€ 4.7231
£ 5.2496
$ 4.2103

Mai multe ştiri online:

Lumina sfântă a Învierii va fi adusă, cu barca, la Constanța

Ştire online publicată Miercuri, 04 Aprilie 2018. Autor: Mirabela ȘERBĂNESCU
Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători religioase, care comemorează evenimentul fundamental al creștinismului: Învierea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu. Sărbătoarea este precedată de o lungă perioadă de post, în care se comemorează evenimentele premergătoare Învierii Domnului. Ultima săptămână din Postul Mare, numită Săptămâna Patimilor,

a început în Duminica Floriilor, când se sărbătorește intrarea lui Iisus în Ierusalim și se sfârșește în Sâmbăta Mare.

La fel ca și anul trecut, lumina sfântă de Paște va fi adusă la Constanța tot cu barca, urmând ca slujba de Înviere să fie oficiată, sâmbătă noapte, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Petru și Pavel”.

În Săptămâna Patimilor, în fiecare seară, se fac denii la biserici, pentru că acestea prevestesc lumina cea mare și biruitoare a lui Iisus Hristos, care este și prevestitoarea biruinței noastre asupra păcatului și morții.

„Cele mai importante denii sunt cele de joi seara, cele 12 evanghelii, când se scoate și sfânta cruce în mijlocul bisericii, spre închinare credincioșilor. Vineri seara, avem denia prohodului Domnului, iar sâmbătă este o zi de pregătire. Este sâmbăta în care este tăcere, pentru că Domnul este în mormânt. Sâmbătă noapte, vom veni la sfânta Înviere. Anul acesta, vom face slujba în parcul Catedralei, apoi va urma sfânta Liturghie în catedrală“, a declarat IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Acesta a precizat că Paștele ne așteaptă pe toți cu o lumină vie, lumina învierii lui Hristos, care este una veșnică.

„El a îmbrăcat trupul omenesc în această lumină veșnică, har dumnezeiesc. Este haina cu care ne așteaptă Hristos să ne îmbrăcăm și noi. Noi ne îmbrăcăm anticipat în această haină a Învierii, la fiecare sărbătoare a Paștelui, când luăm lumină și când mărturisim Învierea lui Hristos. Sigur că această lumină va fi îmbrăcămintea trupurilor celor drepți, care vor sta de-a dreapta Mântuitorului. De aceea, trebuie să căutăm lumina, să fim fiii luminii. Sensul vieții noastre este învierea, pentru că învierea aduce nestricăciune, aduce viață veșnică, aduce bucurie și fericire. Și Paștele din anul acesta, care este cu sfânta lumină de la Ierusalim în toată țara noastră, ne aduce arvuna învierii noastre. De aceea, trebuie să înțelegem că sărbătorim împreună cu întregul univers, care se înnoiește la sărbătoarea Învierii. Așadar, să ne bucurăm cu toții de această sărbătoare, să prăznuim cu îngerii care au dat piatra la o parte de pe mormânt și se bucură de Învierea lui Hristos. Toți cei care s-au pregătit de această sărbătoare acum își iau plata. Plata este bucuria, nădejdea de arvuna vieții cele veșnice. Să păstrăm toți această bucurie, să ne salutăm cu cel mai frumos salut, care cuprinde cel mai puternic adevăr al credinței noastre”, a precizat ierarhul.

În același timp, credincioșii vor putea lua lumina sfântă de la toate bisericile din oraș. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8549 secunde