La Muzeul de Artă Populară se reînnoadă tradiții seculare

270
Muzeul de Artă Populară Constanța și Dobrogea Grup organizează astăzi, de la ora 10, evenimentul "Cinstirea pâinii" - manifestare prin intermediul căreia organizatorii își propun reînnodarea unei tradiții seculare, aceea a sfințirii primei pâini pregătite din grâul nou, pentru belșugul comunității și al recoltelor viitoare. Participanții vor putea viziona programul artistic "Dobrogenii cinstesc pâinea", care va cuprinde interpretarea obiceiului Drăgaicei de către tinerii din cadrul Centrului Cultural Ovidiu. Manifestare de tradiție în zona Dobrogei - vatră a meșteșugurilor tradiționale și loc cu rezonanță în istoria meșteșugului morăritului și brutăritului - obiceiul "Cinstirii pâinii" reprezintă încununarea eforturilor unui an de trudă în lucrul pământului.
Pâinea ca "dar al pământului" a fost dintotdeauna un element de referință atât în textele religioase, în viața spirituală, dar mai ales în viața de zi cu zi a locuitorilor din satele dobrogene. Țăranii fac și astăzi semnul crucii înainte de a tăia pâinea, iar în biserica ortodoxă română nucleul Sfintei Liturghii este momentul în care preoții sfințesc bucata de pâine-anafura pe care o dau apoi credincioșilor sub forma Sfintei Împărtășanii.
În scopul rememorării vechilor obiceiuri din regiune, pentru transmiterea moștenirii culturale către noua generație și pentru educarea tinerilor în spiritul respectului față de trecut, în perioada iunie-august la Muzeul de Artă Populară a fost organizată expoziția tematică ce prezintă tradițiile seculare legate de cultivarea grâului în Dobrogea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8296 secunde