LUMINA SFÂNTĂ, adusă pe calea apei pentru constănțeni

314
1
LUMINA SFÂNTĂ, adusă pe calea apei pentru constănțeni - inviere20131397393829-1428745973.jpg

Articole de la același autor

La sfânta Slujbă de Înviere din această seară mii de constănțeni sunt așteptați. Și anul acesta, o delegație a Patriarhiei Române va aduce cu un avion special Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Lumina va fi adusă la Constanța de o delegație a Arhiepiscopiei Tomisului. Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va aduce lumina Învierii din largul mării, în zona Falezei Cazino din municipiu, sâmbătă, 11 aprilie, la ora 23.25. Credincioșii de la Mangalia vor veni la Constanța să ia sfânta Lumină. IPS va aduce Lumina de pe mare, acest gest venind să ne amintească că tot pe mare a sosit Apostolul Andrei în Dobrogea, pe aceste ținuturi, aducând Lumină tuturor românilor. An de an, Arhiepiscopia își propune să reînvie această amintire spirituală, a simbolului Luminii răspândit de la mal de mare în toate colțurile. Sfântul Andrei a fost primul ucenic al Mântuitorului Iisus Hristos, potrivit Evangheliei Sfântului Ioan. Apostolul a avut o legătură specială cu teritoriul țării noastre, fiind părintele creștinismului românesc.


Lumina Sfântă va fi purtată la altarul de vară al Catedralei arhiepiscopale, unde se va oficia Canonul Învierii, urmat de Sfânta Liturghie. În această noapte sfântă, toți creștinii trec de la supărare la bucurie pentru că Dumnezeu se ridică din mormânt prin Înviere. Toți creștinii se eliberează după perioada postului de tot ce este rău și trec spre bucurie, cu ajutorul spovedaniei. Noaptea Învierii este marcată în biserici prin rugăciuni, cântări și Lumină. Slujba de Înviere începe în toate bisericile ortodoxe, în jurul orei 23.00, în interiorul lăcașurilor de cult. Învierea Mântuitorului este proclamată în exteriorul bisericii pentru că ea privește pe toți oamenii. "Veniți de luați Lumină!" va striga preotul la miezul nopții. Lumina este împărțită credincioșilor, în unele locuri, împreună cu bucățele de pâine stropite cu vin, denumite Paști. Preotul înconjoară biserica de trei ori, cântând "Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le", după ce lumânările oamenilor sunt aprinse. Abia după acest moment, preotul continuă slujba de Înviere în biserică, slujbă care durează până în jurul orei 03.00. 


Comentează știrea

rodica
12 aprilie 2015
oferta de lucru pentru voi se afla aici!

Stop! Oferta de lucru pentru voi se afla aici! Veti gasi mereu oferta noastra! Opriti-va acum si incepeti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 04 Aprilie 2015
Stire din Cultură-Educație : Învierea la malul mării
Miercuri, 16 Aprilie 2014
Stire din Social : Ce program au Punctele Enel, de Paști
Pagina a fost generata in 0.4252 secunde