Lansare de carte: "Ni hao, China!"

233

Articole recomandate

Jurnalistul Traian Brătianu, mulți ani component al colectivului redacțional "Cuget liber", a scos de sub tipar o nouă carte cu un titlu incitant: "Ni hao, China!" (Bună ziua, China!). Ea este rodul a două călătorii efectuate în marea țară asiatică, a numeroaselor întâlniri cu diplomați, scriitori, jurnaliști care au vizitat România, al studierii multor cărți de filosofie, istorie, geografie, etnografie și chiar umor, de unde a cules "fructe" ale înțelepciunii chineze.

Cartea are și un subtitlu - "De la proverbe și cugetări, la... fapte de viață", propunându-ne astfel să vedem o lume fantastică, unică în felul ei, cu ajutorul unor esențe de gândire anonimă sau ale unor mari oameni de spirit cum au fost Confucius, Buddha, Lao Zi, Li Tai Po și mulți alții.

Iată câteva exemple, sugestive pentru o extraordinară experiență de viață: "Când ai zece pași de făcut, nouă pași sunt la jumătatea drumului"; "Cine nu se urcă pe munte, nu cunoaște înălțimea cerului"; "Dacă nu înveți cât ești tânăr, îți vei petrece restul zilelor plângându-te de eșecuri "; "Decât să auzi de o sută de ori, mai bine să vezi o dată"; "Acela care nu știe să mănânce, nu știe să trăiască"; "Mai bine să te lipsești de mâncare trei zile, decât de ceai o singură dată"; "Dacă vrei să fii bogat, trebuie să faci drumuri"; "Dacă nu cunoști arta vorbirii, nu poți cunoaște nici oamenii" și multe altele.

În Cuvântul înainte, intitulat "Memoria cea mai puternică este mai slabă decât cerneala cea mai palidă!", autorul mărturisește: "Proverbele la care am recurs, cu trimiterile lor la viața cotidiană, îmbracă «haine diferite»: de la simple informații și descrieri, până la considerații de ordin general... Cartea reprezintă un modest omagiu adus unor oameni pe care îi păstrez aproape de suflet".

"Ni hao, China!" cuprinde pilde, legende și mici povestioare, note de călătorie, sfaturi medicale, umor și multe altele, ceea ce face din acest volum un tablou complex al unui spațiu uman deosebit. Cu ajutorul lui, autorul îi invită pe cititori să-l însoțească cu gândul în această lume plină de farmec.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 06 Iunie 2016
Stire din Cultură-Educație : Constănțeni la Bookfest 2016
Pagina a fost generata in 0.4769 secunde