Clasele a XI-a și a XII-a

Liceenii vor primi bani de manuale. "Praf în ochi. Nu putem cumpăra decât două manuale noi"

1187
20
Liceenii vor primi bani de manuale.

Articole de la același autor

Ieri, Inspectoratul Școlar Județean a transmis tuturor managerilor de licee constănțene hotărârea prin care elevii din anii terminali vor primi 55 lei pentru manuale. Beneficiarii nu s-au arătat însă, deloc încântați de sumă.


De câțiva ani, elevii din clasele a XI-a și a XII-a nu mai primesc manuale gratuit, cu toate că în art. 69 (4) din Legea educației naționale scrie clar "elevii și profesorii din învățământul de stat și din învățământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale școlare gratuite, atât pentru învățământul în limba română, cât și pentru cel în limbile minorităților naționale, în condițiile legii".


Tocmai din acest motiv, în luna august, Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța, împreună cu președintele Consiliului Național al Elevilor, a avut o întâlnire cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care s-a concretizat în hotărârea de Guvern ce a fost ieri transmisă Inspectoratului Școlar Județean Constanța.


Așadar, prin HG 733 s-a decis acor-darea unei sume destinate decontării cheltuielilor pentru achiziționarea de manuale școlare, respectiv 55 lei, urmând ca unitățile de învățământ să deconteze sumele cheltuite pentru care au fost depuse documente justificative până la data de 15 noiembrie.


Întrebat cum s-a ajuns la decontarea acestei sume, elevul Manda afirma că s-au luat 20 de milioane de lei din sume forfetare. "Nu-mi amintesc precis, dar parcă s-a spus că s-a luat din bugetele grădinițelor, urmând ca în luna octombrie, la rectificarea buge-tară, să fie puși la loc acești bani", a afirmat elevul.


"Tot de la second hand voi cumpăra"


Am încercat să aflăm de la câțiva liceeni ce reprezintă de fapt cheltuiala cu manualele. "Păi doar manualele pentru materiile de la Bac m-ar costa vreo 100 de lei", ne declara Andrei Constantin, elev în clasa a XII-a la Liceul cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru". Adăugând că anul trecut, în clasa a XI-a, a cumpărat 5 din totalul de 15 manuale de care avea nevoie. "Avem pe Facebook un grup al li-ceului, unde colegii postează dacă au de vânzare manuale. Și anul acesta, cu riscul că nu voi putea să le de-contez, tot manuale second hand voi cumpăra, pentru că ies mai ieftin. Cu 55 lei pot cumpăra doar două manuale noi, și asta pentru că acum sunt reduceri. De exemplu, manualul de limba română e vreo 23 de lei", a mai declarat același elev. 
De altfel, pe site-ul OLX aveam să observăm că sunt la vânzare manuale pentru clasele XI-XII cu prețuri plecând de la 3 lei, cel mai scump fiind 15 lei.


Tot a XII-a este și Eduard Burghelia, la Liceul Tehnologic "Virgil Madgearu". "Eu am refuzat să cumpăr anul trecut vreun manual și am învățat după caiete. Nici colegii mei nu și-au cumpărat toate manualele", ne-a declarat el. În schimb, fratele său, elev în clasa a XI-a, spunea că nu va urma exemplul lui Eduard. "Eu îmi voi cumpăra toate manualele", a mai spus Alex.
v v v
Pentru a beneficia de cei 55 lei, elevii vor depune la secretariatul liceului o solicitare scrisă, însoțită de factura fiscală din care să reiasă numele elevului sau părintelui, precum și informațiile referitoare la manualele achiziționate. Banii îi vor primi până la data de 18 decembrie, când de altfel vor intra în vacanța de iarnă.


Comentează știrea

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
dragi liceeni,
17 septembrie 2015
la munca!

Nu mai asteptati ban de manuale de la stat, sau manuale gratuite! Luati-va un servici cu jumatate de norma , ca sa va puteti achizitiona cartile. Daca nu, lasati-le naibii de carti! Ce atata invatatura?

Cruella reloaded!
17 septembrie 2015
Da mamă, sunt rea!

