Lucrări de Aurel Gheorghiu Cogealac, expuse la Librăria Sophia

1735
Ieri, la Librăria Sophia s-a desfășurat ultima zi a Colocviilor Tomitane, eveniment ajuns la cea de-a XIV-a ediție.
În prima parte a manifestării a avut loc lansarea cărții "Țara uitată. Cadrilaterul în timpul administrației românești 1913 – 1940", semnată de Cătălin Negoiță, apărută la editura Fundației "Scrisul Românesc". Pornind de la faptul că l-au interesat întotdeauna aromânii, dialectul aromân și "istoria pură", în general, autorul a spus: "Am abordat subiectul pentru că lucrurile despre care nu se spun multe mă interesează".
Următorul punct de pe lista manifes-tărilor a fost vernisajul unei expoziții de grafică realizată de Aurel Gheorghiu Cogealac. Vernisajul a fost realizat de dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța. Pornind de la asocierea cu pictorul italian Giuseppe Arcimboldo, pictorul italian care reface figura umană din fructe, Doina Păuleanu spune despre lucrările lui Cogealac: "Lucrările sale se constituie în etape, și, pornind de la investigația oarecum nonconformistă a realității pe care o recompune pe datele unei imaginații bogate, el își continuă această investigație în profunzime. Pare decis să înțeleagă ce este cu omul și habitalul în care locuiește". Despre pictorul italian Arcimboldo, dr. Doina Păuleanu a spus: "El a continuat să fascineze toate veacurile prin puterea combinatoria pe care o are și Cogealac. Ne aflăm în fața unei viziuni care-și propune să investigheze portretul. Iar acest portret se realizează dintr-o serie de juxtapuneri de imagini, care reușește să recompună un portret, o fizionomie, un caracter".
Evenimentul s-a încheiat cu un coloc-viu moderat de Dan Mihuț, redactor al revistei Tomis, pe tema "Agonia și exta-zul poeziei române contemporane".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5048 secunde