Liceul Energetic, la ceas aniversar. A fost evocată personalitatea lui Garabet Kumbetlian

494

Articole de la același autor

Liceul Energetic din Constanța a sărbătorit, de curând, Zilele Școlii.
Cu acest prilej a fost inaugurat Centrul de Documentare și Informare "Garabet Kumbetlian". Potrivit reprezentanților instituției de învățământ, prof. univ. dr. ing. Garabet Kumbetlian a fost fondatorul acestei unități școlare și primul ei director. 




Tocmai de aceea, evenimentul a fost organizat nu doar de către conducerea și cadrele didactice ale liceului, ci în colaborare cu filiala județeană a Uniunii Armenilor din România. 


Cu această ocazie, participanții au evocat personalitatea lui Garabet Kumbetlian, au vorbit despre istoria și activitatea prezentă a Liceului Energetic. Dintre participanți îi amintim pe primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, directorul liceului,  prof. ing. Claudia Nițu, președintele Uniunii Armenilor, dr. Liviu Merdinian, prof. Andrei Gheorghe, prof. univ. dr. Mihael Kircor, reprezentanți ai mediului universitar, foști elevi ai liceului etc.


Potrivit fostului secretar literar al Teatrului de Stat Constanța, Anaid Tavitian, Garabet Kumbetlian  a fost nu numai o personalitate a comunității armenilor din Constanța, ci și un distins intelectual, cu o vastă carieră profesională.
Despre el, colegii de breaslă spun că a fost un intelectual român de naționalitate armeană, profesor universitar, inginer în specialitatea mașini termice, cercetător, membru al Asociației Generale a Inginerilor din România (AGIR), al Academiei Oamenilor de Știință din România (AOȘR), al Academiei de Științe Tehnice din România (ASTR), precum și al altor numeroase asociații din țară și străinătate.
Mai mult decât atât, într-o lucrare despre holocaustul armenilor, Garabet Kümbetlian explica cum s-a schimbat numele armenilor refugiați din Turcia. De asemenea, în urmă cu aproximativ 43 de ani, el a obținut titlul științific de doctor inginer în domeniul "Teoria elasticității mediilor structurale", cu lucrarea "Calculul exact al plăcilor acționate hidrostatic și cu stare complexă de mobilitate a conturului, pe baza rezolvării problemei anti-mediane a teoriei mobilității elastice".
În paralel cu activitatea profesională, el a început să desfășoare o activitate didactică în calitate de asistent în cadrul catedrei de fizică a Institutului Pedagogic Constanța (1964-1968). Ulterior, a fost numit profesor și primul director al Liceului Energetic Constanța (1966-1972), șef de lucrări (1972-1976), conferențiar (1976-1990) și profesor universitar (1990-2006) la Institutul de Marinǎ din Constanța.


În plus, el a fost șeful catedrei de Inginerie Mecanicǎ Navalǎ (1990-2004), membru în Consiliul Facultății de Electromecanică Navală și în Senatul Universității, director al Centrului de Cercetare în Inginerie Mecanicǎ Navalǎ al Universității Maritime (2002-2006). De asemenea, a fost profesor asociat la Facultatea de Construcții a Universității "Ovidius" din Constanța (1992-2006).
În cariera sa didactică, distinsul dascăl a predat cursuri de mecanicǎ, rezistența materialelor și teoria elasticității, iar în anii 2002-2003 a fost membru în comisiile celor două universități, pentru acordarea titlului științific de Doctor Honoris Causa.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.9096 secunde