Legenda Sfântului Ierarh Nicolae

532
Legenda Sfântului Ierarh Nicolae - sfantulierarhnicolae25327400-1323034950.jpg

Articole de la același autor

Se știe din bătrâni că Sfântul Nicolae aduce copiilor cuminți dulciuri și jucării, iar celor obraznici - nuielușe. Dar de unde a pornit această legendă?

Se spune că povestea Sfântului Nicolae începe atunci când acesta ajuta trei fete sărmane din orașul său. Într-o noapte de 5 spre 6 decembrie, Sfântul Nicolae a auzit mare zarvă într-o casă din vecinătatea unde locuia. Trei surori, pricopsite cu o casă foarte săracă, se certau zdravăn cu tatăl lor care plănuia să le vândă din prisma sărăciei. Plânsetele și rugămințile fetelor către bătrânul lor tată, ce nu se lăsa deloc înduplecat, au ajuns la urechile Sfântului Nicolae.

Câteva ore mai târziu, el a aruncat pe furiș o pungă cu galbeni în camera fetei cele mai mari. Astfel, ea a reușit să se căsătorească curând.

Sfântul Nicolae a continuat tradiția și în anii următori, cu celelalte două fete, acestea reușind să se așeze la casa lor. Tatăl păcătos a primit în schimb o nuielușă, pentru comportamentul lui.

De atunci și până în zilele noastre, în noaptea Sfântului Nicolae, cei dragi nouă, și în special copiii, primesc daruri de la Moșul care nu se arată niciodată.

v v v

Nicolae este cel mai cunoscut Sfânt din zona Ardealului. Sărbătoarea lui a generat un adevărat folclor, de la darurile de "Moș Nicolae" până la obiceiurile și legendele nenumărate de la sat la sat.

S-a născut în cetatea Patara din ținutul Lichiei, din Asia, dovedindu-se de timpuriu alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile pe care le săvârșea. După moartea părinților săi, Sfântul Nicolae și-a împărțit averea săracilor și a întemeiat mănăstirea Sionului de lângă Mira, capitala Lichiei, călătorind la prelat la Ierusalim.

Creștinii acelor timpuri au păstrat cu sfințenie memoria numeroaselor sale minuni (readucerea la viață a unui corăbier căzut de pe catarg, vindecarea unor boli incurabile, oprirea furtunii de pe mare prin rugăciune și post, etc.). În ultima partea a vieții, Nicolae s-a retras la mănăstirea ctitorită de el, a Sionului, unde a încetat din viață și a fost înmormântat la 6 decembrie 352.

Ducându-se vestea că din mormântul său izvorăște mir, creștinii din întreaga lume au făcut pelerinaje, vindecându-se de boli incurabile.

Încă din secolul al XIX-lea, mâna dreaptă a Sfântului se păstrează la Biserica "Sf. Gheorghe Noi" din București. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 05 Decembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Dascălii protestatari iau o pauză
Luni, 05 Decembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : A murit profesoara Maria Crudu!
Pagina a fost generata in 3.021 secunde