Bacalaureat 2012

Limba și literatura română, o probă mai ușoară decât se așteptau candidații

447
1
Limba și literatura română, o probă  mai ușoară decât se așteptau candidații - bacalaureat2012toamna19-1346084745.jpg
Că Varianta 3 de subiect o fi fost norocul candidaților din cea de-a doua sesiune de Bacalaureat 2012 sau poate ministrul Educației a lăsat-o… mai moale nu vom afla poate niciodată. Cert este că majoritatea celor care ieșeau ieri din proba scrisă la limba și literatura română erau fericiți că au scăpat cu bine și nu conce-peau să nu o treacă.


Ba chiar despre subiectul al III-lea, în care li se solicita redactarea unui eseu de două-trei pagini în care să prezinte tema și viziunea despre lumea dintr-un roman studiat, candidații povesteau că l-au expediat în 10 minute.


Din discuția purtată și cu prof. Lăcrămioara Ilie, catedra de limba română a Grupului Școlar "C.A. Rosetti" din Constanța, am reținut faptul că doar la subiectul I ar fi putut exista ceva probleme, poezia fiind mai greu de descifrat, iar ultimii trei itemi fiind considerați mai dificili. "Subiectul III a fost chiar în avantajul elevului care a avut posibilitatea să-și aleagă redactarea eseului având la bază un roman preferat", a mai adăugat același interlocutor. 
 

Legat de această a doua sesiune de bacalaureat, în urmă cu o lună, Ecaterina Andronescu declara: "Să nu se descurajeze cei care au picat în prima sesiune. Avem o sesiune în luna august pe care o vom privi cu toată atenția și pentru care vom lua măsuri urgente". 


Ministrul Educației a mai ținut să precizeze, la vremea respec-tivă, că subiectele din cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului nu vor fi mai ușoare decât cele din prima, întrucât ele sunt deja făcute și nu pot fi modificate, pentru că nu ar fi corect pentru cei care au promovat în prima sesiune să existe o altă abordare: "Subiectele se găsesc în seiful cu date secrete și vor sta acolo până în ziua în care vor pleca spre elevi".

Fițuicile l-au eliminat din examen


În județul Constanța, la proba scrisă la limba și literatura română s-au înscris 1.730 de candidați, din care au fost prezenți 1.531.

Aceștia au susținut examenul în patru centre de examen din județ: Grup Școlar Energetic Cernavodă, Grup Școlar Industrial "Dragomir Hurmuzescu" Medgidia, Grup Școlar Industrial "Ion Bănescu" Mangalia, Grup Școlar "Lazăr Edeleanu" Năvodari și în patru centre din municipiu: Colegiul Tehnic "Tomis", Colegiul Tehnic de Marină "Al. I. Cuza", Grup Școlar "Gh. Duca" și Liceul "Ioan N. Roman".

Pentru probele scrise din sesiunea de toamnă, conform statisticilor Inspectoratului Școlar Județean Constanța, există cinci candidați care susțin examenul în condiții speciale. Pentru doi dintre aceștia s-a cerut susținerea probelor la domiciliu, fiind nedeplasabili, iar în celelalte trei cazuri au fost solicitate săli separate pentru susținerea probei, prezența unui profesor de sprijin și o oră suplimentară pentru testare.

La Grupul Școlar Industrial "Dra-gomir Hurmuzescu", în ciuda su-biectelor considerate ușoare un candidat s-a lăsat pradă ispitei fițuicilor și a fost eliminat din examen.


Astăzi are loc proba de limba și literatura maternă.

Iată care au fost subiectele Variantei 3

La proba scrisă de limba și literatura română candidații au primit la subiectul numărul I poezia "De-or trece anii" de Mihai Eminescu. Li s-a solicitat să găsească câte un sinonim pentru "a fermecat" și "taina". De asemenea, aceștia au avut de transcris două cuvinte din text a căror formă reprezintă abatere de la normele actuale ale limbii literare. La subiectul numărul II, elevii au avut de scris un text argumentativ despre munca eficientă pornind de la o afirmație făcută de marele poet Lucian Blaga: "Trebuie să existe o concordanță între acțiuni și planuri, dacă vrem să scoatem din ele toate roadele pe care le pot da". Iar la subiectul al III-lea li s-a solicitat redactarea unui eseu de două-trei pagini în care să prezinte tema și viziunea despre lume dintr-un roman studiat.

Examenul de bacalaureat se consideră promovat de către ab-solvenții de liceu care îndepli-nesc, cumulativ, următoarele condiții: au susținut toate probele de evaluare a competențelor, toate probele scrise prevăzute în metodologie, obținând cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea și au obținut cel puțin media 6 la pro-bele scrise. Pentru candidații care obțin media generală 5,99, aceas-ta se rotunjește la 6,00. 


Comentează știrea

Radu B
28 august 2012
Pentru masina cu soldati

Spitalul de nebuni are gaura-n gard Ca multi fug si nu stiu daca au scapat Ce legatura are fisierul tau Word Copy+Paste cu Bacalaureat-ul ???

Articole pe aceeași temă

Luni, 09 Iulie 2012
Stire din Fun : Să râdem cu… Bacalaureatul
Pagina a fost generata in 0.2773 secunde