€ 4.7249
£ 5.2925
$ 4.2241

Mai multe ştiri online:
Clasele a XI-a și a XII-a

Liceenii vor primi bani de manuale. "Praf în ochi. Nu putem cumpăra decât două manuale noi"

Ştire online publicată Joi, 17 Septembrie 2015. Autor: Simona ANGHEL
Ieri, Inspectoratul Școlar Județean a transmis tuturor managerilor de licee constănțene hotărârea prin care elevii din anii terminali vor primi 55 lei pentru manuale. Beneficiarii nu s-au arătat însă, deloc încântați de sumă.


De câțiva ani, elevii din clasele a XI-a și a XII-a nu mai primesc manuale gratuit, cu toate că în art. 69 (4) din Legea educației naționale scrie clar „elevii și profesorii din învățământul de stat și din învățământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale școlare gratuite, atât pentru învățământul în limba română, cât și pentru cel în limbile minorităților naționale, în condițiile legii”.


Tocmai din acest motiv, în luna august, Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța, împreună cu președintele Consiliului Național al Elevilor, a avut o întâlnire cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care s-a concretizat în hotărârea de Guvern ce a fost ieri transmisă Inspectoratului Școlar Județean Constanța.


Așadar, prin HG 733 s-a decis acor-darea unei sume destinate decontării cheltuielilor pentru achiziționarea de manuale școlare, respectiv 55 lei, urmând ca unitățile de învățământ să deconteze sumele cheltuite pentru care au fost depuse documente justificative până la data de 15 noiembrie.


Întrebat cum s-a ajuns la decontarea acestei sume, elevul Manda afirma că s-au luat 20 de milioane de lei din sume forfetare. „Nu-mi amintesc precis, dar parcă s-a spus că s-a luat din bugetele grădinițelor, urmând ca în luna octombrie, la rectificarea buge-tară, să fie puși la loc acești bani”, a afirmat elevul.


„Tot de la second hand voi cumpăra“


Am încercat să aflăm de la câțiva liceeni ce reprezintă de fapt cheltuiala cu manualele. „Păi doar manualele pentru materiile de la Bac m-ar costa vreo 100 de lei”, ne declara Andrei Constantin, elev în clasa a XII-a la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”. Adăugând că anul trecut, în clasa a XI-a, a cumpărat 5 din totalul de 15 manuale de care avea nevoie. „Avem pe Facebook un grup al li-ceului, unde colegii postează dacă au de vânzare manuale. Și anul acesta, cu riscul că nu voi putea să le de-contez, tot manuale second hand voi cumpăra, pentru că ies mai ieftin. Cu 55 lei pot cumpăra doar două manuale noi, și asta pentru că acum sunt reduceri. De exemplu, manualul de limba română e vreo 23 de lei”, a mai declarat același elev. 
De altfel, pe site-ul OLX aveam să observăm că sunt la vânzare manuale pentru clasele XI-XII cu prețuri plecând de la 3 lei, cel mai scump fiind 15 lei.


Tot a XII-a este și Eduard Burghelia, la Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu”. „Eu am refuzat să cumpăr anul trecut vreun manual și am învățat după caiete. Nici colegii mei nu și-au cumpărat toate manualele”, ne-a declarat el. În schimb, fratele său, elev în clasa a XI-a, spunea că nu va urma exemplul lui Eduard. „Eu îmi voi cumpăra toate manualele”, a mai spus Alex.
v v v
Pentru a beneficia de cei 55 lei, elevii vor depune la secretariatul liceului o solicitare scrisă, însoțită de factura fiscală din care să reiasă numele elevului sau părintelui, precum și informațiile referitoare la manualele achiziționate. Banii îi vor primi până la data de 18 decembrie, când de altfel vor intra în vacanța de iarnă.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7692 secunde