€ 4.7612
£ 5.3976
$ 4.256

Mai multe ştiri online:

„Lumina îndepărtată a fluviului” - cartea la care literatura națională visa de multă vreme

Ştire online publicată Luni, 08 Aprilie 2019. Autor: Ion TIȚA-CĂLIN
Prin grija Editurii „Junimea” din Iași, condusă de poetul și directorul Lucian Vasiliu, a văzut lumina tiparului ediția revăzută și adăugită a  romanului „Lumina îndepărtată a fluviului – istorisiri din Condica marilor și micilor praznice” semnat de scriitorul și publicistul constănțean Ovidiu Dunăreanu.


Volumul este o capodoperă închinată Ostrovului natal, ținuturilor de pe malul fluviului și Dobrogei, naturii, oamenilor și istoriei zbuciumate a acestor locuri. Autorul aduce la lumină întâmplări vechi, uitate, legende din ținuturile dunărene și construiește cu măiestrie povești și mituri noi. 


Avem de a face cu un roman complex, cu pagini de un mare lirism, dar și de mare forță. Autorul ne ajută să descoperim o lume teribilă, în care personajele fantastice se mișcă printre cele reale. 
Ovidiu Dunăreanu dă dovadă de o mare creativitate și inventivitate scriitoricească, construind întâmplări teribile și eroi exemplari. Rolul povestitorului este luat rând pe rând de personajele romanului. Veți fi uimiți să aflați că printre acestea se află o casă dobrogeană, un drum comunal și o cișmea. 


Ultimul dintre personaje, „cișmeaua de piatră cu apă limpede și rece”, s-a alăturat celei de a doua ediții a romanului pentru a le vorbi cititorilor despre meșteșugul străvechi al construirii fântânilor și cișmelelor, despre tradițiile și legendele legate de sursele de apă, despre oamenii Ostrovului și petrecerile lor, despre războaiele și năvălirile la care a fost martoră.


Dat fiind mulțimea palierelor abordate, romanul poate fi perceput ca o exemplară monografie literară a satului de la Dunăre. Putem face o paralelă între construcția sa și metoda monografică a Scolii sociologice de la București, a lui Dimitrie Gusti. Cartea cuprinde referințe la geografia, demografia, istoria, economia, tradițiile obiceiurile, credințele și spiritualitatea zonei și o bogată tipologie a locuitorilor din ținutul de la malul fluviului. 


Forța romanului este dată de măiestria și originalitatea cu care autorul surprinde specificul unui spațiu geografic, cultural și spiritual, construind o lume situată la granița dintre real și fantastic, de limba frumoasă, melodioasă, poetică, împodobită cu nestematele regionalismelor și arhaismelor din ținuturile de la Dunăre.


Prima ediție a acestui senzațional roman s-a bucurat de o foarte bună primire din partea criticii literare și s-a numărat printre puținele volume nominalizate la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2015. Referințele critice semnate de Angelo Mitchievici, Ioan Holban, Constantin Dram, Theodor Codreanu, Vasile Spiridon, Lucia Cuciureanu, Radu Voinescu, Nicolae Oprea, Marius Manta, Lăcrămioara Berechet și Ion Roșioru, adăugate la cea de a doua ediție, fixează locul acestui roman în literatura română.


Stimați cititori, „Lumina îndepărtată a fluviului” este cartea la care literatura națională visa de multă vreme, iar ediția revăzută și adăugită îi împlinește pe deplin așteptările. Singurul regret al semnatarului acestor rânduri este legat de tirajul redus în care a fost tipărită cea de a doua ediție. Din această cauză, mulți iubitori ai literaturii de calitate și admiratori ai condeiului lui Ovidiu Dunăreanu vor fi vitregiți.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Eveniment
luni, 20 mai Foto : Vine! Foto cu Radu Mazăre în cursa TAROM Paris - București 37460 vizite, 0 comentarii Vine! Foto cu Radu Mazăre în cursa TAROM Paris - București
Cultură-Educație
ieri, ora 10:14 Foto : Doliu în învățământul constănțean! A murit un cunoscut profesor de limba română 6114 vizite, 0 comentarii Doliu în învățământul constănțean! A murit un cunoscut profesor de limba română
Actual
azi, ora 11:35 Foto : Veste bună pentru români. Când se anunță următoarea minivacanță 2122 vizite, 0 comentarii Veste bună pentru români. Când se anunță următoarea minivacanță
Politică
marti, 21 mai Foto : UPDATE. Radu Mazăre, dus la Penitenciarul Rahova 1914 vizite, 0 comentarii UPDATE. Radu Mazăre, dus la Penitenciarul Rahova
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8419 secunde