri că la grădinița pe care o are în structură există cel puțin o grupă de peste 30 de copii care se încadrează în prevederile acestei legi: "Ei provin din cartierul Henri Coandă și cu certitudine se vor bucura de acest sprijin".

Prof. Beatrice Stoian, directorul Grădiniței cu program prelungit "Dumbrava Minunată", declara, ieri, pentru "Cuget Liber" că ar fi interesantă extinderea acestui program și pentru copiii înscriși la program prelungit și ai căror părinți plătesc cu greu indemnizația de hrană.

Am remarcat și câteva "zumzăieli" din partea unor directori de unități care au în structură grădinițe, că deja sunt îngropați în hârtii și procese-verbale și chiar nu duceau lipsă de activitate. "Cel mai probabil sunt cei din mediul urban", afirma zâmbind prof. Irinela Nicolae, inspector școlar pentru învățământ preșcolar, adăugând că în mediul rural acești bani sunt mai mult decât bineve-niți, în familiile unde sunt câte doi-trei copii care se încadrează ca vârstă.

Comentează știrea

19 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
CE PROGRAM !
27 ianuarie 2016
CHIAR ASA?

SA INTELEGEM CA DACA UN COPIL LIPSESTE DE LA GRADINITA PTR CA ESTE BOLNAV, NU MAI PRIMESTE BANII? IMENSA SUMA DE 50 LEI? BUN PROGRAM!

....
27 ianuarie 2016
Alinuta

Alinuta,Alinuta ce bine iti sade langa ....

dedicatie dublă
27 ianuarie 2016
Stan si Popa, mai plecati?

..am avut o vaga impresie zilele trecute ca va faceti băgăjelul! De ce v-ati răzgândit? Vi s-a promis ceva? Eeei, minciuni! Nu trebuie sa aveți încredere in nimeni. Sfatul nostru e acelasi; DEMISIA!

Mihail Stalin
28 ianuarie 2016
dictatoarea

Eu sunt dictatoare, pardon, directoare, capul nu mă doare! Nu-mi place deloc sa ma duc la școală, si vă spun din nou ( pentru- a câta oara?) că la 28 am un interes: la EVALUARE sa stau cât mai des! Nu îmi dau DEMISIA, acum chiar nu pot, lângă fiică-mea mai am și-un nepot! Mi-am adus la școală toate rudele. Popa si cu mine FACEM JOCURILE! Ei, vă ofticați?

Miha
28 ianuarie 2016
Eu respect regulamentele si legea!

Lasati-ma in pace, eu respect regulamentele si legea! Nu stiati? Cat costa halatul? Vreau la Palazu. Popa, ma ajuti? Repet: eu respect regulamentele si legea, ca nu vreau la D.N.A.!!!!! La Palazu vreau. Piticilor, dispareti.

Recomandare "prieteneasca"
28 ianuarie 2016
pentru TANDEMUL STAN-POPA

dupa cum ati observat, scumpele noastre directoare, nu puteti voi sa cititi cat putem noi sa scriem. Scriem de mult, abia acum v-ati dat seama si v-ati inflamat brusc? E tardiv, ca n-o sa reusiti sa va spalati pacatele sau imaginea. Deci: ar fi bine sa nu mai dati ochii cu noi, stati ascunse in cabinetul vostru ( nu e chiar al vostru pe viata, asa cum credeti), nu mai iesiti de-acolo, ca nu faceti decat sa enervati pe toata lumea! Iesiti doar cand va hotarati sa va dati DEMISIA!!!! Multumim anticipat!

UN OM REVOLTAT
28 ianuarie 2016
SESIZARE ONLINE

Consiliul de administratie al sc. 28, Dan Barbilian, C-ta: Stan Mihaela- director, Popa Alina- dir.adj, Borcan Nicolae-lider sindical (observator), Ursachi Cristina-secretar CA, Stroe Ortansa-membru, impreuna cu reprezentantii Asociatiei de parinti si ai Consiliului local. Aceastia sunt cei care au hotarat sanctionarea nejustificata a cadrelor didactice din aceasta scoala. Dupa aproape 4 luni, sanctiunea a fost anulata,, dar cadrelor didactice li s-au diminuat salariile cu 15% timp de 3 luni. Cine raspunde? Ce se intampla? Cum se repara greseala? Considerati acest comentariu ca fiind o sesizare scrisa, semnata de un cadru didactic al acestei scoli! Nu ne mai obosim s-o trimitem la ISJ sau la Minister, ca n-are rost. Ar trebui sa mai asteptam inca 4 luni sau mai mult, ca sa primim un raspuns. Trebuie spus ca directiunea si Consiliul de administratie nu si-au cerut nici macar scuze de la colegi. Nu ca asta ar fi rezolvat cu ceva situatia, dar...ar fi dovedit un minim bun simt, absolut necesar in EDUCATIE SI IN SOCIETATE!!!

IN ATENTIA PRESEI
28 ianuarie 2016
SI A ISJ-CONSTANTA

Doamna Simona Anghel, stiind ca toate comentariile la articolele scrise de dvs la rubrica "Cultura si educatie" au un ecou in randul cititorilor, si ca de multe ori le folositi in articolele ulterioare, va rugam sa-i solicitati un punct de vedere sincer si responsabil d-nei Inspector general Bucovala, in legatura cu problema sanctiunilor aplicate cadrelor didactice de la sc 28, de catre directiunea si Consiliul de administratie ale scolii. Dorinta noastra legitima este sa stim cine raspunde ptr nedreptatile si abuzurile comise in acest caz si nu numai. Dupa cum stiti, in situatia acestei scoli, conflictul deschis intre conducere si angajati este cunoscut atat la nivel de inspectorat, cat si la Ministerul educatiei, astfel incat un raspuns de genul" asteptam sesizarea problemelor in scris, sau le asteptam pe cadrele didactice in audienta", ar fi inacceptabil. Exista nenumarate documente scrise referitoare la aceste probleme in ambele institutii, avand semnaturile petentilor si nr. de inregistrare. Avand in vedere faptul ca in comentarii, referirea la aceste tensiuni si abuzuri este cat se poate de serioasa si decenta, reflectand doar realitatea, solicitam sa fim respectati si sa primim cat mai curand un raspuns in presa! Mentionam ca orice alt mijloc de a comunica in mod civilizat atat cu directiunea scolii, cat si cu ISJ-ul a devenit inutil, daca nu imposibil, neputandu-se ajunge la o concluzie .Va multumim,

Iata raspunsul directiunii:
28 ianuarie 2016
ce parere aveti, doamna Bucovala?

VAI DE CAPUL VOSTRU Niste fomisti amariti, puturosi pina la ultima expresie, tot cer razbunare pentru cei 15% din salariu retinuti pe buna dreptate, pe baza regulamentelor si a legislatiei pe care nu directoarea a intocmit-o! Oameni buni, faceti o cheta pentru acesti pitici si o sa vedeti cum se linistesc si se mocirlesc in continuare in zeama proprie fara sa le mai pese de scoala lor... Prapaditi fara orgoliu!

Sa ceri DREPTATE
28 ianuarie 2016
inseamna sa ceri RAZBUNARE?

Asa e: vai de capul nostru ca ne-am pricopsit cu asemenea directoare! REVOLTA e putin spus! INDIGNARE ar fi un termen mai potrivit!

19 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4484 secunde