...Scuzati-ma ca nu am mai aparut in ultimul timp, dar am avut atata treaba, vai de căpusorul meu! Ati vazut ca erau unii de la scoala mea jucarie, care cereau disperati calificativele, ca cica as fi depasit termenul prevazut in caledarul de acordare a lor, adica a calificativelor. Ei, ce-mi pasa mie ca l-am depasit, asa am avut eu chef, sa-i tin pe jar, ca m-au enervat! Cruella-n sus, Cruella-n jos, tot ma barfeau, asa le trebuie. Dar sa stiti, ca pana la urma tot le-am facut-o, eu si prietenii mei din Consiliul de administratie! La aia mai buni din scoala, cu premii pe la concursuri si olimpiade, le-am scazut drastic punctajul, l-am adus aproape de limita lui BINE. Asa, sa se oftice, ofticatii naibii! Prea se lauda cu rezultatele lor. Unii mai vor si gradatie! Au un tupeu de zile mari, ce mai! Iar la altii, care sunt mai asa, mai ...prietenosi cu regimul, chiar daca n-au premii sau cine stie ce rezultate, chiar le-am marit punctajul, ca asa am vrut eu... Da, m-am gandit ca poate asa o sa me distrez si eu putin, poate se cearta aia intre ei, poate am norocul sa vad o păruiala in direct! Mamă, cum ar fi! Ca la balamuc! Oops, mi-a scapat cuvantul magic, sper sa nu ma duca astia acolo, stiti, ca eu sunt putin nebunică! PS Stiu ca articolul e despre manuale, dar nu conteaza, trebuia sa ma laud si eu putin...cu ispravile mele, nu? Bine, pa, va tin la curent. Promiiit!

Vaduva Neagra
17 septembrie 2015
Bravo, mai, cruellica!

Super, ce m-am distrat, asa le trebuie! Pai sa-si bage odata mintile-n cap "persecutatii" astia, sa nu se mai creada ei asa destepti si smecheri. Eu tot zic ca era mai bine sa le dai BINE sau SATISFACATOR! Esti prea indulgenta, zau! Si ai grija, urmareste-i indeaproape, ca cine stie ce naiba mai pun la cale! Fii vigilenta, te sun daca aflu ceva! Pa, puiuț!

ghiocel plăpând
17 septembrie 2015
ai respectat metodologia!

...Ăăă, Cruella, scuză-mă ca indraznesc, dar trebuia sa mentionezi că tu si CA-ul ati respectat intru totul metodologia si toate legile in vigoare, da? Sper ca te-ai consultat si cu un jurist sau o juristă! Trebuie sa fii si 'acoperită', nu doar 'sub acoperire'...Totusi, putin mai multa discretie n-ar strica. Cu teamă si alte sentimente confuze, un vremelnic sustinator!

Răspuns la: Da mamă, sunt rea!
Adăugat de : Cruella reloaded!, 17 septembrie 2015
...Scuzati-ma ca nu am mai aparut in ultimul timp, dar am avut atata treaba, vai de căpusorul meu! Ati vazut ca erau unii de la scoala mea jucarie...
Bine ca v-a pus FB
17 septembrie 2015
acum puteti sa dati concurs de directori

Multumiti-le celor din Consiliul de administratie si directoarei voastre ca v-a dat totusi FB. Altfel nu va puteati inscrie la concurs! Acum puneti-va si voi pe invatat, cum a invfatat si ea. Nu va mai plangeti de mila!

Are grija cruella
17 septembrie 2015
sa fie desfiintata

Ea chiar asta vrea, ca scoala sa fie desfiintata, lucreaza intens la dezintegrarea ei!

nicio zi fara stan
17 septembrie 2015
Afaraaa!

Ia-ti rautatile, micimea si nulitatea, ia-ti si magnificul titlu nemeritat de prof. doctor. si du-te tare! Poate ai alta treaba si noi te retinem!

atena
17 septembrie 2015
1+1=1 (daca ai doar def-ul)

ne-am cam saturat de stan asta, vrem si noi ceva mai palpitant, numai sc 28 in sus in jos in stanga in dreapta de la o vreme incoace. unde e lic decebal cu spumoasele certuri si rivalitati, dezvaluiri din culise, herodot vs regimul, urechelnita frantuzoaica, psihiatra aia penibila, si restul? unde s-au ascuns? dar scolile 29, 12 si 30 unde sunt? vrem sa mai auzim si de altii, nu doar sc 28 si cruella/vaduva neagra/stan etc. daca tot e sa citim comentarii, macar sa fie si ele spumoase!

ptr atena
17 septembrie 2015
fii mai atenta

Pai scrie si tu ceva 'spumos.' Au mai scris cei de la Decebal. Nu ai citit?

Răspuns la: 1+1=1 (daca ai doar def-ul)
Adăugat de : atena, 17 septembrie 2015
ne-am cam saturat de stan asta, vrem si noi ceva mai palpitant, numai sc 28 in sus in jos in stanga in dreapta de la o vreme incoace. unde e lic...
elev
17 septembrie 2015
e haioasa

Mie imi place de cruella! E simpatica! mai ales ca o vad si la desene animate.

Răspuns la: 1+1=1 (daca ai doar def-ul)
Adăugat de : atena, 17 septembrie 2015
ne-am cam saturat de stan asta, vrem si noi ceva mai palpitant, numai sc 28 in sus in jos in stanga in dreapta de la o vreme incoace. unde e lic...
20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5223 secunde